De Europese Commissie lanceert vandaag een Call for Evidence en een publieke consultatie om belanghebbenden uit te nodigen feedback te geven over de toekomst van de EU-procedures voor de toepassing van EU-concurrentieregels. Op basis van de evaluatieresultaten, die in september 2024 zijn afgerond met de publicatie van een Staff Working Document, heeft de Commissie besloten het proces voor het herzien van de relevante regels te starten, met als doel gelijke tred te houden met ingrijpende veranderingen zoals de digitalisering van de economie. Alle geïnteresseerde belanghebbenden kunnen hun mening geven tot 2 oktober 2025.
Behoefte aan herziening
Op 5 september 2024 publiceerde de Commissie een Staff Working Document waarin de bevindingen van de evaluatie van Verordening 1/2003 en Verordening 773/2004 (samen de Verordeningen) worden samengevat. De evaluatie toonde aan dat de Verordeningen over het algemeen hun doelstellingen van effectieve, efficiënte en uniforme toepassing van EU-concurrentieregels hebben bereikt en dat ze nog steeds EU-toegevoegde waarde hebben en relevant blijven. Tegelijkertijd identificeerde de evaluatie verschillende gebieden voor verdere reflectie, waaronder de behoefte aan snellere onderzoeken en aanpassing van de handhavingsinstrumenten van de Commissie om gelijke tred te houden met ingrijpende veranderingen zoals digitalisering. De evaluatie toonde ook aan dat, hoewel de ervaring met parallelle handhaving van EU-concurrentieregels met nationale concurrentieautoriteiten succesvol is geweest, het systeem nog steeds kan profiteren van enige optimalisatie.
Op basis van deze bevindingen concludeerde de Commissie dat een wettelijke herziening noodzakelijk zou zijn om bepaalde kwesties aan te pakken die tijdens het evaluatieproces zijn vastgesteld.
Focusgebieden voor de herziening
De call for evidence zal zich richten op de belangrijkste gebieden die de Commissie momenteel overweegt te herzien in de Verordeningen, met als doel de effectieve en snelle handhaving van antitrust te verbeteren. Dit omvat:
- de onderzoeksbevoegdheden van de Commissie (specifiek inspecties, informatieverzoeken en interviews); bepaalde aspecten van haar besluitvormingsbevoegdheden (specifiek hoe we voorlopige maatregelen en verplichtingen kunnen aannemen); het proces voor toegang tot het dossier van de Commissie, dat momenteel belastend is voor partijen, informatieverschaffers en de Commissie; de procedure voor deelname van klagers en derden aan concurrentieonderzoeken; en
- hoe de co-handhaving met nationale concurrentieautoriteiten en nationale rechtbanken kan worden geoptimaliseerd.
De publieke consultatievragenlijst zal de belanghebbenden vragen om hun mening over de hervormingsopties, inclusief gedetailleerde feedback over de kosten en baten van dergelijke mogelijke hervormingsopties.
Consultatie en feedback van belanghebbenden
De Call for Evidence en publieke consultatie zijn 12 weken open, tot 2 oktober 2025.
Deze Commissie nodigt alle belanghebbenden uit om hun mening te geven over de voorgestelde beleidsopties voor hervorming. Het zal een samenvatting van de belangrijkste punten en conclusies publiceren op het Have Your Say-platform, waar bijdragen ook beschikbaar zullen zijn. De Commissie zal ook in contact komen met de nationale concurrentieautoriteiten van de EU via het Europese Concurrentienetwerk (ECN).
Later dit jaar zal de Commissie een workshop organiseren, waarin diepgaand wordt ingegaan op belangrijke kwesties op basis van de feedback die is verzameld via de Call for Evidence en publieke consultatie.
De feedback die uit de consultatieactiviteiten wordt ontvangen, zal de hervormingsvoorstellen van de Commissie informeren. De Commissie is van plan het ontwerp-wetsvoorstel voor de herziening van Verordening 1/2003 aan te nemen en een Impact Assessment Report te publiceren tegen september 2026.
Achtergrond
Artikel 101 van het Verdrag betreffende de werking van de EU (VWEU) verbiedt overeenkomsten tussen bedrijven die de concurrentie beperken. Artikel 102 VWEU verbiedt misbruik van gedrag door bedrijven die een dominante positie op een bepaalde markt hebben.
Verordening 1/2003 en Verordening 773/2004 stellen een procedureel kader vast dat gericht is op het waarborgen van de effectieve en uniforme toepassing van artikelen 101 en 102 van de VWEU. Bij de aanneming ervan vertegenwoordigde Verordening 1/2003 een grote hervorming van de manier waarop EU-antitrustregels werden gehandhaafd. In het bijzonder: (i) introduceerde het een systeem van directe toepassing van antitrustregels, (ii) bevoegdheden aan lidstaten gegeven om alle aspecten van de regels toe te passen, (iii) de samenwerking tussen de Commissie en de nationale concurrentieautoriteiten versterkt, en (iv) de handhavingsinstrumenten voor de Commissie verbeterd om beter in staat te zijn om overtredingen van de EU-antitrustregels te detecteren en aan te pakken.
De evaluatie van Verordening 1/2003 maakte deel uit van een bredere herziening van het EU-concurrentierecht die in de afgelopen jaren is gestart. Het volgde ook de Vijfjarige en Tienjarige rapporten over de werking van Verordening 1/2003.
Blijf op de hoogte
Voor meer informatie, bezoek de website van de Commissie over concurrentie en de speciale webpagina voor de herziening van Verordening 1/2003.