De Europese Commissie heeft haar strategie voor de Unie van Spaargeld en Investeringen (SIU) aangenomen. Dit initiatief verbetert hoe het EU-financiële systeem spaargeld omzet in productieve investeringen, en biedt burgers bredere toegang tot kapitaalmarkten en betere financieringsopties voor bedrijven, wat groei en concurrentievermogen bevordert.
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, verklaarde: Met het voorstel voor een Unie van Spaargeld en Investeringen behalen we een dubbele winst. Huishoudens krijgen meer en veiligere investeringsmogelijkheden in kapitaalmarkten om hun vermogen te vergroten, terwijl bedrijven gemakkelijker toegang tot kapitaal krijgen om te innoveren en te groeien in Europa.
De SIU creëert een financieringsecossysteem dat bijdraagt aan de strategische doelen van de EU. Om uitdagingen zoals klimaatverandering en technologische verschuivingen aan te pakken, zijn aanzienlijke investeringen nodig. De SIU helpt kleine en middelgrote ondernemingen en innovatieve bedrijven, die vaak niet alleen op bankfinanciering kunnen rekenen, door geïntegreerde kapitaalmarkten te ontwikkelen naast het banksysteem.
De EU beschikt over een talentvolle beroepsbevolking en een grote hoeveelheid huishoudelijk spaargeld, ongeveer €10 biljoen in bankdepositos. De SIU kan het welzijn van burgers verbeteren door betere investeringsrendementen via kapitaalmarkten aan te bieden.
Meer investeringen in kapitaalmarkten ondersteunen de reële economie, waardoor bedrijven in heel Europa kunnen groeien en bloeien. Dit creëert betere banen en stimuleert investeringen en groei in sectoren die door de EU als strategisch belangrijk worden beschouwd, zoals technologische innovatie en decarbonisatie.
Het leveren van de SIU vereist samenwerking tussen EU-instellingen, lidstaten en belanghebbenden, met de focus op vier gebieden:
- Burgers en Spaargeld: Particuliere spaarders spelen een centrale rol en moeten de mogelijkheid hebben om te investeren in kapitaalmarktinstrumenten met hoger rendement.
- Investeringen en Financiering: Er worden initiatieven geïntroduceerd om de beschikbaarheid van kapitaal voor alle bedrijven, vooral KMOs, te verbeteren.
- Integratie en Schaal: Inspanningen zullen inefficiënties verminderen en regelgevende barrières voor grensoverschrijdende operaties wegnemen.
- Efficiënt Toezicht: Maatregelen zullen gelijke behandeling van financiële marktdeelnemers in de EU waarborgen.
De SIU streeft ook naar versterking van de integratie en concurrentiekracht van de EU-bankensector, met een focus op de Bankenunie. Toekomstige acties zullen prioriteit geven aan maatregelen met de grootste impact op de concurrentiekracht van de EU in 2025.
De uitvoering zal wetgevende en niet-wetgevende maatregelen omvatten, waarbij samenwerking van de lidstaten, het Europees Parlement, de privésector en het maatschappelijk middenveld vereist is. In Q2 2027 zal een tussentijdse evaluatie van de voortgang van de SIU worden gepubliceerd.
Meer informatie