Vandaag staat ons Europese continent voor recordhitte, langdurige droogte en verwoestende bosbranden. In de afgelopen tien dagen zijn duizenden hectares verbrand in Griekenland, Frankrijk, Duitsland en Turkije. We zien de vernietiging van ecosystemen die jaren, zelfs decennia, nodig zullen hebben om te herstellen. Onze burgers voelen de impact van dit extreme weer op hun huizen, gezondheid en levensonderhoud.
Dit zijn geen verre waarschuwingen. Het zijn de directe gevolgen van klimaatverandering, en ze sturen ons een duidelijke boodschap.
Uit de laatste Eurobarometer over Klimaatverandering zegt bijna 4 op de 10 Europeanen dat ze zich persoonlijk blootgesteld voelen aan milieu- en klimaatrisicos. Meer dan 8 op de 10 mensen gelooft dat betere voorbereiding op klimaatimpact het dagelijks leven zou verbeteren.
We moeten naar hen luisteren.
We kunnen niet wegkijken. De hittegolf die velen van ons slechts tien dagen geleden hebben ervaren, is een duidelijke herinnering: het klimaat verandert voor onze ogen. Droogtes en bosbranden zijn nauw met elkaar verbonden; droge omstandigheden maken branden waarschijnlijker en veel gevaarlijker.
Alle tekenen wijzen op een moeilijke bosbrandseizoen dit jaar. Veel regios kampen al met ernstige droogte. De bosbrandactiviteit is sinds het begin van het jaar boven het gemiddelde en deze zomer wordt extreme hitte in heel Europa en daarbuiten voorspeld.
Maar nu is de EU beter voorbereid. Dit jaar staat de Europese Unie opnieuw klaar om lidstaten en elk land dat om hulp vraagt, te ondersteunen. Onze teams staan 24/7 paraat.
Terwijl nationale autoriteiten de leiding hebben over de reactie op bosbranden, werken wij zij aan zij met hen - elke stap van de weg.
De EU kan zelfs ingrijpen voordat bosbranden beginnen. We maken gebruik van wetenschap en technologie om droogtes te monitoren en branden vroegtijdig te detecteren. Dit omvat het gebruik van drones en kunstmatige intelligentie om branden te detecteren en te reageren. Onze systemen sturen realtime waarschuwingen door heel Europa.
Ons Copernicus-satellietsysteem biedt gratis, hoogwaardige kaarten van brandgetroffen gebieden en hun omgeving - en lidstaten maken er gebruik van. Onlangs heeft Griekenland Copernicus-beelden aangevraagd om bosbranden op het eiland Chios en eerder deze maand op Kreta te monitoren.
In voorgaande jaren hebben we momenten gezien waarop lidstaten elkaar simpelweg niet konden helpen omdat ze allemaal tegelijkertijd met hoge bosbrandrisicos te maken hadden. In 2017 ervoer Europa zijn slechtste bosbrandseizoen in de geschiedenis: meer dan 130 levens verloren en ongeveer een miljoen hectare verbrand.
Dat was een keerpunt.
De EU reageerde door het Mechanisme voor Burgerbescherming van de Unie te versterken en rescEU op te richten, onze strategische reserve van blusvliegtuigen en helikopters, om ervoor te zorgen dat geen enkele lidstaat ooit alleen wordt gelaten om verwoestende bosbranden het hoofd te bieden.
Deze zomer hebben we 22 blusvliegtuigen en 4 helikopters klaarstaan om te reageren. Ze zijn gestationeerd in tien landen, strategisch gepositioneerd om de gebieden met het hoogste risico te dekken.
In mei heb ik de luchtmachtbasis Torrejón in Spanje bezocht, waar verschillende Spaanse en rescEU Canadairs zijn gestationeerd. Ik was diep onder de indruk van de professionaliteit en toewijding van de luchtcrews, die onder extreem zware omstandigheden werken, zowel in de lucht als op zee.
En het is niet alleen in de lucht. Op de grond zijn twintig blusteams uit heel Europa klaar om in te grijpen waar dat nodig is. Tussen juli en september hebben we ook strategisch ongeveer 650 brandweermensen uit 14 landen gepositioneerd in bosbrandgevoelige gebieden, waaronder Griekenland, Portugal, Spanje en Frankrijk deze zomer. We zijn in 2022 met deze positionering begonnen met 236 brandweermensen uit 6 landen. We zijn nu op 650.
Volgende week zal ik het Tsjechische team bezoeken dat deze zomer in Griekenland is gestationeerd. Hun aanwezigheid op de grond betekent snellere responstijden. Het creëert ook kansen voor leren en samenwerking tussen teams uit heel Europa om vertrouwen op te bouwen.
EU-brandweermensen zijn al ter plaatse en bestrijden de vlammen, zij aan zij, dankzij het EU Mechanisme voor Burgerbescherming. In Griekenland hebben Bulgaarse brandweermensen zich bij Griekse teams in Halkidiki gevoegd. In Frankrijk hebben Roemeense teams lokale hulpverleners ondersteund nabij Perpignan. Dit is Europa in actie. Dit is solidariteit in actie.
Tegelijkertijd brengen we de beste bosbrandexperts van Europa samen in het ERCC om risicos te voorspellen, planning te ondersteunen en de situatie in realtime te monitoren. Natuurlijk is de beste manier om bosbranden te bestrijden - en om langdurige droogte te beheersen - om ze voor te zijn, om te anticiperen en te voorkomen dat ze uit de hand lopen.
We moeten ook onze inspanningen versnellen om de oorzaken van bosbranden aan te pakken: klimaatverandering, droogte, bosdegradatie en verlies van biodiversiteit. Al deze factoren maken bosbranden frequenter, intenser en moeilijker te stoppen. Preventie is al een kernonderdeel van ons Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, en volgend jaar zullen we een ambitieuze EU-klimaatadaptatieplan presenteren.
Zoals benadrukt in het recente rapport van de Europese Rekenkamer, wenden steeds meer lidstaten zich tot EU-fondsen om te investeren in preventie. Dat is een stap in de goede richting. Tussen 2021 en 2027 zijn er €18,8 miljard gepland voor investeringen in klimaatadaptatie en risicobeheer onder het cohesiebeleid, waaronder €3,3 miljard specifiek voor bosbouw.
Dit is precies het soort proactieve, uitgebreide en samenhangende aanpak waar de Strategie van de Voorbereidingsunie om vraagt. Dit is hoe we veerkracht opbouwen voordat de ramp zich voordoet. Maar laten we duidelijk zijn - voorbereiding heeft middelen nodig. We hebben gedurfde, blijvende investeringen in preventie en voorbereiding nodig.
Ik vergeet ook het herstel niet. Herstel is essentieel, niet alleen om opnieuw op te bouwen, maar om hoop en ondersteuning te bieden aan degenen die door een ramp zijn getroffen. Het EU Solidariteitsfonds is een essentieel hulpmiddel om ervoor te zorgen dat wanneer de crisis toeslaat, geen enkel land alleen wordt gelaten om het hoofd te bieden. Daarom reken ik op uw steun om een sterk niveau van ambitie te handhaven in de komende MFK-onderhandelingen.
Dit gaat niet om politieke onderhandelingen. Het gaat om solidariteit - de ziel van onze Europese Unie.