Het is een genoegen om bij u te zijn om deze belangrijke conferentie af te sluiten. Ik heb uw werk en dat van het Disability Platform nauwlettend gevolgd.
Uw toewijding om het leven van personen met een handicap te verbeteren is inspirerend. Uw werk vergroot hun rechten en biedt meer kansen. De ideeën en beloften uit deze sessies zijn daar het bewijs van.
Ik ben bemoedigd door de vooruitgang die we boeken om ervoor te zorgen dat mensen met een handicap volledig in onze samenlevingen worden geïntegreerd. We zien concrete acties en initiatieven onder de Strategie voor de Rechten van Personen met een Handicap.
Ik wil kort mijn gedachten delen over de drie besproken gebieden.
Ten eerste hebben mensen met een handicap enorm veel talent en potentieel om onze werkplekken te versterken. We moeten dit potentieel benutten en de boodschap luid en duidelijk verspreiden.
Ik heb inspirerende succesverhalen gehoord die de unieke talenten en vaardigheden van mensen met een handicap tot leven brengen. Werk is meer dan een salaris — het is een deur naar inclusie, onafhankelijkheid en gelijke kansen.
Er zijn echter nog te veel obstakels die hen tegenhouden, van fysieke ontoegankelijkheid tot negatieve stereotypen. We moeten deze barrières afbreken en werkgevers in Europa oproepen om niet alleen toegankelijke, maar echt inclusieve werkplekken te creëren.
De enige manier om het volledige potentieel van mensen met een handicap te benutten is door toegankelijkheid te prioriteren, te investeren in noodzakelijke aanpassingen en omgevingen te creëren waarin iedereen kan gedijen.
Ten tweede houden schadelijke stereotypen ons tegen, ook in de media. We moeten deze bestrijden waar ze ook opduiken. De gesprekken van vandaag hebben het belang van een nauwkeurige representatie van mensen met een handicap in de media aangetoond — als individuen met hoop, dromen en ambities.
We hebben meer positieve, realistische en diverse portretten van handicaps nodig in alle media — in film, televisie, reclame en sociale media. Wanneer mensen met een handicap als actieve deelnemers in de samenleving worden gezien, worden barrières afgebroken en wordt acceptatie en respect bevorderd.
Ons derde aandachtsgebied is zelfstandig leven. Personen met een handicap hebben het recht om zelfstandig te leven, wat essentieel is voor menselijke waardigheid. Dit betekent dat ze de middelen, ondersteuning en autonomie hebben om op eigen voorwaarden te leven.
Zelfstandig leven gaat niet alleen over het bieden van diensten. Het gaat om het creëren van een omgeving waarin zij hun eigen beslissingen kunnen nemen en volledig kunnen deelnemen aan de samenleving.
De Europese Unie blijft werken aan de volledige implementatie van het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. We blijven ook aandringen op beleid en programmas die meer onafhankelijkheid bevorderen, inclusief investeren in toegankelijke huisvesting en ondersteunende diensten.
Ik wil u bedanken voor het delen van uw ideeën om het leven van mensen met een handicap te verbeteren. Uw werk — ons gezamenlijke werk — helpt bij het bouwen van een rechtvaardigere, inclusievere en meer diverse Unie. Een echte Unie van Gelijkheid.
De uitdagingen zijn groot, maar onze kracht om dingen te veranderen is dat ook. Wanneer we samenstaan — overheden, maatschappelijke organisaties, bedrijven en individuen — kunnen we een Europa bouwen waar iedereen wordt gezien, gewaardeerd en in staat is zijn potentieel te vervullen. Dit is geen verre droom. Met moed kan dit onze toekomst morgen zijn. Laten we samen deze helderdere, inclusievere toekomst bouwen. U kunt op mij rekenen.