Wat is het Technisch Ondersteuningsinstrument?
Het Technisch Ondersteuningsinstrument (TSI) van de Commissie helpt lidstaten bij het ontwerpen en uitvoeren van hervormingen. Het is vraaggestuurd en biedt op maat gemaakte expertise en kennis, geen financiële steun. Het maakt deel uit van het Meerjarig Financieel Kader 2021-2027 en bevordert cohesie in de EU. Het TSI heeft alle 27 lidstaten geholpen met meer dan 2000 hervormingen.
Hoeveel financiering ontvangt elke lidstaat?
Met een budget van €864 miljoen over zeven jaar is er voor 2025 €117 miljoen beschikbaar. Het TSI biedt expertise in plaats van directe financiële steun, waarbij hervormingen worden gefinancierd door nationale middelen of andere EU-fondsen. Het succes van de ondersteuning hangt af van de inzet van de lidstaten.
Welke hervormingen komen in aanmerking voor het TSI?
Het TSI ondersteunt diverse hervormingen, waaronder groene en digitale transities, overheidsadministratie en sociale diensten. Het helpt op gebieden zoals bestuur, onderwijs, gezondheidszorg en financiële sectoren.
Hoe kan een lidstaat steun aanvragen voor hervormingen?
Lidstaten kunnen jaarlijks steun aanvragen. In 2025 werden 135 projecten geselecteerd voor 390 hervormingen. Selectie is gebaseerd op kwaliteit en criteria uit de TSI-verordening.
Hoe kiest de Commissie welke hervormingsprojecten worden ondersteund?
Projecten worden gekozen op basis van urgentie en behoeften in beleidsgebieden, sociaaleconomische indicatoren en administratieve capaciteit. Transparantie en goed financieel beheer zijn belangrijke overwegingen.
Hoe werkt de hervormingsondersteuning in de praktijk?
Ondersteuning dekt alle fasen van hervormingen en biedt strategisch advies, studies en deskundigenmissies. Het begint met een aanvraag van een lidstaat en is afgestemd op specifieke behoeften, waarbij de institutionele capaciteit wordt versterkt om hervormingen uit te voeren.
Wat is een multi-country project?
Deze projecten pakken gemeenschappelijke uitdagingen aan bij meerdere lidstaten en bevorderen gedeelde oplossingen. In 2025 richten 40 projecten zich op gebieden zoals belastingheffing en digitale financiën.
Wat is een vlaggenschipproject?
Vlaggenschipprojecten pakken veelvoorkomende hervormingsbehoeften aan die in lijn zijn met EU-prioriteiten. Voor 2025 zullen 15 projecten gebieden ondersteunen zoals openbare administratie en digitale capaciteit.
Voorbeelden van vlaggenschipprojecten in 2025:
Projecten zullen de vaardigheden van ambtenaren verbeteren en de digitale mogelijkheden vergroten, en ondersteunen groenere overheidsadministraties.
De rol van het TSI in de Herstel- en Veerkrachtplannen:
Het TSI heeft lidstaten ondersteund bij het ontwikkelen en uitvoeren van hun herstel- en veerkrachtplannen, geholpen met hervormingen en investeringen voor energieonafhankelijkheid en REPowerEU-hoofdstukken.
Adresseren van aanbevelingen uit het Europees Semester:
Het TSI helpt nationale hervormingen af te stemmen op EU-strategische prioriteiten en uitdagingen uit het Europees Semester aan te pakken.
Ondersteuning voor de groene transitie:
Het TSI helpt bij de voorbereiding op de groene transitie, ondersteunt schonere omgevingen en groene begrotingspraktijken in verschillende lidstaten.
Ondersteuning voor Oekraïense vluchtelingen:
Het TSI heeft lidstaten geholpen bij de integratie van Oekraïense vluchtelingen, de toegang tot onderwijs en werk verbeterd.
Voor meer informatie:
Perscontacten: Maciej Berestecki, Ruya Perincek
Algemene publieke vragen: Europe Direct telefonisch via 00 800 67 89 10