Dames en heren, vrienden en partners, Angelo,
Het is een eer om deel te nemen aan deze conferentie over agrifoodbeleid, georganiseerd door Euractiv. Mijn dank gaat uit naar alle panelleden en in het bijzonder naar Koppert en Euractiv voor het samenbrengen van ons allen.
Als Europese Commissaris voor Visserij en Oceanen liggen de onderwerpen die we vandaag bespreken mij nauw aan het hart. Mijn missie is om ervoor te zorgen dat we niet alleen onze mariene hulpbronnen behouden, maar ook de welvaart van onze blauwe economie, waaronder visserij en aquacultuur, versterken en de voedselzekerheid van de EU verbeteren.
De sectoren visserij en aquacultuur zijn essentieel voor een stabiele en duurzame voedselvoorziening voor miljoenen mensen. De wereldwijde vraag naar zeevruchten blijft stijgen en de EU importeert nog steeds 70% van de zeevruchten die het consumeert. Daarom is het van cruciaal belang om onze mariene ecosystemen te beschermen en de toekomst van onze visserij-industrie veilig te stellen.
Op 16 februari presenteerde de Commissie haar Visie voor Landbouw en Voedsel, die streeft naar een bloeiende, concurrerende en eerlijke agri-foodsector tegen 2040. Visserij en aquacultuur spelen hierin een belangrijke rol.
Generatievernieuwing, eerlijke economische voorwaarden en levendige plattelandsgemeenschappen zijn essentieel. We moeten ook de band tussen voedsel, cultuur en lokale tradities versterken.
Het is belangrijk om een balans te vinden tussen duurzaamheid en concurrentievermogen, terwijl we voedselzekerheid en soevereiniteit wereldwijd waarborgen.
Effectief visserijbeheer en duurzame aquacultuur moeten centraal staan in de transformatie van onze voedselsystemen. Door duurzame vispraktijken te bevorderen, kunnen we een belangrijke eiwitbron beschermen en bijdragen aan de veerkracht van onze voedselsystemen.
Op het wereldtoneel zal de EU handelsrelaties versterken, afhankelijkheden verminderen en voedseldiplomatie bevorderen. Deze toezeggingen zijn vastgelegd in de Visie voor Landbouw en Voedsel en zullen verder worden ontwikkeld in het aankomende Europese Oceaanpact en de toekomstige Visie voor Visserij en Aquacultuur voor 2040.
Over de afgelopen tien jaar hebben we een solide basis gelegd voor visserij en aquacultuur. Voorbeelden zijn vooruitgang sinds de herziening van het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) in 2013, waarbij doelen werden gesteld zoals het bereiken van maximale duurzame opbrengst (MSY) en het toepassen van voorzorgsprincipes om overbevissing te voorkomen.
We hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt, maar er zijn nog steeds uitdagingen op weg naar volledige duurzaamheid, concurrentievermogen en veerkracht.
We moeten omgaan met de drievoudige planetaire crisis - klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en vervuiling. Aanpassing van technieken en uitrusting voor de groene transitie en digitale transformatie is noodzakelijk.
De visserij- en aquacultuursectoren verwachten een uitgebreide en geloofwaardige reactie van de Commissie, en hier ben ik ook toegewijd. We moeten ervoor zorgen dat onze kustgemeenschappen en vissers gedijen.
De evaluatie van de GVB-regelgeving is aan de gang. Het biedt een op bewijs gebaseerd inzicht in de geschiktheid van de regelgeving en waar verbeteringen mogelijk zijn.
De Europese Oceaanpact zal een samenhangend kader bieden voor alle oceaangerelateerde beleidsmaatregelen, gericht op het waarborgen van het duurzame gebruik en de veerkracht van mariene hulpbronnen.
Onderzoek, ontwikkeling en innovatie zijn cruciaal voor de duurzaamheid en concurrentievermogen van onze sector. Dit zal volledig worden behandeld door de beloofde Oceaan Onderzoek en Innovatiestrategie.
In conclusie, de visserij- en aquacultuursectoren staan voor veel uitdagingen, maar er zijn ook enorme kansen. Iedereen in de sector speelt een sleutelrol bij het waarborgen van strategische voedselautonomie, concurrentievermogen, veerkracht en duurzaamheid van de EU.
Ik nodig u uit om met ons mee te doen in deze inspanning. Samen kunnen we een veerkrachtige, bloeiende en duurzame toekomst voor onze visserij- en aquacultuursectoren bouwen.