Collegas, mevrouw de voorzitter,
Ik waardeerde uw slotwoord ‘iedereen verdient een plek om thuis te noemen, waarmee ik het eens ben.
Vandaag zijn we in het huis van de Europese democratie.
In heel Europa hebben we veel woorden voor ons huis: maison, casa, dom, of zoals in mijn thuisland hus. Deze woorden betekenen allemaal hetzelfde: een thuis biedt veiligheid, warmte en onderdak; een plek voor vrienden en familie om samen te komen.
Maar voor veel Europeanen betekent het zorgen, schulden en crisis.
Te veel Europeanen hebben geen plek om thuis te noemen. Vorig jaar schatte een rapport dat ongeveer 400.000 kinderen in Europa dakloos zijn. Ze leven op straat, slapen in nachtopvang of verblijven in tijdelijke huisvesting.
Dit is meer dan een crisis van vraag en aanbod. Het is een morele crisis, die het hart van Europa raakt.
We moeten meer betaalbare woningen leveren. In 2023 gaf 1 op de 10 Europeanen 40% of meer van hun inkomen uit aan huisvesting en kosten.
Dit treft verpleegkundigen, leraren, politieagenten en brandweerlieden. Zij verrijken ons leven, maar kunnen zich geen huis veroorloven. Jongeren kunnen geen opleiding volgen of gezin stichten omdat ze geen woonplek hebben.
We moeten ook meer duurzame woningen leveren. In 2023 konden 47 miljoen mensen in de EU hun huis niet verwarmen.
Door huishoudens energie-efficiënter te maken, verlagen we niet alleen de CO2-voetafdruk, maar ook de kosten van levensonderhoud.
En we moeten meer fatsoenlijke woningen leveren. Het gaat niet alleen om kwantiteit, maar ook om kwaliteit.
We moeten investeren in fatsoenlijke, toegankelijke en duurzame huizen, goed verbonden met lokale infrastructuur – voor gezondheid, onderwijs, diensten en middelen.
Inspiratie komt van het Nieuwe Europese Bauhaus, dat duurzame en inclusieve gebouwen bevordert.
De Commissie heeft een speciale taskforce opgericht. Het Parlement heeft een speciale commissie. We werken samen met lidstaten en lokale autoriteiten om de toegevoegde waarde van Europa te identificeren.
Regels die belemmeringen vormen aanpakken, en zaken zoals kortetermijnverhuur en speculatie bestrijden. Lidstaten helpen het woningaanbod te vergroten en optimaal gebruik te maken van bestaande voorraden.
Vorige maand lanceerden we ons Actieplan Betaalbare Energie. Dit plan versterkt de veiligheid, duurzaamheid en betaalbaarheid van ons energiesysteem.
Onze eerste stappen zijn gezet richting een pan-Europees investeringsplatform voor duurzame en betaalbare woningen met de EIB.
Vandaag lanceren we de Dialoog Betaalbaar Wonen, hier in het Europees Parlement.
Dit markeert 2025 als een jaar van betrokkenheid en outreach.
Morgen horen we de industrie op het High-Level Construction Forum. Gedurende het jaar organiseren we bijeenkomsten over kortetermijnverhuur, regelgeving, investeringen, dakloosheid en huisvesting voor mensen met een handicap.
We lanceren oproepen voor bewijsmateriaal en openbare raadplegingen: over staatssteun en het Plan Betaalbare Huisvesting. Draag bij!
De voorbereidingen voor ons Plan Betaalbare Huisvesting worden versterkt door een Adviesraad Huisvesting, bestaande uit onafhankelijke experts.
Er is een term die timmerlieden gebruiken: “Twee keer meten, één keer knippen.” Laten we twee keer, drie keer praten, vandaag, morgen en het hele jaar door.
Wanneer we een Plan Betaalbare Huisvesting voor Europa leveren, doen we het goed en met alle Europeanen aan boord.
Geachte leden, beste collegas,
Vandaag zijn we in het huis van de Europese democratie.
Maar de fundamenten van dit huis zijn geworteld in huizen in heel Europa. En als deze huizen niet stabiel of veilig zijn, dan is onze democratie dat ook niet.
Laten we samenwerken: voor betaalbare, duurzame en fatsoenlijke woningen voor onze burgers; om de mensen te ondersteunen die onze gemeenschappen versterken – de leraren en de verpleegkundigen; de politieagenten en de brandweerlieden.
Laten we werken om de Europese democratie naar huis te brengen – naar elk huis, of je het nu een dom of een casa, een maison of et hus noemt.
Dank u!