Bedankt Vicevoorzitter, geachte leden,
Volgens Google was de meest gezochte naam in mijn thuisland vorig jaar Taylor Swift. In Straatsburg en Brussel gok ik op Mario Draghi.
Het Draghi-rapport is belangrijk en noemt energie 700 keer. Waarom?
Europese industrieën betalen 2-3 keer meer voor energie dan hun concurrenten in de VS en China.
Vorig jaar konden bijna 47 miljoen Europeanen hun huis niet goed verwarmen door de hoge prijzen.
Sinds het begin van de oorlog importeert Europa fossiele brandstoffen uit Rusland voor een bedrag dat gelijk is aan de kosten van 2.400 F35-jets. Voor onze solidariteit met Oekraïne en de veiligheid van Europa moet dit stoppen.
We moeten harder vechten om onze economieën te decarboniseren. Wanneer de VS zich terugtrekt uit het Klimaatakkoord van Parijs, moet Europa extra stappen zetten.
Daarom heeft de Commissie het Actieplan voor Betaalbare Energie gepresenteerd, een strategie om energiekosten te verlagen en een schone, concurrerende en veilige Energie-unie te bouwen voor toekomstige generaties.
De eerste pijler van ons plan richt zich op directe stappen om energiekosten te verlagen.
We beschrijven hoe lidstaten inefficiënties in netwerktarieven en belastingen kunnen aanpakken om een rationeler energiesysteem te bereiken met lagere prijzen.
We stimuleren de snelle invoering van schone, betaalbare energie en verkorten vergunningstijden voor schone energieprojecten aanzienlijk.
We reageren op Professor Draghis aanbeveling om elektriciteitsprijzen los te koppelen van gasprijzen, door langere termijn contracten voor hernieuwbare energie te bevorderen.
Daarnaast blijft gas een belangrijk onderdeel van onze energiemix. Ons Actieplan richt zich daarom op eerlijkere gasmarkten.
De tweede pijler richt zich op structurele oorzaken van hoge energiekosten die langetermijnoplossingen vereisen.
We versnellen onze weg naar een echte Energie-unie die concurrentievermogen, veiligheid, decarbonisatie en een rechtvaardige transitie biedt.
Dit betekent massale investeringen in netwerken en interconnectors. Volgens schattingen van de Commissie heeft de EU meer dan 570 miljard euro per jaar nodig om hernieuwbare energie en energie-efficiëntie te bevorderen.
We introduceren later dit jaar een Investeringsstrategie voor Schone Energie om het gebruik van financiële instrumenten te stroomlijnen.
We moeten ook onze systemen moderniseren via elektrificatie en digitalisering.
Verhoogde elektrificatie kan de kosten van het energiesysteem tegen 2030 met 32 miljard euro per jaar verlagen.
De derde pijler van ons Actieplan zorgt voor schaal en zekerheid voor investeringen door een driepartijencontract voor betaalbare energie op te zetten.
Ons doel is gedeelde verplichtingen en gecoördineerde planning mogelijk te maken, stabiliteit te bieden en investeringen te stimuleren.
De laatste pijler erkent dat de energiecrisis kritieke kwetsbaarheden in ons energiesysteem heeft blootgelegd – we moeten beter voorbereid zijn.
We zullen daarom het EU Energiezekerheid Kader herzien om onze veerkracht te versterken tegen opkomende dreigingen.
We zullen ook ons crisisrespons verbeteren om beter voorbereid te zijn op situaties zoals die van afgelopen zomer in Zuidoost-Europa.
Al deze acties kunnen samen 45 miljard euro aan besparingen in 2025 opleveren, oplopend tot 130 miljard euro per jaar in 2030, en tot 260 miljard euro jaarlijks vanaf 2040.
Als we deze maatregelen uitvoeren, worden we veel onafhankelijker van Russische brandstoffen en verbeteren we onze concurrentiepositie aanzienlijk.
Dank u!