De Europese Commissie heeft vandaag een oproep tot bewijs en een openbare consultatie gelanceerd om input te vragen over de reikwijdte en inhoud van de herziening van de Algemene Blokvrijstelling (‘GBER). Het doel van de herziening is om bureaucratie voor bedrijven en lidstaten te verminderen en noodzakelijke ondersteuning voor de industrie te vergemakkelijken. Tegelijkertijd moeten de EU-regels voor staatssteun blijven zorgen voor een gelijk speelveld binnen de EU.
Geïnteresseerde partijen kunnen tot 6 oktober reageren op de beschikbare vragenlijst hier.
De GBER-herziening
De GBER verklaart specifieke categorieën staatssteun als verenigbaar met de interne markt als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen en vrijgesteld zijn van de vereiste voorafgaande kennisgeving aan en goedkeuring door de Commissie. Dit stelt lidstaten in staat om snel steun te bieden, mits de voorwaarden die de verstoring van de concurrentie op de interne markt beperken, zijn vervuld.
De GBER is in 2014 in werking getreden. Sindsdien is het de belangrijkste regelgeving voor staatssteun binnen de EU geworden. In 2023 implementeerden lidstaten 69% van alle niet-crisissteunmaatregelen onder de GBER, bijvoorbeeld steun voor onderzoek en innovatie, breedbandconnectiviteit, energie-efficiëntie of voor KMOs en startups.
In de loop der tijd heeft de Commissie de GBER actueel gehouden. De meest recente wijziging, in 2023, gaf lidstaten meer flexibiliteit om sectoren te ondersteunen die essentieel zijn voor de overgang naar klimaatneutraliteit en een netto-nul industrie.
Om up-to-date te blijven, beoordeelt de Commissie de mogelijkheden om de GBER verder te vereenvoudigen en bij te werken, in lijn met de EUs Concurrentiekompas en de Schone Industriële Deal. Het doel van de oproep tot bewijs en de openbare consultatie is om informatie en meningen van belanghebbenden te verzamelen over de toepassing en interpretatie van de GBER. Feedback zal de Commissie helpen om mogelijkheden te verkennen om de administratieve lasten voor bedrijven te verminderen, de regels voor staatssteun te harmoniseren en de beoordeling van steunaanvragen te versnellen. Het doel is om het voor alle bedrijven gemakkelijker te maken, maar vooral voor KMOs, om toegang te krijgen tot ondersteuning.
De deadline om te reageren op de vragenlijst is 6 oktober.
Meer informatie en volgende stappen
De Commissie zal de reacties op de openbare consultatie analyseren en een samenvatting van de belangrijkste punten en conclusies publiceren op het ‘Heb uw zegje’ portaal van de Commissie. De Commissie zal ook de bijdragen publiceren in de taal waarin ze zijn ingediend.
Achtergrond
Artikel 108(3) van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (‘VWEU) verplicht lidstaten om alle staatssteun aan de Commissie te melden en deze pas na goedkeuring van de Commissie uit te voeren. Met de Inschakelingsverordening staat de Raad de Commissie toe om te verklaren dat bepaalde categorieën staatssteun verenigbaar zijn met de interne markt en vrijgesteld zijn van de kennisgevingsplicht die is vastgesteld in de VWEU.
Op deze basis stelt de GBER lidstaten in staat om bepaalde steunaanvragen rechtstreeks uit te voeren en vrij te stellen van de vereiste voorafgaande kennisgeving aan de Commissie, mits de steun voldoet aan de algemene en toepasselijke specifieke voorwaarden van de GBER. Dit is in lijn met de aanpak van de Commissie om te focussen op het leveren van meer en sneller, terwijl ze minder doet waar het geen toegevoegde waarde heeft.