Geachte leden, beste collegas,
Onlangs bespraken we de prioriteiten die u belangrijk vindt voor de Visie. Nu is de Visie al aangenomen. Vorige week sprak ik de Plenaire Vergadering toe, en vandaag kijk ik uit naar een diepgaand gesprek met u.
De eerste 100 dagen van ons mandaat waren gericht op het nakomen van onze beloften!
Deze resultaten kunnen alleen worden bereikt in dialoog met de direct betrokkenen – de boeren en de agrifoodsector. Ik houd me aan mijn belofte om dit jaar alle lidstaten te bezoeken. Voor de zomer heb ik er al meer dan de helft bezocht. Dit is cruciaal om de stemming op de grond te peilen.
De Visie beantwoordt aan de belangrijkste eisen van de landbouwsector: eerlijk inkomen, minder bureaucratie en meer wederkerigheid!
De Visie is de beleidsroutekaart van de Commissie. Het bevat de belangrijkste prioriteiten en hoe we deze zullen bereiken. Dialoog blijft cruciaal voor elke initiatief. Geen top-down benaderingen meer. Onze landbouwsector is divers, situaties verschillen tussen regios en lidstaten, daarom zijn territoriale en op maat gemaakte benaderingen zo uitgesproken in de Visie.
De Visie erkent de landbouw-, visserij- en voedselsectoren zoals ze verdienen. Europese voedselsoevereiniteit maakt integraal deel uit van de veiligheidsagenda van de EU.
Ondanks vele uitdagingen zijn boeren, vissers en de voedselindustrie onderdeel van de oplossing voor een toekomstbestendige agrifoodsector. We zullen deze oplossingen pragmatisch ontwerpen en in overleg met hen.
Laten we snel de belangrijkste pijlers van de Visie doornemen.
Om richting en stabiliteit te bieden, zijn er vier prioriteitsgebieden in de Visie. Onder elk identificeert de Visie concrete beleidsreacties die zich richten op alle drie de dimensies van duurzaamheid:
Ten eerste, een aantrekkelijke en voorspelbare agrifoodsector vereist:
- Eerlijke beloning van de markt voor boeren, een sterke GLB die de boeren blijft ondersteunen, en ook nieuwe inkomensmogelijkheden die voortkomen uit innovatie.
- Boeren moeten een beter rendement van de markt krijgen. We zullen werken aan het principe dat boeren niet systematisch hun producten onder de productiekosten moeten verkopen. De UTP-review die eraan komt zal hiervoor instrumenteel zijn.
- Publieke steun van het GLB blijft essentieel om het inkomen van boeren te ondersteunen. In haar politieke richtlijnen erkent president von der Leyen duidelijk de noodzaak van een EU-inkomenbeleid voor de boeren van Europa. Strategische dialoog vraagt om een toegewijd en evenredig budget. Dit zijn mijn leidende principes voor de discussies over het MFK die op het punt staan te beginnen.
- We zullen de sector ook helpen nieuwe inkomensmogelijkheden te benutten, zoals uit de bio-economie of koolstoflandbouw en natuurkredieten.
- Bovendien zal ik in 2025 een Strategie voor Generatievernieuwing presenteren die aanbevelingen zal doen over hoe we jonge en nieuwe boeren kunnen aantrekken.
Ten tweede, om onze boeren concurrerend en veerkrachtig te maken:
Ze eisen en verdienen eerlijke wereldwijde concurrentie. We plaatsen dit in het hart van de Visie. We zullen van woorden naar daden gaan. Dit jaar starten we het werk om onze binnenlandse productienormen beter af te stemmen op die voor import, met name voor pesticiden en dierenwelzijn.
Ik ben hier vastberaden in. Gevaarlijke pesticiden die in de EU zijn verboden, mogen niet via import weer de EU binnenkomen. Evenzo moeten alle normen die aan onze boeren worden opgelegd op het gebied van dierenwelzijn ook van toepassing zijn op import.
De landbouwsector van Europa is sterk, maar we moeten erkennen dat de voedselsoevereiniteit van de EU tot op zekere hoogte afhankelijk is van geïmporteerde inputs, zoals meststoffen, voer en energie
Acties om deze strategische afhankelijkheden te verminderen en toeleveringsketens te ontlasten zijn daarom cruciaal.
