Zijn er specifieke themas of richtingen voor de ‘Kies Europa voor Wetenschap pilot?
Het Kies Europa voor Wetenschap pilotprogramma, net als de Marie Skłodowska-Curie Acties (MSCA), is volledig bottom-up. Er zijn geen vooraf bepaalde themas of disciplines. Aanvragers kunnen programmas voorstellen die aansluiten bij hun eigen academische en/of onderzoeksstrategieën om hun expertisegebieden te versterken. In de toekomst kan de Commissie, afhankelijk van de resultaten van de pilot, een specifiek thematisch focus voorstellen.
Hoe streeft de ‘Kies Europa voor Wetenschap pilot naar verbetering van onderzoekscarrières?
Nieuw aan dit initiatief is dat deelnemende instellingen verplicht zijn om langdurige werkvooruitzichten te bieden aan begunstigden. Het doel is om de onzekerheid van onderzoekscarrières te bestrijden, waardoor een loopbaan in onderzoek in Europa aantrekkelijker wordt. Het uiteindelijke doel is om Europa de meest aantrekkelijke bestemming voor onderzoekers ter wereld te maken, en de Kies Europa voor Wetenschap pilot maakt hier deel van uit.
Financiert Kies Europa voor Wetenschap individuele onderzoekers direct?
Nee, Kies Europa voor Wetenschap biedt financiering aan organisaties om een programma op postdoctoraal niveau op te zetten, waarbij minimaal 3 onderzoekers worden aangetrokken. De pilotoproep staat open voor organisaties binnen het R&I-landschap in de EU en landen die geassocieerd zijn met Horizon Europa. Dit kunnen universiteiten, onderzoeksinfrastructuren, onderzoekscentra, overheidsinstellingen die zich richten op onderzoek, onderzoeksorganisaties, R&D-georiënteerde spin-offs, en andere zijn. Deze organisaties zijn verantwoordelijk voor het adverteren van posities en het werven van onderzoekers voor het programma.
Zullen door Kies Europa voor Wetenschap gefinancierde programmas openstaan voor onderzoekers van buiten Europa?
De door Kies Europa voor Wetenschap medegefinancierde programmas zullen openstaan voor onderzoekers van over de hele wereld, zowel degenen die al in EU-lidstaten en geassocieerde landen gevestigd zijn als degenen van buitenaf die willen verhuizen. De MSCA-mobiliteitsregel vereist echter dat onderzoekers niet langer dan 12 maanden in de 36 maanden voorafgaand aan de aanvraag in het land van de begunstigde hebben verbleven of hun hoofdactiviteit (werk, studie, enz.) hebben uitgevoerd.
Hoe zullen door Kies Europa voor Wetenschap medegefinancierde programmas in de praktijk werken?
Programmas gefinancierd door de Kies Europa voor Wetenschap pilot zullen in twee fasen opereren: een eerste fase van 24 of 36 maanden waarin de EU financiering biedt die gelijk is aan het minimum bruto maandsalaris van gerekruteerde onderzoekers ter hoogte van €6700. De tweede fase van 24 maanden wordt volledig door de begunstigde gefinancierd met salarissen op een nationaal of regionaal concurrerend niveau. Gedurende deze fasen wordt verwacht dat de gerekruteerde onderzoeker langdurige carrièreperspectieven krijgt die verder reiken dan de projectduur.
Moeten de carrièrevooruitzichten na het project zich richten op het worden van een hoofdonderzoeker?
Nee, de Kies Europa voor Wetenschap pilot staat open voor voorstellen voor programmas die gericht zijn op het vervullen van een verscheidenheid aan rollen in onderzoek en academici, waar onzekerheid en niet-standaard contracten een probleem zijn. Deze rollen variëren van primaire onderzoekers tot docenten en van onderzoeksmanagers tot hooggespecialiseerde technici. Het doel is om ervoor te zorgen dat het programma open is, niet alleen om te voldoen aan de diverse behoeften van instellingen en lokale onderzoeks- en innovatie-ecosystemen, maar ook aan die van de onderzoekers zelf. Deze benadering is ook in lijn met de Overeenkomst over Hervorming van Onderzoeksbeoordeling die de erkenning en waardering van diverse rollen en carrières die bijdragen aan onderzoek bevordert.