De Europese Commissie heeft besloten om Chinese bedrijven uit te sluiten van EU-overheidsinkopen van medische hulpmiddelen boven de €5 miljoen. Deze maatregel volgt op de conclusies van het eerste onderzoek onder het International Procurement Instrument (IPI), en staat niet meer dan 50% van de invoer uit China toe voor succesvolle biedingen.
Deze reactie is evenredig aan de barrières die China oplegt, terwijl ervoor gezorgd wordt dat alle noodzakelijke medische hulpmiddelen beschikbaar zijn voor het EU-gezondheidszorgsysteem. Uitzonderingen zullen worden gemaakt waar geen alternatieve leveranciers bestaan. De maatregelen zijn in overeenstemming met de internationale verplichtingen van de EU, waaronder het WTO-kader, aangezien de EU geen bindende inkoopverplichtingen heeft tegenover China.
De maatregel is bedoeld om China te stimuleren zijn discriminatie tegen EU-bedrijven en EU-gemaakte medische hulpmiddelen te beëindigen en EU-bedrijven dezelfde openheid te bieden als de EU doet met Chinese bedrijven en producten. Dit is een reactie op de langdurige uitsluiting van EU-gemaakte medische hulpmiddelen van Chinese overheidscontracten.
EU-bedrijven beschermen tegen oneerlijke behandeling
Wereldwijde publieke inkoop, ter waarde van meer dan €11 biljoen per jaar, is een belangrijke zakelijke kans voor Europese bedrijven. De EU-publieke inkoopmarkt blijft een van de meest open ter wereld. Chinese export van medische hulpmiddelen naar de EU is tussen 2015 en 2023 meer dan verdubbeld.
Tegelijkertijd heeft China aanzienlijke en terugkerende juridische en administratieve barrières opgeworpen voor zijn inkoopmarkt: 87% van de openbare inkoopcontracten voor medische hulpmiddelen in China was onderworpen aan uitsluitende en discriminerende maatregelen en praktijken tegen EU-gemaakte medische hulpmiddelen en EU-leveranciers, volgens een rapport van de Commissie uit 2025 . Het rapport was het resultaat van het eerste onderzoek van de Commissie onder de IPI-regeling, dat op 24 april 2024 werd gestart.
De Commissie heeft dit probleem herhaaldelijk aan de Chinese autoriteiten voorgelegd en een constructieve en eerlijke oplossing gezocht die EU-bedrijven in staat zou stellen toegang te krijgen tot de Chinese markt op voorwaarden die vergelijkbaar zijn met die van Chinese bedrijven in de EU. Ondanks deze inspanningen heeft China tot nu toe geen specifieke toezeggingen gedaan die de vastgestelde discriminerende maatregelen en praktijken zouden aanpakken.
De Commissie blijft zich inzetten voor dialoog en is bereid de contacten met de Chinese autoriteiten te intensiveren om deze discriminatie aan te pakken. De IPI is uiteindelijk een instrument om positieve verandering te stimuleren en druk uit te oefenen voor eerlijkere toegang. Als China concrete, verifieerbare en bevredigende oplossingen biedt die effectief de vastgestelde zorgen aanpakken, staat het IPI-kader de opschorting of intrekking van maatregelen toe.
Voor meer informatie
Uitvoeringsverordening die IPI-maatregel oplegt
Het internationale openbare aanbestedingsinstrument van de EU