Vandaag herziet de Europese Commissie het cohesiebeleid van de EU om de concurrentiekracht, decarbonisatie, defensie, veiligheid, de oostelijke grensregios, betaalbare huisvesting, waterbestendigheid en de energietransitie beter te ondersteunen.
Het doel is om het cohesiebeleid effectiever te maken door lidstaten en regios aan te moedigen te investeren in Europese strategische prioriteiten, terwijl de focus blijft op het verkleinen van economische, sociale en territoriale verschillen. Lidstaten worden uitgenodigd om een deel van hun cohesiefondsen 2021-2027 te herprogrammeren voor nieuwe investeringen in de context van de lopende tussentijdse evaluatie.
Versterking van de concurrentiekracht van Europa
Bedrijven spelen een cruciale rol in innovatie en technologieoverdracht. Daarom stelt de Commissie voor om de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling uit te breiden naar grote bedrijven in kritieke gebieden zoals defensie en decarbonisatie. Lidstaten worden aangemoedigd om te investeren in strategische technologieën via het Strategische Technologieën voor Europa Platform.
Ondersteuning van de defensie-industrie en oostelijke grensregios
Het voorstel maakt het mogelijk om cohesiefondsen te gebruiken voor de opbouw van veerkrachtige infrastructuur ter bevordering van militaire mobiliteit en om de productieve capaciteiten in de defensiesector te ondersteunen.
Betaalbare huisvesting
Volgens de politieke richtlijnen van de president wordt het bedrag voor betaalbare huisvesting verdubbeld. Lidstaten kunnen gebruik maken van een nieuw financieel instrument samen met de Europese Investeringsbank.
Versterking van waterbestendigheid
Er komen meer investeringen in waterbestendigheid, waaronder digitalisering van infrastructuur en mitigatie van droogte.
Ondersteuning van de energietransitie
Cohesiefondsen zullen investeringen in energie-interconnectors en oplaadinfrastructuur ondersteunen, essentieel voor de energietransitie.
Financiële prikkels onder strategische prioriteiten
Projecten binnen EU-strategische prioriteiten komen in aanmerking voor tot 30% voorfinanciering. Programmas die minstens 15% van hun middelen aan deze prioriteiten besteden, krijgen meer geavanceerde betalingen.
Volgende stappen
De wijzigingen van de cohesiebeleidswetgeving worden besproken door het Europees Parlement en de Raad. Het doel is om de herprogrammering met lidstaten en regios in 2025 af te ronden.
Achtergrond
Met een budget van €392 miljard is het cohesiebeleid de belangrijkste investeringsstrategie van de EU. De huidige tussentijdse evaluatie biedt lidstaten de mogelijkheid om hun cohesieprogrammas aan te passen aan nieuwe politieke prioriteiten.
Meer informatie
Strategische Technologieën voor Europa Platform