“Controleer tegen levering”
Eerste Minister,
Beste Keir,
Dr Birol, beste Fatih,
Excellenties,
Dames en Heren,
Het is een genoegen om terug te zijn in Londen. Dank u, Eerste Minister, voor het mede-organiseren van deze belangrijke top – en voor het leiderschap van het VK op het gebied van energiezekerheid, evenals de uitstekende samenwerking tussen de EU en VK. Energie speelt een cruciale rol in deze samenwerking. Ons werk concentreert zich rond de Noordzee, een powerhouse voor de energie van de toekomst. De regio heeft alles wat nodig is: offshore wind, mariene energie, waterstof, en koolstofopslag. Maar net zo belangrijk als de bronnen is de regulatoire zekerheid. Denk aan elektriciteitshandel – waar onzekerheid slecht was voor bedrijven. Maar zekerheid is wat het EU-kader biedt, en dat is wat investeerders zoeken. Dit, beste Keir, is wat we samen moeten leveren. We kunnen de Noordzee omvormen tot een powerhouse van de toekomst.
En bedankt, beste Fatih Birol, voor het uitstekende werk dat je verricht. Je houdt energiezekerheid in de wereldwijde schijnwerpers.
We staan voor een nieuw paradigma van energiezekerheid. In Europa zagen we hoe Rusland opzettelijk energievoorraden als wapen gebruikte. In het Midden-Oosten heeft conflict instabiliteit aangewakkerd en de wereldwijde scheepvaart bedreigd. En aan de overkant van de Atlantische Oceaan dreigt de dreiging van tarieven verdere verstoring van cruciale toeleveringsketens. Daarom is de bijeenkomst van vandaag zo tijdig. Omdat betrouwbare en betaalbare energie de levensader van onze economieën is, het ondersteunt onze nationale veiligheid en het behoudt onze industriële en economische concurrentiekracht.
Het goede nieuws is dat we vooruitgang zien op het gebied van energiezekerheid wereldwijd. In het afgelopen decennium hebben 1 miljard mensen betrouwbare toegang tot elektriciteit gekregen. Als we de collectieve doelen die we hebben gesteld op COP28 behalen, zal dit nog meer helpen. Als we hernieuwbare energie verdrievoudigen en energie-efficiëntie verdubbelen, zullen we betrouwbare en betaalbare energie brengen aan miljoenen meer mensen over de hele wereld. Want schone, in eigen land geproduceerde hernieuwbare energie versterkt niet alleen onze veerkracht, maar stimuleert ook nieuwe banen en meer innovatie binnen onze eigen landen. Naarmate onze energieafhankelijkheid afneemt, neemt onze energiezekerheid toe. Dat is een les die we in Europa hebben geleerd.
Aan het begin van dit decennium waren we te afhankelijk van één enkele leverancier voor onze energiebehoeften. Rusland leverde 45% van ons gas, 50% van onze kolen en bijna een derde van onze olie. Decennia lang hebben we de kosten die met deze afhankelijkheid gepaard gingen niet erkend. Het risico van chantage, economische dwang, prijsstijgingen; die realiteit werd blootgelegd na de grootschalige invasie van Oekraïne. Rusland probeerde onze over-afhankelijkheid uit te buiten door ons de gaskraan dicht te draaien. Ze probeerden economische onrust te veroorzaken en onze vastberadenheid voor Oekraïne te verzwakken. Ze faalden. We reageerden met REPowerEU. We diversifieerden onze aanvoer. We versnelden de overgang naar schone energie. We gingen van 45% van onze gasimporten uit Rusland naar 18%. We gingen van één op de vijf vaten olie naar één op vijftig, een tienvoudige reductie. En we gingen naar nul kolen uit Rusland. Kortom, we hebben de financiering van de oorlogseconomie van Rusland verminderd en onze energiezekerheid versterkt.
Maar er moet nog meer gedaan worden. Over twee weken zullen we een routekaart presenteren, met concrete maatregelen om alle invoer van Russische fossiele brandstoffen uit te faseren. Zodat we niet langer afhankelijk zijn van een vijandige macht voor onze energiebehoeften. Wat betreft de gasvoorziening, we zijn niet vergeten hoe de Verenigde Staten onmiddellijk insprongen met LNG toen we het tijdens de crisis nodig hadden. En hoe we extra pijpleidinggas van Noorwegen ontvingen. En hoe landen verder weg, zoals Japan en de Republiek Korea, zeer nauw met ons samenwerkten op de wereldmarkten om onze directe energiezekerheid te waarborgen. Deze energiepartnerschappen, inclusief de invoer van LNG uit de Verenigde Staten, blijven van strategisch belang voor de Europese Unie.
Maar, dames en heren,
Het gaat niet alleen om alternatieve voorraden. We hebben onze kwetsbaarheid voor Russische fossiele brandstoffen verminderd door de uitrol van in eigen land geproduceerde hernieuwbare energie te versnellen. Op de middellange termijn is dit het beste middel om energiezekerheid te waarborgen. De vooruitgang is al zichtbaar. Hernieuwbare energiebronnen vormen nu 47% van onze elektriciteitsmix. Zonne-energie en wind zijn onze twee snelst groeiende energiebronnen. Alleen al vorig jaar hebben we 78 gigawatt aan nieuwe hernieuwbare capaciteit geïnstalleerd, genoeg om Londen 16 keer van stroom te voorzien.
