Vandaag versterken we de veerkracht van Europa met twee nieuwe strategieën: de Strategie voor Voorraadopbouw en de Strategie voor Medische Tegenmaatregelen.
De bedreigingen waarmee we vandaag worden geconfronteerd zijn niet langer ver weg. Hybride aanvallen, stroomuitval, extreem weer, verspreiding van ziekten - deze risicos zijn reëel en maken al deel uit van onze dagelijkse realiteit in Europa. Daarom versterken we onze paraatheid.
Enkele maanden geleden hebben we onze nieuwe EU Voorbereidingsstrategie gelanceerd. Vandaag zetten we deze al in praktijk met deze twee initiatieven.
Sinds de start van mijn mandaat heb ik door Europa en daarbuiten gereisd om te zien hoe verschillende landen zich voorbereiden op noodsituaties. Overal waar ik ga, is één ding duidelijk: als mensen goed voorbereid zijn, voelen ze zich zelfverzekerder en meer in controle. Ze zijn niet bang.
Dit zag ik het duidelijkst in Zweden, waar paraatheid deel uitmaakt van het DNA van de burgers. Van jongs af aan leren kinderen wat te doen in een noodsituatie en volwassenen hebben de tools en kennis die ze nodig hebben om te handelen.
De les is eenvoudig: hoe meer we ons voorbereiden, hoe minder we vrezen.
Je zou niet in je auto stappen zonder je veiligheidsgordel om te doen. Paraatheid werkt op dezelfde manier. Het biedt ons veiligheid voordat de impact komt. Dat is wat we nu voor Europa doen met deze twee strategieën.
Laat me beginnen met de Strategie voor Voorraadopbouw. Dit is de eerste keer dat de Europese Unie een echt gemeenschappelijke aanpak voor voorraadopbouw aanneemt. Ons doel is duidelijk: ervoor zorgen dat essentiële voorraden beschikbaar zijn wanneer en waar ze nodig zijn.
We doen dit door betere planning, nauwere coördinatie en het nemen van gedeeld eigenaarschap. We moeten weg van een gefragmenteerd, reactief model en overstappen naar een proactieve, gecoördineerde aanpak.
Deze strategie bestrijkt de volledige voorraadcyclus - van A tot Z. Het begint met het anticiperen op risicos en het identificeren van de hiaten. Vervolgens gaan we onze inspanningen bundelen, zodat we geen middelen dupliceren. We hebben geen vloten Canadair-vliegtuigen in elke lidstaat nodig. In plaats daarvan hebben we een systeem nodig dat deze middelen snel over de grenzen kan inzetten, waar ze het meest nodig zijn.
Met slimmere coördinatie kunnen we efficiënter en effectiever zijn en kunnen we beter gebruik maken van publiek geld. Dit betekent ook het versterken van transport en logistiek en het bevorderen van civiel-militaire samenwerking - iets dat cruciaal is gebleken zowel tijdens de pandemie als bij natuurrampen zoals overstromingen en bosbranden, en het bevorderen van samenwerking in externe acties en internationale partnerschappen.
We zullen ook de private sector tot een sterke partner maken in het veilig houden van onze samenlevingen. We zullen samenwerken met Europese bedrijven in alle lidstaten om ervoor te zorgen dat essentiële items - van voedsel en water tot medicijnen en maskers - beschikbaar en klaar zijn.
We creëren ook een nieuw EU Voorraadopbouwnetwerk om de coördinatie tussen lidstaten en met EU-instellingen te verbeteren. Dit nieuwe netwerk zal voor het eerst alle nationale voorraadopbouwautoriteiten samenbrengen om de coördinatie te verbeteren, beste praktijken uit te wisselen en het vertrouwen op te bouwen dat zo essentieel is in tijden van crisis.
Vertrouwen is wat alles bij elkaar houdt, en transparantie is wat ons helpt te weten waar we staan - wat we hebben, wat we missen en wat we moeten versterken.
Materiële paraatheid draait om ervoor te zorgen dat de juiste voorraden op de juiste plaats zijn, op het juiste moment. Sommige gebieden, zoals medische tegenmaatregelen, vereisen meer aandacht omdat ze bijzonder complex zijn om op te slaan. Maar om een vaccin of behandeling op te slaan, moet het eerst bestaan. Dit is waar de Strategie voor Medische Tegenmaatregelen in beeld komt, ons tweede grote initiatief.
Gezondheidsvoorbereiding is geen eenmalige inspanning, maar een voortdurende verplichting. Vandaag maken we die verplichting waar door onze Strategie voor Medische Tegenmaatregelen voor te stellen.
Medische tegenmaatregelen, zoals vaccins, therapeutica, diagnostiek en beschermende uitrusting zijn strategische activa. Hun snelle ontwikkeling, productie en levering redt levens, beschermt onze frontlinie responders en helpt onze samenlevingen draaiende te houden. Toch blijven deze activa schaars of niet beschikbaar voor veel gezondheidsbedreigingen die Europa treffen.
Deze Strategie voor Medische Tegenmaatregelen heeft vijf belangrijke doelstellingen.
Eerst, om ons dreigingsinformatie-systeem te verbeteren. Het vroegtijdig detecteren van opkomende bedreigingen is cruciaal - het helpt ons de juiste medische tegenmaatregelen te identificeren. Daarom zullen we samenwerken met het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding om een EU-afvalwaterbewakingssysteem op te bouwen en dit wereldwijd uit te breiden. Het zal fungeren als een vroegtijdige waarschuwing radar, die infectieziekten in gemeenschappen detecteert voordat symptomen op populatieniveau verschijnen. Dit geeft ons waardevolle tijd om vroeg te reageren.
We zullen ook investeren in de volgende generatie mobiele detectielaboratoria - om de meest afgelegen en zwaarst getroffen gebieden te bereiken en de meest kwetsbaren te beschermen.
Tweede, we zullen maatregelen voorstellen om de ontwikkeling van medische tegenmaatregelen te versnellen. Dit omvat het lanceren van een Medische Tegenmaatregelen Versneller en het verhogen van het budget voor HERA Invest. Dit zal innovatie stimuleren en de concurrentiepositie van een sector versterken die cruciaal is voor onze paraatheid en onze veiligheid.
Derde, we zullen nauw samenwerken met de private sector en een Snelle en Flexibele Productiepartnerschap creëren om de productie van medische tegenmaatregelen te stimuleren.
Vierde, we zullen verbeteren hoe we medische voorraden over de EU coördineren en gezamenlijke inkoop sneller en flexibeler maken, zodat we snel kunnen reageren, gebaseerd op de specifieke dreiging waarmee we worden geconfronteerd.
Tenslotte, om iedereen veilig te houden, moeten we iedereen aan boord hebben. Daarom zullen we onze civiele en militaire coördinatie verdiepen, onze partnerschappen met wereldwijde partners versterken en vooral investeren in onze grootste troef - onze mensen. Onderzoekers, fabrikanten, artsen, verpleegkundigen en verzorgers - zij staan centraal in onze paraatheid. Ze hebben de juiste vaardigheden en expertise nodig om te reageren op de gezondheidsuitdagingen van vandaag.
Sterke paraatheid vereist ook investeringen. Maar de kosten van inactiviteit zijn veel groter. De pandemie heeft ons de prijs laten zien die we betalen als we niet voorbereid zijn.
Met deze Strategie voor Medische Tegenmaatregelen doen we een duidelijke belofte aan ons volk: wanneer de volgende crisis toeslaat, zal Europa klaar zijn - om snel te handelen en levens te redden.