De Europese Commissie heeft de Duitse regeling van €5 miljard goedgekeurd om bedrijven te helpen de productieprocessen te decarboniseren binnen het EU Emissiehandelssysteem (ETS). Deze regeling ondersteunt Duitsland bij het behalen van energie- en klimaatdoelstellingen en draagt bij aan de duurzame welvaart en concurrentie van de EU.
De Duitse regeling
Met een budget van €5 miljard helpt deze regeling de Duitse industrie om CO2-uitstoot te verminderen door technologieën zoals elektrificatie, waterstof, en energiebesparende maatregelen. Het volgt een eerder goedgekeurde regeling in februari 2024.
Ondersteunde projecten omvatten brandstofwisselingen in de cement- en kalksector en elektrificatie in de chemische sector. Bedrijven moeten binnen drie jaar 60% emissiereductie bereiken en 90% aan het einde van het project volgens ETS-benchmarks.
De projecten worden geselecteerd via een open biedingsproces, waarbij ze worden gerangschikt op basis van de laagste aangevraagde steun per vermeden ton CO2-uitstoot.
De steun bestaat uit klimaatbeschermingscontracten van 15 jaar, waarbij begunstigden jaarlijkse subsidies ontvangen op basis van hun biedingen en marktontwikkelingen zoals ETS-toeslagen. De steun dekt alleen de extra kosten van nieuwe productieprocessen vergeleken met conventionele methoden. Worden de projecten goedkoper, dan moeten begunstigden het verschil terugbetalen aan de Duitse autoriteiten.
Beoordeling van de Commissie
De Commissie beoordeelde de regeling volgens de EU-staatssteunregels, met name Artikel 107(3)(c) van het Verdrag betreffende de werking van de EU, dat lidstaten in staat stelt bepaalde economische activiteiten te ondersteunen. De Richtlijnen voor staatssteun voor klimaat, milieu en energie ondersteunen maatregelen die CO2-uitstoot verminderen.
De Commissie concludeerde:
- De regeling is noodzakelijk en passend om decarbonisatie te ondersteunen in sectoren binnen het ETS, in lijn met Europese en nationale milieudoelstellingen.
- De regeling heeft een stimulerend effect, aangezien begunstigden zonder publieke steun niet in dezelfde mate zouden investeren in decarbonisatie.
- De regeling heeft een beperkte impact op concurrentie en handel binnen de EU. De steun is noodzakelijk voor Duitsland om bij te dragen aan de Europese en nationale milieudoelstellingen en is proportioneel. Eventuele negatieve effecten op concurrentie en handel binnen de EU zijn beperkt door het ontwerp van het biedingsproces, dat ervoor zorgt dat de steun tot een minimum wordt beperkt.
- Ten slotte heeft Duitsland toegezegd ervoor te zorgen dat de steun leidt tot algehele CO2-reducties en dat het de uitstoot niet alleen van de ene naar de andere sector verschuift.
Op deze basis keurde de Commissie de Duitse regeling goed volgens de EU-staatssteunregels.
Achtergrond
De 2022 CEEAG bieden richtlijnen voor hoe de Commissie de verenigbaarheid van milieubescherming, inclusief klimaatbescherming, en energiemaatregelen beoordeelt die meldingsplichtig zijn onder Artikel 107(3)(c) VWEU.
Het EU ETS is een belangrijk instrument van het EU-beleid voor het kosteneffectief verminderen van broeikasgasemissies in de Unie en het bestrijden van klimaatverandering. Het is s werelds eerste grote koolstofmarkt en blijft de grootste. De herziening van de EU ETS-richtlijn, onder de Fit for 55-wetgeving en nu van kracht, heeft het bestaande systeem versterkt en koolstofbeprijzing uitgebreid naar nieuwe sectoren.
Meer informatie wordt beschikbaar gesteld onder zaaknummer SA.116065 in het staatssteunregister op de concurrentiewebsite van de Commissie zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost. Nieuwe publicaties van staatssteunbesluiten op internet en in het Publicatieblad staan vermeld in de Competition Weekly e-News.