Maar we moeten verder gaan. Begin dit jaar hebben we een betaalbaar energieactieplan gepresenteerd. Dit zal schone energie- en elektrificatieprojecten stimuleren. Het zal ons helpen om interconnecties en netwerken te voltooien, zodat wind uit de Noordzee of zon uit Spanje huizen en industrieën over ons continent van stroom kan voorzien.
We werken ook aan het waarborgen dat de schone industrieën van de toekomst in Europa worden gebouwd. Met de Clean Industrial Deal zullen we meer dan 100 miljard euro mobiliseren om schone productie te ondersteunen. Dit betekent nieuwe hooggekwalificeerde banen in Europa, lagere energiekosten, verminderde vraag naar fossiele brandstoffen en meer autonomie over onze energievoorzieningen.
Deze vooruitgang is cruciaal, omdat we wereldwijd zien dat bedreigingen voor energiezekerheid intensiveren. We zien vijandige actoren kritieke infrastructuur aanvallen met fysieke en cyberaanvallen. We zien Houthi-militanten raketten gebruiken om internationale scheepvaart te treffen, inclusief olietankers. We zien ook toenemende druk op netwerken en infrastructuur, aangezien de wereldwijde vraag naar energie sterk toeneemt. In 2024 groeide de energievraag bijna twee keer zo snel als het recente gemiddelde. Dit wordt aangedreven door de toegenomen consumptie van elektriciteit en de groeiende energiebehoeften op gebieden zoals elektrische mobiliteit, airconditioning en steeds krachtigere AI.
Aan de andere kant is de vooruitgang bij het verbinden van de armste mensen ter wereld met elektriciteit vertraagd. Dit dreigt tientallen miljoenen mensen, vooral in Afrika, in energieonzekerheid achter te laten.
Dames en heren,
Deze wereldwijde uitdagingen vereisen een collectieve reactie. We hebben meer samenwerking nodig over de hele energiewaardeketen. Ik zie vijf stappen waar we de samenwerking moeten intensiveren om energiezekerheid te garanderen.
Ten eerste moeten we een duidelijke visie hebben op de richting en de vastberadenheid om die te volgen. Begin dit jaar hebben we, samen met velen van u hier, het Global Energy Transition Forum gelanceerd. Het Forum kan ons helpen om de beloftes die we op COP28 in Dubai hebben gedaan, waar te maken. Onze belofte om de capaciteit voor hernieuwbare energie te verdrievoudigen en de energie-efficiëntie te verdubbelen tegen 2030. Om dit te bereiken, moeten we de voortgang bijhouden. Want zoals het gezegde luidt: ‘Alleen wat wordt gemeten, wordt gedaan. Zoals we hebben besproken, beste Keir, zal het Forum samenwerken met de Global Clean Power Alliance, die je vorig jaar hebt gelanceerd. Omdat we dezelfde doelen delen en streven naar dezelfde resultaten. Door samen te werken, zullen we leveren.
Ten tweede moeten we doelen omzetten in concrete projecten. Niet alleen thuis, maar ook in het buitenland. Europa doet dit via het Global Gateway-initiatief en onze Scaling Up Renewables in Africa-campagne. Europese fondsen helpen bij het bouwen van infrastructuur, om ervoor te zorgen dat schone energie beschikbaar is waar het het meest nodig is. Bijvoorbeeld met de Zambia-Tanzania energie-interconnector. Dit zal de elektriciteitsnetten van Zuid- en Oost-Afrika verbinden. Het zal energiezekerheid brengen aan miljoenen – in heel Afrika.
Ten derde hebben we kritieke grondstoffen nodig. Dit is des te belangrijker in de context van dreigende handelsbeperkingen en exportverboden. Deze mineralen zijn de bouwstenen van de schone transitie. Er wordt al aan gewerkt, en ik wil hier het Internationaal Energieagentschap prijzen voor zijn leidende rol op dit cruciale onderwerp.
Europa heeft tien strategische grondstofakkoorden getekend met partnerlanden. En we hebben het eerste Clean Trade and Investment Partnership met Zuid-Afrika gelanceerd. Dit zal ervoor zorgen dat Europa 4,4 miljard euro investeert in schone energieprojecten in Zuid-Afrika. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat Europese bedrijven toegang hebben tot de materialen die ze nodig hebben – om de groene transitie te ondersteunen.
Ten vierde moeten we samen infrastructuur ontwikkelen. We moeten netwerken, interconnectors en kabels bouwen. Om onze landen te verbinden en onze energievoorraden te diversifiëren. Dat is wat we doen met de ELMED-verbinding tussen Italië en Tunesië. Het zal de eerste gelijkstroomverbinding tussen Europa en Afrika zijn. We helpen ook bij het ontwikkelen van een verbinding tussen Griekenland en Egypte. Deze projecten zullen de energiezekerheid op beide continenten helpen versterken.
En ten slotte moeten we samenwerken om infrastructuur te beschermen. Zowel tegen cyberaanvallen als fysieke aanvallen. Samen met de NAVO hebben we maatregelen genomen om ons beter voor te bereiden en te beschermen. We ontwikkelen capaciteiten om kritieke onderzeese kabels te beschermen. En aangezien we weten dat deze kabels landen en continenten doorkruisen, staan we open en klaar om onze ervaringen te delen en samen te werken met strategische partners.
Dames en heren,
We bevinden ons op een beslissend moment. Europa is klaar om met u allen samen te werken. Zoals het gezegde luidt: ‘Als je snel wilt gaan, ga alleen. Als je ver wilt gaan, ga samen. En we willen ver gaan.
Dank u.