Vandaag presenteert de Commissie een voorstel om het baanbrekende internationale Biodiversiteit Buiten Nationale Jurisdictie (BBNJ) Akkoord, dat tot doel heeft om de oceaan te beschermen, milieuvervuiling aan te pakken, klimaatverandering te bestrijden en biodiversiteitsverlies tegen te gaan, in de EU-wetgeving te integreren. Dit zal de lidstaten ook helpen met de implementatie in hun nationale systemen.
Dit akkoord, ondertekend door de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, namens de Europese Unie in september 2023, ook bekend als het Verdrag van de Hoogzee, zal helpen om de doelen en targets van het Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework te bereiken. Dit omvat het beschermen van minstens 30% van de oceaan tegen 2030 en het verhogen van het delen van voordelen uit genetische bronnen en digitale sequentie-informatie.
Hoewel de EU-wetgeving al grotendeels in lijn is met belangrijke delen van de BBNJ, zal de voorgestelde richtlijn de lidstaten helpen om alle delen van het akkoord te implementeren. De richtlijn richt zich op de volgende bepalingen van het BBNJ-akkoord, terwijl de regelgevende last tot een minimum wordt beperkt:
- Groot-schalige mariene beschermde gebieden zullen worden opgericht in internationale wateren om het mariene leven te behouden.
- Voordat activiteiten in internationale wateren worden goedgekeurd, moeten lidstaten hun potentiële impact op het mariene milieu evalueren (via milieueffectrapportages). Dit evaluatieproces moet transparantie, verantwoording, brede publieke participatie en eerlijke voorwaarden voor alle betrokken partijen waarborgen en onnodige lasten vermijden.
- EU-onderzoekers, met name degenen die over grenzen heen samenwerken aan mariene genetische bronnen, zullen worden ondersteund door het faciliteren van het delen van genetische bronnen. Dit zal eerlijke verdeling van voordelen uit mariene genetische bronnen en digitale sequentie-informatie waarborgen, in lijn met het COP16 Cali Fund.
De vandaag voorgestelde richtlijn zal goed bestuur en duurzaamheid van de oceaan bevorderen, in lijn met het komende Europese Oceaanpact.
Het zal ook de administratieve processen vereenvoudigen en harmoniseren en zorgen voor een gelijk speelveld in de EU.
Volgende stappen
Het voorstel om het Biodiversiteit Buiten Nationale Jurisdictie Akkoord in de EU-wetgeving te integreren, zal nu worden besproken door het Europees Parlement en de Raad.
Het BBNJ-akkoord zal 120 dagen na ratificatie door 60 landen in werking treden. De EU is vastbesloten om het BBNJ-akkoord te ratificeren vóór de VN-Oceaantop, in Nice, in juni 2025.
De vandaag voorgestelde richtlijn moet van kracht zijn voordat het BBNJ-akkoord in werking treedt.
Achtergrond
Gebieden buiten nationale jurisdictie vormen bijna tweederde van de wereldzeeën, inclusief de hoogzee en de zeebodem. Deze gebieden zijn rijk aan mariene hulpbronnen en biodiversiteit, en bieden essentiële ecologische, economische, sociale, gezondheids-, culturele, wetenschappelijke en voedselzekerheidsvoordelen. Echter, ze staan onder toenemende druk door vervuiling, overexploitatie, klimaatverandering en afnemende biodiversiteit en hebben daarom dringend bescherming nodig.
Als reactie op deze uitdagingen hebben 89 landen in 2023 het Biodiversiteit Buiten Nationale Jurisdictie verdrag ondertekend.
Het BBNJ-akkoord zal de bestaande principes van het Zeerechtverdrag van de Verenigde Naties (UNCLOS) verder implementeren om een meer holistisch en duurzaam beheer van activiteiten op de hoogzee te bereiken. Belangrijke principes zijn samenwerking, bescherming van het mariene milieu en het uitvoeren van voorafgaande effectbeoordelingen. Het nieuwe akkoord actualiseert UNCLOS om huidige uitdagingen aan te pakken en ondersteunt de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling, in het bijzonder Duurzaam Ontwikkelingsdoel 14 (Leven onder water).
Voor meer informatie