Vandaag publiceert de Europese Commissie voorlopige cijfers over verkeersdoden in 2024. Vorig jaar kwamen ongeveer 19.800 mensen om in verkeersongelukken in de EU, een lichte daling van 3% vergeleken met 2023. Dit betekent 600 minder doden. Ondanks de daling van verkeersdoden in 2024 ten opzichte van 2023, blijft de verbetering traag en halen de meeste lidstaten de EU-doelstelling om het aantal verkeersdoden tegen 2030 te halveren, niet. In maart 2023 introduceerde de Commissie een pakket voorstellen om de verkeersveiligheid te verbeteren, waaronder bijgewerkte rijbewijsvereisten en grensoverschrijdende handhaving, en binnenkort zullen nieuwe wetten voor voertuigveiligheid worden aangenomen om onveilige voertuigen op EU-wegen te verminderen.
Verschillende trends in lidstaten
De voortgang in verkeersveiligheid binnen de EU is ongelijk. Terwijl sommige landen aanzienlijke stappen zetten, hebben anderen moeite met het verminderen van doden. In de afgelopen vijf jaar hebben Griekenland, Spanje, Frankrijk en Italië slechts een bescheiden daling gezien, terwijl Ierland en Estland een toename hebben ervaren – hoewel jaarlijkse schommelingen in kleinere landen sterker zijn. Bulgarije, Denemarken, Litouwen, Polen en Slovenië boeken sterke vooruitgang richting het reductiedoel van 50%.
Zweden en Denemarken blijven de veiligste landen met lage sterftecijfers van respectievelijk 20 en 24 doden per miljoen inwoners. Ondertussen hebben Roemenië (77/miljoen) en Bulgarije (74/miljoen), ondanks hoge sterftecijfers, aanzienlijke vooruitgang geboekt met dalingen van meer dan 20% sinds 2019. Het EU-gemiddelde is 44 verkeersdoden per miljoen inwoners.
Meest getroffen groepen en risicofactoren
Plattelandswegen blijven het grootste risico vormen, met 52% van de doden op deze wegen. De meerderheid van de verkeersdoden (77%) betreft mannen, terwijl ouderen (65+) en jongeren (18-24) bijzonder kwetsbare weggebruikers zijn. Wat betreft type weggebruikers, vormen inzittenden van autos het grootste deel van de doden, gevolgd door motorrijders (20%), voetgangers (18%) en fietsers (10%). Kwetsbare weggebruikers, waaronder voetgangers, fietsers en motorrijders, maken bijna 70% uit van de stedelijke doden, wat wijst op de dringende behoefte aan verbeterde veiligheidsmaatregelen.
Achtergrond
In 2018 stelde de EU zichzelf een reductiedoel van 50% voor verkeersdoden en voor het eerst ook ernstige verwondingen tegen 2030. Dit werd uiteengezet in het Strategisch Actieplan voor Verkeersveiligheid en het EU-verkeersveiligheidskader 2021-2030, dat ook plannen voor verkeersveiligheid uiteenzette om tegen 2050 nul verkeersdoden te bereiken (Visie Nul).
In maart 2023 stelde de Commissie een pakket voorstellen voor verkeersveiligheid voor, waaronder bijgewerkte eisen voor rijbewijzen en betere grensoverschrijdende handhaving van verkeersregels. Om verder bij te dragen aan deze inspanningen, zal de Commissie binnenkort nieuwe voorstellen aannemen om de voertuigveiligheidswetgeving te herzien, met als doel het aantal onveilige voertuigen op EU-wegen en gerelateerde ongevallen te verminderen.
Verkeersveiligheid is ook een kernonderdeel van EU-mobiliteitsbeleid, inclusief de Duurzame en Slimme Mobiliteitsstrategie, de nieuwe TEN-T-regelgeving en het Stedelijke Mobiliteitskader.
Naast de statistieken van vandaag publiceerde de Europese Verkeersveiligheidsobservatorium ook een nieuw jaarlijks statistisch rapport met gegevens tot 2023 en diepgaande thematische rapporten over verkeersveiligheid met betrekking tot kinderen, beroepschauffeurs en verkeersveiligheidscultuur.
Voor meer informatie
Verkeersveiligheidsstatistieken 2024 in meer detail
Verkeersdoden – voorlopige gegevens voor 2024
Bron: EU CARE-database over verkeersongevallen en nationale bronnen; Bevolkingsgegevens zijn afkomstig van Eurostat
De cijfers voor 2024 zijn gebaseerd op voorlopige gegevens voor de meeste landen en kunnen wijzigen wanneer de definitieve gegevens in de herfst van 2025 worden vrijgegeven. Schattingen voor 2024 bestrijken het hele jaar en alle wegen en verwijzen naar sterfgevallen binnen 30 dagen, maar voor de volgende landen zijn ze gebaseerd op gedeeltelijke gegevens: België en Portugal (elk gebaseerd op gegevens voor de eerste zes maanden). Merk op dat in Nederland door de politie geregistreerde sterfgevallen met ongeveer 10-15% worden ondergerapporteerd. Er waren 3 verkeersdoden in Liechtenstein in 2024.
Gegevens voor 2024 worden vergeleken met drie tijdsperioden: 2023 (het voorgaande jaar), 2019 (het basisjaar voor het doel van 50% minder doden tegen 2030) en het gemiddelde van 2017-19 (om schommelingen in kleine landen in aanmerking te nemen). De procentuele veranderingen in de tabel zijn gebaseerd op het absolute aantal sterfgevallen in plaats van het aantal per miljoen inwoners.