De Commissie start een nieuw online debat op het Burgerbetrokkenheidsplatform, samen met de publicatie van het EU Jongerenrapport 2024 en de nieuwste Eurobarometer enquête over de meningen van jongeren. Dit debat bouwt voort op de Jeugdbeleidsdialogen die tijdens de eerste 100 dagen van de Commissie plaatsvonden, en brengt de meest prominente themas die door jongeren naar voren zijn gebracht in een open, EU-brede discussie.
Deze nieuwe stap komt doordat een recente Eurobarometer enquête aantoont dat 61% van de jonge Europeanen optimistisch is over de toekomst van de EU. Zes op de tien (60%) geloven ook dat de EU een positieve impact heeft op de samenleving. Jongeren zien als de belangrijkste krachten van de EU de vrijheid om te wonen, studeren en werken in een ander EU-land (32%), sterke relaties en solidariteit tussen lidstaten (28%), en de toewijding van de EU aan democratie en fundamentele waarden (25%).
Parallel hieraan heeft de Commissie ook het EU Jongerenrapport 2024 gepubliceerd, dat een overzicht biedt van het leven van jongeren in de EU en de voortgang onder de EU Jeugdstrategie 2019-2027. Het rapport bevestigt de toewijding van de Commissie om de stemmen van jongeren centraal te houden in het EU-beleid. Het rapport bevat aanwijzingen voor verdere actie op het gebied van jeugd om betrokkenheid en meer kansen voor jongeren te bevorderen.
Nieuw online debat nodigt jonge Europeanen uit om EU-beleid vorm te geven
Het nieuwe online debat op het Burgerbetrokkenheidsplatform zal meer mensen van alle leeftijden in staat stellen voort te bouwen op de uitwisselingen van de Jeugdbeleidsdialogen. Gelanceerd als een jaarlijkse initiatief, moedigen de Jeugdbeleidsdialogen jongeren aan om hun mening te geven over EU-beleidsinitiatieven door in contact te treden met Commissarissen en de standpunten van jongeren te integreren in de politieke agenda van de EU. Door dit belangrijke debat nu online te verplaatsen, kunnen meer jongeren bijdragen.
Eurobarometer toont jeugdoptimisme, maar zorgen blijven bestaan
Volgens de nieuwe Eurobarometer gegevens zien de geïnterviewden als de meest dringende zorgen voor de toekomst de kosten van levensonderhoud (41%), en vrede en wereldwijde stabiliteit (30%), waarbij 31% van de jonge Europeanen gelooft dat veiligheid en defensie de topprioriteit van de EU moeten zijn. 38% gelooft ook dat de EU meer zou moeten investeren in betaalbare huisvesting en ondersteuning van de kosten van levensonderhoud.
Hoewel bijna twee derde (65%) van de jonge Europeanen tevreden is met de manier waarop democratie werkt in de EU, ziet meer dan een derde (34%) van hen valse en misleidende informatie als de grootste bedreiging voor de democratie. 67% van de jonge Europeanen zou geïnteresseerd zijn in het bijwonen van een dialoog met andere jonge Europeanen en met EU-vertegenwoordigers over zaken die van belang zijn voor de toekomst van de EU.
De Eurobarometer toonde ook het belang van online platforms als een belangrijke bron van jeugd en informatie, met sociale mediaplatforms (42%) als de meest gebruikte nieuwsbronnen onder jonge Europeanen.
Jongerenrapport 2024 schetst EU-ondersteuning voor jongeren te midden van aanhoudende uitdagingen
Het rapport versterkt de bevindingen van de Eurobarometer enquête, en benadrukt dat bijna 60% van de jonge Europeanen een positief beeld heeft van de EU, en dat meer dan 70% van de jonge Europeanen stemt.
Het rapport schetst de uitdagingen waar jonge Europeanen voor staan, terwijl het de evoluerende EU-beleidslijnen belicht die gericht zijn op het verbeteren van het leven van jongeren. Jeugdwerkloosheid blijft een zorg met 10%, en hoewel het onderwijsniveau verbetert, heeft 30% van de EU 15-jarigen moeite met basiswiskunde, en ontbreekt het 28% aan digitale vaardigheden. Mentale gezondheid is ook een groeiende uitdaging, met bijna 50% van de jongeren die emotionele of psychosociale moeilijkheden melden in het afgelopen jaar.
Het rapport benadrukt initiatieven ter ondersteuning van burgerparticipatie, kwaliteit en gelijkheid in onderwijs en levenslang leren, vaardigheidsontwikkeling voor betere werkgelegenheid, en het bevorderen van psychosociale ondersteuning en gezonde levensstijlen.
Als een volgende stap naar het EU Jongerenrapport, zal de Commissie in 2025-2026 blijven samenwerken met jongeren en belanghebbenden om de volgende EU Jeugdstrategie na 2027 vorm te geven.
Achtergrond
De Flash Eurobarometer 556 werd uitgevoerd tussen 11 en 20 februari 2025 in de 27 lidstaten. 25.933 jonge EU-burgers, in de leeftijd van 16-30 jaar, werden online geïnterviewd.
Als onderdeel van de politieke richtlijnen gepresenteerd door voorzitter Von der Leyen, versterkt de Commissie de betrokkenheid van jongeren via verschillende initiatieven. Het Jeugdadviesraad van de voorzitter zal een platform bieden voor jongeren om rechtstreeks bij te dragen aan het EU-beleid. De Commissie Jeugd Check zal ervoor zorgen dat EU-beleid rekening houdt met hun impact op jongeren.
De EU Jeugddialoog — het grootste EU-niveau jeugdparticipatieplatform — groeit. In de afgelopen vijf jaar hebben 130.000 jongeren deelgenomen. De EU Jeugd Belanghebbenden Groep zal gestructureerde dialogen tussen jeugdorganisaties, onderzoekers en beleidsmakers faciliteren. Op 27 en 28 maart in Brussel zal de EU Jeugd Belanghebbenden Groep zijn eerste bijeenkomst houden, met deelname van commissaris Micallef.
Voor meer informatie
Flash Eurobarometer 556 “Uitdagingen en prioriteiten in de EU: de visie van jongeren”