Commissie versterkt bescherming van de EU-staalindustrie
De Europese Commissie heeft de staalbeschermingsmaatregel aangescherpt om de EU-staalindustrie te beschermen tegen stijgende importen. De liberalisatiegraad is verlaagd van 1% naar 0,1%, wat de invoer van staal in de EU zonder tarieven beperkt. Landen kunnen niet langer gebruikmaken van ongebruikte quotas van andere landen, waaronder Rusland en Wit-Rusland. Het carry-over-mechanisme voor categorieën met hoge importdruk is verwijderd, wat EU-producenten ruimte geeft om marktaandeel terug te winnen en investeringen in groene staalproductie te bevorderen.
De wijzigingen zijn een reactie op druk van wereldwijde overcapaciteit en stijgende exporten uit China. Een onderzoek, aangevraagd door 13 EU-lidstaten, toonde verslechterende omstandigheden door importdruk. De meeste aanpassingen beginnen op 1 april 2025, enkele op 1 juli 2025. De beschermingsmaatregel eindigt op 30 juni 2026.
De maatregel, geïntroduceerd in 2019, voorkomt schade door handelsomleidingen en importstijgingen, met diverse aanpassingen aan marktveranderingen.
(Voor meer informatie: Olof Gill – Tel.: +32 2 296 59 66; Ana Apse-Paese – Tel.: +32 2 298 73 48)
Commissie verwelkomt voorlopige overeenkomst over gemoderniseerde rijbewijsregels
De Europese Commissie verwelkomt de voorlopige overeenkomst over de modernisering van de EU-rijbewijsregels. De nieuwe richtlijn heeft tot doel het aantal ongevallen te verminderen en administratieve procedures te vereenvoudigen door de invoering van digitale EU-rijbewijzen en een Unie-breed mobiel rijbewijs tegen 2030. De Commissie betreurt de vertraagde uitvoering, maar ondersteunt het initiatief.
Een EU-breed begeleid rijprogramma voor 17-jarigen, een proeftijd voor beginners en nieuwe geschiktheidseisen zullen de veiligheid verbeteren. De regels geven prioriteit aan de veiligheid van voetgangers en micromobiliteit en staan erkenning toe van rijbewijzen uit derde landen met vergelijkbare veiligheidskaders.
Commissaris voor Vervoer, Apostolos Tzitzikostas, verklaarde dat deze regels het licentiesysteem moderniseren, jonge bestuurders ondersteunen en de verkeersveiligheid bevorderen, in lijn met het Vision Zero-doel.
De richtlijn wordt formeel aangenomen en treedt 20 dagen na publicatie in werking, met lidstaten die vier jaar de tijd hebben om deze in nationale wetgeving om te zetten.
(Voor meer informatie: Anna-Kaisa Itkonen – Tel.: +32 2 295 75 01; Anna Wartberger – Tel.: +32 2 298 20 54)
Commissie lanceert helpdesk ter ondersteuning van EU-KMOs bij naleving van sancties
De Europese Commissie heeft een one-stop-shop gelanceerd om Europese KMOs te helpen bij het naleven van sancties. De EU-sancties-helpdesk biedt gratis gepersonaliseerde ondersteuning voor sanctie-due diligence en biedt een website met relevante informatie, evenementen en begeleiding. Hoewel beschikbaar voor grotere entiteiten, ligt de focus op KMOs met minder nalevingsmiddelen.
Maria Luís Albuquerque, Commissaris voor Financiële Diensten, benadrukte de noodzaak van een dergelijke hulpbron om de complexiteit van sancties te beheren, ter ondersteuning van KMOs als een belangrijke economische motor.
Meer informatie is beschikbaar in het persbericht.
(Voor meer informatie: Olof Gill – Tel.: +32 2 296 59 66; Marta Perez-Cejuela Romero - Tel.: +32 2 296 37 70)
Commissie versterkt de stem van jongeren met nieuw rapport en Eurobarometer-enquête
De Commissie lanceert een online debat en publiceert het 2024 Jeugdrapport en de Eurobarometer-enquêteresultaten, die optimisme onder jonge Europeanen over de toekomst van de EU tonen. Belangrijke zorgen zijn de kosten van levensonderhoud, wereldwijde stabiliteit en betaalbare huisvesting.
Het Jeugdrapport schetst de levensomstandigheden en vooruitgang onder de EU-Jeugdstrategie, en pakt uitdagingen aan zoals werkgelegenheid en geestelijke gezondheid.
Deze initiatieven bevestigen de inzet van de Commissie om jongeren te betrekken bij beleidsvorming en platforms te bieden voor hun stemmen.
(Voor meer informatie: Eva Hrncirova – Tel.: +32 2 298 84 33; Quentin Cortès - Tel.: +32 2 291 32 83)