Vorige maand presenteerde ik onze Unie voor Paraatheid-strategie aan de plenaire vergadering van het Europees Parlement, kort na de goedkeuring. Deze strategie helpt mensen veilig, voorbereid en goed geïnformeerd te blijven.
Vandaag de dag zijn de dreigingen voor Europa complexer dan ooit – hybride en cyberaanvallen, sabotage van kritieke infrastructuur, manipulatie door informatie en buitenlandse inmenging, pandemieën en wereldwijde gezondheidsbedreigingen, en extreem weer. Europa is het continent dat het snelst opwarmt. De menselijke, economische en sociale kosten van klimaatverandering zullen toenemen in de komende jaren, wat handelsroutes en wereldwijde toeleveringsketens zal verstoren.
De crises en rampen van vandaag overschrijden sectoren en grenzen. Daarom kan geen enkel land het alleen aan, dus we moeten dringend en gezamenlijk op alle niveaus handelen. Onze Paraatheidsstrategie stelt een geïntegreerde benadering voor die iedereen betrekt, van lokale, regionale, nationale regeringen en de EU tot burgers, lokale gemeenschappen en het maatschappelijk middenveld, bedrijven, sociale partners en de wetenschappelijke en academische gemeenschappen.
Deze Paraatheidsstrategie wordt ondersteund door dertig belangrijke acties. Het begint met een duidelijke risicobeoordeling, zodat we de juiste informatie aan de juiste mensen kunnen geven en deze kennis in vroegtijdige actie kunnen omzetten. Onze EU-voorraadstrategie zal een belangrijk onderdeel zijn van onze paraatheid en ervoor zorgen dat kritieke goederen, zoals voedsel, medicijnen en energie, beschikbaar zijn tijdens crises om onze samenlevingen te beschermen en onze burgers veilig te houden.
We hebben al sterke crisisreactie-instrumenten, maar we kunnen niet langer op ad-hocoplossingen vertrouwen. We moeten proactiever, beter gecoördineerd en systematischer zijn, wat betekent dat we bedreigingen eerder moeten detecteren en sneller moeten handelen.
Daarom richten we een nieuw EU Crisis Coördinatie Centrum op om beter te coördineren wanneer een crisis toeslaat. Dit centrum zal voortbouwen op de expertise van ons Centrum voor Coördinatie van Noodhulp (ERCC) om lidstaten beter te ondersteunen in het beheer van de huidige crises. We versterken ook ons Unie voor Civiele Bescherming Mechanisme (UCPM) om de nieuwe uitdagingen het hoofd te bieden. Dit is ons beschermingsschild in tijden van nood, en verzoeken om hulp, niet alleen in Europa maar over de hele wereld, zijn sinds het begin van de UCPM in de vroege jaren 2000 meer dan tien keer toegenomen.
Onze Paraatheidsstrategie omvat ook klimaat- en milieuacties. Dit omvat een Europees Klimaat Adaptatieplan om lidstaten te ondersteunen bij het voorbereiden op klimaatrampen en het versterken van hun veerkracht. Het bouwt ook voort op de Europese Klimaat Risicobeoordeling om proactief klimaat-, milieu- en waterbeheer in de EU te bevorderen. Dit omvat het ondersteunen van mensen, bedrijven en beleidsmakers door gebruik te maken van gemeenschappelijke klimaatreferentiescenarios.
Het bevat ook een Europese Water Veerkracht Strategie die een pad uitstippelt naar waterveiligheid en veerkracht door bijvoorbeeld de beschikbaarheid van schoon water te waarborgen en de EU beter te beschermen tegen waterrisicos.
Onze Paraatheidsstrategie omvat ook acties om circulaire en biogebaseerde materialen in onze waardeketens te vergroten. Dit zal onze onafhankelijkheid van importen van kritieke grondstoffen verbeteren, als onderdeel van een EU bio-economie strategie en een Circulaire Economie Wet.
Onze Paraatheidsstrategie richt zich ook op het ervoor zorgen dat onze burgers klaar en voorbereid zijn. Paraatheid is een collectieve verantwoordelijkheid, dus we hebben iedereen aan boord nodig - van overheden, scholen en universiteiten tot bedrijven, gemeenschappen en burgers. Volgens Eurobarometer voelt bijna de helft van de Europeanen (49%) zich niet goed geïnformeerd over rampenrisicos, en 65% vindt dat ze meer informatie nodig hebben om zich voor te bereiden.
De EU, in samenwerking met onze lidstaten, zal zich richten op het verbeteren van de paraatheid van onze bevolking, met name voor extreme weersomstandigheden. Dit omvat het verbeteren van het publieke bewustzijn door middel van informatiecampagnes, educatieve programmas en online bronnen.
De EU zal ook burgers in staat stellen om proactieve maatregelen te nemen, zoals het maken van noodplannen en het aanleggen van voorraden essentiële benodigdheden. We zullen ook helpen effectieve waarschuwingssystemen voor het publiek te ondersteunen om alle burgers tijdig te bereiken. Paraatheidsniveaus variëren onder de lidstaten - sommige hebben goede systemen, terwijl anderen hiaten hebben. De EU kan helpen coördineren en harmoniseren door het delen van best practices voor sterke collectieve paraatheid in de EU.
Dus waar staan we nu? We verspillen geen tijd. De implementatie van de Unie voor Paraatheid-strategie is al begonnen. Onze EU-voorraadstrategie wordt eind juni aangenomen. Veel kritieke functies van onze samenlevingen zijn afhankelijk van de veiligheid van voorraden, en wanneer een crisis toeslaat, bestaat het risico dat lidstaten om dezelfde kritieke voorraden concurreren. Coördineren en samenwerken aan voorraden voordat een crisis toeslaat, bespaart ons waardevolle tijd en middelen, en het zal levens redden.
Later deze zomer zullen we het wetgevingskader van ons Unie voor Civiele Bescherming Mechanisme herzien. Dit zal de effectiviteit en efficiëntie van UCPM verbeteren, en ik kijk uit naar een goede samenwerking met het Parlement hierover.
De Commissie is ook begonnen met het werken aan een uitgebreide risico- en dreigingsbeoordeling. Dit zal ons in staat stellen om de juiste informatie aan de juiste mensen te brengen om risico- en dreigingsinzicht beter te vertalen naar vroege paraatheid, inclusief klimaatgerelateerde risicos.
Er is al veel waardevol werk, maar het is verspreid over sectoren en instellingen. We moeten al dit waardevolle werk samenbrengen om een completer, sectoroverschrijdend en vooruitkijkend beeld op EU-niveau te creëren. De Commissie zal ook de mogelijkheid hebben om deze risico-evaluatie aan u in het Parlement te presenteren.
U vertegenwoordigt 450 miljoen EU-burgers. Dat zijn 450 miljoen redenen om beter voorbereid te zijn, en ik kijk ernaar uit om met u samen te werken om dit werkelijkheid te maken. Ik ben ervan overtuigd dat deze strategie de uitgebreide paraatheid in Europa zal versterken en het leven van onze burgers veiliger zal maken.