Logo
Current Flag
Europese Commissie
Persopmerkingen van uitvoerend vicevoorzitter Fitto over de tussentijdse evaluatie van het cohesiebeleid
Bron publicatie: 1 april 25

Persopmerkingen van uitvoerend vicevoorzitter Fitto over de tussentijdse evaluatie van het cohesiebeleid

Goedemiddag allemaal. Dank u voor uw komst en aandacht.

Ik ben verheugd aan te kondigen dat het College vandaag het nieuwe initiatief van de Commissie heeft goedgekeurd om het Cohesiebeleid te moderniseren.

Cohesiebeleid is essentieel in het Europese beleid en beslaat een derde van het EU-budget. Het doel is om verschillen tussen Europese regios te verkleinen en evenwichtige ontwikkeling te bevorderen.

Het eerste principe van het Cohesiebeleid is gedeeld beheer. Dit voorstel kwam tot stand na veel overleg.

Bij de start van dit mandaat begon ik een consultatie met alle lidstaten en belanghebbenden die betrokken zijn bij de uitvoering van het cohesiebeleid.

Ik stuurde een brief naar de ministers van Cohesie en ontmoette hen. Ook sprak ik met alle Europese ministers verantwoordelijk voor het Cohesiebeleid.

Ik bezocht 8 lidstaten en ontmoette premiers, ministers, en vooral burgemeesters en regiopresidenten.

Ter plaatse zijn is cruciaal om de verschillende behoeften van de Europese regios te begrijpen. Cohesiebeleid blijft oplossingen op maat bieden die zijn afgestemd op lokale behoeften.

Bijvoorbeeld, in Griekenland sprak ik met eilandburgemeesters en in Finland bezocht ik Lappeenranta, waar ik vertegenwoordigers van de oostelijke grensregios ontmoette.

Ik sprak ook met het Europees Parlement, de REGI-commissie, de Plenaire vergadering van het Comité van de Regios en de Raad van de EU over cohesie. We bespraken de toekomst van het cohesiebeleid, in het kader van het volgende MFK-debat.

De huidige cohesieprogrammas werden tussen 2019 en 2021 besproken en in 2022 ondertekend. Sindsdien is de wereld aanzienlijk veranderd en staan lidstaten, regios en gebieden voor nieuwe uitdagingen.

Traditionele uitdagingen zoals huisvesting en waterbeheer zijn verergerd, en nieuwe uitdagingen zoals concurrentievermogen, defensie, veiligheid en veerkracht zijn ontstaan.

We stellen gerichte wijzigingen voor in de verordeningen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Cohesiefonds.

Deze wijzigingen bieden meer mogelijkheden voor lidstaten en regios om nu financiering te richten op de nieuwe prioriteiten. Timing is cruciaal.

  • Lidstaten en regios die deze kans willen benutten, moeten hun programmaanpassingen indienen binnen twee maanden na inwerkingtreding van de herziene wetgeving.
  • De Commissie zal de voorstellen beoordelen en samenwerken met de autoriteiten om de herziene programmas binnen twee maanden na indiening goed te keuren.

Het herprogrammeerproces zal naar verwachting eind 2025 voltooid zijn, zodat de bijgewerkte programmas vanaf 2026 kunnen worden uitgevoerd.

We benadrukken in onze voorstellen vijf prioriteiten:

Concurrentievermogen: We bieden de mogelijkheid voor meer investeringen in strategische technologieën.

Defensie: Lidstaten en regios kunnen cohesiefondsen gebruiken om bepaalde defensieacties te ondersteunen, zoals bedrijven in de defensiesector of bescherming van kritieke infrastructuur. Specifieke prikkels worden geboden aan oostelijke grensregios, die de dubbele uitdaging van verhoogde veiligheid en het opnieuw opstarten van hun economieën aangaan.

Betaalbare Huisvesting: We streven ernaar de investeringskloof in huisvesting te dichten en de financiering voor betaalbare huisvesting te verdubbelen zoals aangegeven in de politieke richtlijnen van de president. In al mijn ontmoetingen met burgemeesters en ministers is huisvesting een prioriteit en belangrijk om in deze richting te pushen. 75% van de mensen woont in steden, wat een probleem van overbevolking creëert, terwijl landelijke gebieden het tegenovergestelde probleem hebben, de ontvolking.

Water Veerkracht: We hebben regios gezien die kampen met waterschaarste terwijl andere getroffen worden door overstromingen. We stellen wijzigingen voor om investeringen in waterveerkracht aan te moedigen, inclusief digitalisering van waterinfrastructuur en mitigatie van droogte- en woestijnvormingseffecten.

Energietransitie: De voorstellen ondersteunen een verhoogde focus op de energietransitie, met name voor energieverbindingen en oplaadinfrastructuur.

Om deze doelen te bereiken, zullen we prikkels bieden en barrières wegnemen die efficiënte en tijdige benutting van fondsen verhinderen.

Eerst, verhoogde voorfinanciering en co-financiering:

  • Investeringen in elk van de vijf strategische prioriteiten krijgen een voorfinancieringspercentage van 30%.
  • Investeringen in deze prioriteitsgebieden komen ook in aanmerking voor een EU-cofinancieringspercentage van maximaal 100%.
  • Cohesieprogrammas die ten minste 15% van hun fondsen toewijzen aan de vijf strategische prioriteiten krijgen een voorfinanciering van 5% (vergeleken met het huidige niveau van 0,5%).
  • Voor oostelijke grensregios zal deze voorfinanciering 10% zijn, met een EU-cofinancieringspercentage van maximaal 100%.

Ten tweede, meer flexibiliteit in het toewijzen en uitvoeren van EU-cohesiefondsen:

  • In al mijn ontmoetingen met belanghebbenden is er een brede roep om meer vereenvoudiging en flexibiliteit.
  • We zetten nu al de eerste stappen in deze richting met dit voorstel.
  • We vereenvoudigen bijvoorbeeld het gebruik van het Just Transition Fund.
  • En om ervoor te zorgen dat uitvoerende autoriteiten de tijd hebben om hun programmas aan te passen en de nieuwe investeringen te voltooien, stellen we voor om de datum voor subsidiabiliteit met een jaar te verlengen, tot 2030, alleen voor die programmas die ten minste 15% van hun fondsen toewijzen aan de vijf strategische prioriteiten.

De verordening gaat vergezeld van een communicatie die heel duidelijk uitlegt wat het doel van dit werk is, de acties die we ondernemen, evenals de routekaart voor de toekomst.

De communicatie legt de principes van het cohesiebeleid uit, die we allemaal respecteren. We werken aan de modernisering ervan, we moderniseren de methode en voegen vereenvoudiging toe.

In de komende maanden zullen we werken aan specifieke gebieden, zoals de stedelijke agenda, ter ondersteuning van steden, en aan de ultraperifere regios.

Tot slot wil ik een belangrijk punt verduidelijken, om misverstanden en verkeerde informatie over de communicatie te voorkomen.

Met deze verordening geeft de Commissie lidstaten en regios de kans om tijdens de Mid Term Review hun huidige programmas aan te passen om te investeren in prioritaire gebieden volgens de behoeften van hun territoria. Dat is wat we doen. Het is op vrijwillige basis en aan de lidstaten en regios om te beslissen of ze van deze kans gebruik willen maken. De middelen van de cohesie blijven ter beschikking van de lidstaten en regios.

 

 

Deel dit artikel
Bron laatst geupdate: 1 april 25
Openrijk publicatie: 1 april 25
Bron: Europese Commissie