De agrifoodsector wordt sterk beïnvloed door verschillende crises. We zullen een meer uitgebreide benadering van risicobeheer en crisisbeheer ontwikkelen, prikkels versterken voor boeren om aanpassing op bedrijfsniveau te stimuleren en de toegang tot betaalbare verzekeringen en risicobeheersingsinstrumenten voor primaire producenten verbeteren.
Tot slot wil ik in 2025 twee vereenvoudigingspakketten leveren om de administratieve last voor boeren en de hele agrifoodwaardeketen te verminderen: het eerste gericht op het GLB zeer binnenkort, het tweede kijkend naar andere EU-wetgeving die impact heeft op de landbouw. Uw betrokkenheid bij de evaluatie en tijdige goedkeuring van die wetswijzigingen om boeren te helpen zich te concentreren op de kern van hun activiteiten met minder bureaucratie, zal cruciaal zijn.
Een andere belangrijke initiatief is ook het werk dat we zullen doen op het gebied van vee. De Visie geeft duidelijk de boodschap dat vee een essentieel onderdeel blijft van de EU-landbouw. We zullen eraan werken om het concurrerender, veerkrachtiger en duurzamer te maken.
Ten derde, om een toekomst voor onze agrifoodsector te waarborgen, moeten we blijven zorgen voor gezonde bodems, schoon water en lucht, en de biodiversiteit van de EU.
Om dit te ondersteunen, moeten we eerst de bestaande wetgeving correct implementeren en handhaven.
In de toekomst moeten we van de regelgevende benadering overgaan naar het creëren van betere prikkels voor boeren en agrifoodacteurs die ecosysteemdiensten leveren en ervoor zorgen dat klimaat- en biodiversiteitsacties hand in hand gaan met concurrentievermogen.
Een geavanceerdere toolbox onder het GLB, een vrijwillig On-Farm Sustainability Compass, gecertificeerde koolstoflandbouw en maatregelen om de toegang van biopesticiden tot de EU-markt te versnellen, zullen cruciale drijfveren zijn hiervoor.
Om deze reden werkt de Commissie ook aan een waterbestendigheidsstrategie om watertekorten aan te pakken, waterretentie te verbeteren en waterverspilling te verminderen.
Ik hoor ook steeds de vraag “Is deze visie het einde van de Van boer tot bord-strategie?”, houden we ons aan de Green Deal?
Het antwoord is dat we dingen anders moeten doen. Van onderaf, op maat en territoriaal. En dat geldt zeker voor de milieudimensie van het landbouwbeleid.
Tot slot, het versterken van de band tussen voedsel en consumenten en het bevorderen van eerlijke leef- en werkomstandigheden in levendige en goed verbonden kust- en plattelandsgebieden, zal cruciaal zijn. Voedselzekerheid is meer dan alleen aanbod. Betaalbaarheid van voedsel, toegang tot voedsel door een gunstige voedselomgeving, de rijke cultuur van voedsel in Europa.
Hier identificeert de Visie waar de Unie actie heeft toegevoegd waarde. Nationale autoriteiten blijven een sleutelrol spelen in het vormgeven van voedselomgevingen, maar we kunnen helpen via ons schoolprogramma, overheidsopdrachten, oorsprongetikettering, biologische actieplan, promotie en meer.
Dit is niet het einde van de reis. Het is slechts het begin.
De routekaart is hier en nu moeten we snel in actie komen. Ik zal ervoor zorgen dat we leveren wat we hebben beloofd.
De eerste voorstellen komen de komende weken uit. We beginnen met het wijnpakket, gevolgd door het vereenvoudigingsvoorstel. Natuurlijk zijn generatievernieuwing en de toekomstige GLB de volgende belangrijke initiatieven die uw kant op komen.
We zullen u binnenkort een concretere tijdlijn en een plan geven hoe we verschillende werkstromen en andere initiatieven zullen lanceren.
We zullen nauw samenwerken met alle betrokken partijen, en in het bijzonder met u in dit Huis.
Ik geloof dat u mijn mening deelt dat deze visie optimistisch is over de kracht en het potentieel van het Europese landbouw- en voedselsysteem.
Laten we blijven samenwerken en vertrouwen en dialoog opbouwen. Dialoog is essentieel.