Dank u wel, voorzitter, beste Niels, dank voor de uitnodiging. Ik wil ook de leden van deze intergroep bedanken, een van de grootste, voor hun gastvrijheid. We hebben al eerder gesproken tijdens de plenaire vergadering eind december en ik ben blij hier opnieuw te zijn voor een directere uitwisseling.
Het is een goed moment om deze groep toe te spreken, vroeg in ons mandaat, om een overzicht te geven van wat u kunt verwachten van de nieuwe Commissie op het gebied van dierenwelzijn. Momenteel zijn er twee wetsvoorstellen in bespreking in het Europees Parlement en de Raad. De eerste betreft de bescherming van dieren tijdens transport, de tweede de welzijn en traceerbaarheid van honden en katten.
Het voorstel over dierentransport omvat veel aanbevelingen van dit Huis, inclusief specifieke bepalingen voor transport naar slachthuizen en voor aquatische dieren. Ik ben hoopvol dat de interinstitutionele processen een evenwichtige benadering kunnen bereiken die het dierenwelzijn verbetert zonder de concurrentiekracht van deze sector te schaden. Ik moedig alle betrokkenen aan om tot oplossingen te komen.
Voor het voorstel over honden en katten, het eerste EU-regel voor huisdieren, reken ik op dit Huis om de belangrijkste aspecten van deze wetgeving aan te pakken, zodat we een haalbaar en afdwingbaar resultaat kunnen bereiken dat voldoet aan de verwachtingen van de burgers.
Naast deze voorstellen blijven we tijdens dit mandaat toegewijd aan het verbeteren van dierenwelzijn. De Commissie heeft op 19 februari een nieuwe visie voor landbouw en voedsel aangenomen, die een duidelijk beleidskader biedt voor dit mandaat. Hoewel er een plenaire discussie plaatsvindt over deze visie, hoop ik dat leden daarna naar hier komen om ook naar ons te luisteren.
Onze landbouw kan alleen concurrerend en duurzaam zijn als we ook op dit gebied presteren. We moeten concurrerend blijven om de behoeften en verwachtingen van burgers voor betaalbaar, gezond en diervriendelijk voedsel te combineren met de economische en sociale handhaving van regels door onze boeren.
De Commissie wil ook de succesvolle Europese Burgerinitiatief End the Cage Age aanpakken. Dit werk zal gebaseerd zijn op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en rekening houden met de sociaaleconomische impact op boeren en de agri-food keten. Het biedt een kans om dierenwelzijn te verbeteren en te voldoen aan de verzoeken in dit initiatief.
We moeten ervoor zorgen dat wat we voorstellen ook de concurrentiekracht van de Europese veehouderij verbetert. Dit jaar willen we gebruiken voor dialoog en mogelijke oplossingen voor een nieuw voorstel. Een eerste voorstel wordt volgend jaar verwacht.
Effectieve actie vereist dialoog met alle belanghebbenden, waaronder boeren, de voedselketen en maatschappelijke organisaties. Ik ben van plan om met alle relevante partijen in gesprek te gaan, sector per sector, om een uitgebreide aanpak te waarborgen en prioriteiten te stellen voor interventie.
Een duidelijke uiting van de zorgen van burgers over dierenwelzijn is het Europese Burgerinitiatief. De Commissie heeft hier positief op gereageerd en werkt aan de uitvoering ervan. Terwijl we wachten op nieuwe voorstellen en later nieuwe wetgeving, moeten we geen tijd verliezen om het dierenwelzijn op de grond te verbeteren.
Wetgevingsvoorstellen veranderen de realiteit pas over jaren, maar handhaving kan zaken nu al veranderen. Betere naleving kan deze realiteiten veranderen. Ik ben bereid om persoonlijk in te grijpen in elk geval dat tegen onze regels ingaat, want we hebben veel betere en uniformere handhaving van de huidige regels nodig.
Veel schokkende gevallen in Europa hadden niet kunnen gebeuren als de huidige regels correct waren nageleefd. Innovatie is essentieel voor het verbeteren van dierenwelzijn. Regels kunnen investeringen in moderne technologieën zoals precisieveehouderij en welzijnsmonitoringsystemen stimuleren.
Dit kan ons helpen kosten te verlagen, productiviteit te verbeteren en betere resultaten te behalen op het gebied van dierenwelzijn. Door te focussen op resultaten kunnen we onze industrie en boeren beter aanpassen, zonder dat hoge dierenwelzijnsnormen als extra kosten worden gezien, maar juist aanzienlijke voordelen brengen voor zowel boeren als dieren.
Goed dierenwelzijn betekent voor mij gezondere dieren, kwaliteitsvoedsel en hoogwaardig vlees. We moeten ook de wereldwijde dreiging van antimicrobiële resistentie aanpakken en maatregelen nemen die evenwichtig zijn, aan verwachtingen voldoen en de concurrentiekracht van onze agri-food sector behouden. We moeten wederkerigheid in dierenwelzijn en gezondheidsnormen met derde landen waarborgen.
We moeten vermijden dat producten met lagere standaarden uit derde landen worden geïmporteerd, wat onze inspanningen ondermijnt. Ik geloof dat dialoog en samenwerking met alle partijen ons in staat zullen stellen het huidige regelgevingskader te verbeteren.
Dit zijn de belangrijkste ideeën die ik met u wil delen en ik ben graag bereid om uw vragen te beantwoorden.
Dank u.