Beste directeur van Plan Bleu, meneer Degron,
Geachte ambassadeur Fieschi,
Geachte burgemeester van Dubrovnik, beste Mato,
Beste deelnemers,
Hartelijk dank voor de uitnodiging en de kans om hier te spreken.
Het is een grote eer en genoegen om hier in mijn prachtige geboortestad, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, te zijn.
De duurzame ontwikkeling van de Middellandse Zee ligt ons na aan het hart.
Dit evenement, MED2050 transitiepaden, komt op het juiste moment. De Middellandse Zee, met haar unieke natuurlijke en culturele erfgoed, staat voor grote uitdagingen.
Om een veerkrachtige toekomst voor deze iconische regio op te bouwen, is het MED2050-voorspellingsrapport, opgesteld door Plan Bleu, zeer nuttig.
Het rapport biedt een waardevolle tool voor een duurzame transitie, met realistische scenarios voor de toekomst van de regio.
Presentaties en discussies, zoals hier in Kroatië, bieden mediterrane belanghebbenden de kans om samen de toekomst van de regio vorm te geven.
Dit is precies de aanpak die wij als Europese Unie volgen.
Als de eerste Europese Commissaris voor de Middellandse Zee ben ik belast met het versterken van de samenwerking met landen in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de Golf.
We willen bouwen aan gedeelde ambities en kansen voor wederzijdse voordelen verkennen in een proces van overleg.
Onze prioriteit is het Nieuwe Pact voor de Middellandse Zee, gericht op het versterken van de samenwerking tussen de Europese Unie en onze partnerlanden.
We zien twee componenten voor het Nieuwe Pact: uitgebreide partnerschappen op belangrijke gebieden van wederzijds belang, zoals handel, hernieuwbare energie, schone technologie, en digitale en transportconnectiviteit, en concrete regionale investeringsinitiatieven om de partnerschappen tot leven te brengen in de Middellandse Zee.
We willen de hernieuwbare energiehandel en de productie van schone technologie in de regio versterken.
Deze samenwerking zal leiden tot meerdere voordelen: sneller economische ontwikkeling, meer kwaliteitsbanen, grotere concurrentiekracht, snellere decarbonisatie, en meer zekerheid in de energievoorziening voor beide zijden.
We kijken ook naar de culturele-educatieve dimensie, van samenwerking tussen stichtingen tot universiteitsuitwisselingen en een mediterraan universiteitsnetwerk.
Ik geloof dat mensen-naar-mensen-contacten essentieel zijn in alle gebieden.
Ik reis naar de regio om van alle belanghebbenden te horen - overheden, de private sector, de academische wereld en het maatschappelijk middenveld.
We willen weten wat de prioriteiten en verwachtingen zijn voor wederzijds voordelige samenwerkingsgebieden.
Het is goed om te herinneren dat in de zuidelijke Middellandse Zee-regio meer dan de helft van de bevolking jonger is dan 24 jaar en 63% jonger dan 35 jaar. Tegelijkertijd heeft de regio de hoogste jeugdwerkloosheid ter wereld.
Handel, investeringen in schone technologie, en verbeterde samenwerking op energie zijn daarom cruciaal voor groei en werkgelegenheid.
Ons doel is een sterk positief effect op de economie, duurzaamheid en stabiliteit in de regio.
Wat ik hoor in gesprekken met partnerlanden en Europese belanghebbenden is dat iedereen geïnteresseerd is in connectiviteit, inclusief maritiem transport. Het zal een van de prioriteiten zijn voor de investeringspartnerschappen.
We zien groot potentieel om te werken aan de groene en digitale transitie van maritieme havens in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, en de Golf, en in de Europese Unie.
Bij het begin van de maand was ik uitgenodigd voor een maritieme veiligheidsconferentie in Rijeka, de grootste zeehaven in Kroatië en een belangrijk knooppunt in de Adriatische Zee.
We bespraken ook decarbonisatie in de maritieme sector, gezien het volume van de wereldhandel en dat 80 procent ervan over onze oceanen beweegt.
Maritieme handel is een echt wereldwijde business. We willen het milieu beschermen terwijl we de concurrentiekracht behouden en concurrentieverstoringen vermijden.
Daarom moeten maritieme infrastructuren wereldwijd, niet alleen in de Europese Unie, hun investeringen in hernieuwbare of koolstofarme brandstoffen opschalen.
Sommige landen, vooral Egypte, Marokko en Turkije, zijn al begonnen met de productie en beschikbaarheid van hernieuwbare en koolstofarme brandstoffen in hun havens. Dit is een zeer positieve ontwikkeling.
De Europese Unie is geïnteresseerd in het ondersteunen van deze investeringen. Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat er geen negatieve impact is op EU-havens, zoals verschuivingen in bunkering of logistieke activiteiten.
Over het algemeen geloof ik dat decarbonisatie en de promotie van hernieuwbare energieën en brandstoffen veel potentieel hebben in de Middellandse Zee. En ze kunnen een nuttig instrument zijn voor duurzame ontwikkeling en het behoud van onze mariene omgeving.
Gelegenheden zoals vandaag zijn voor mij zeer waardevol.
De MED2050-voorspellingsoefening zal dienen als voedingsbodem voor ons werk aan het Nieuwe Pact voor de Middellandse Zee.
Ik wens u een vruchtbare workshop en kijk uit naar het ontvangen van uw input en uw conclusies en aanbevelingen.
Dank u.