Het is een genoegen om met u te spreken over een onderwerp dat ons allemaal aangaat - de voorbereiding om onze samenlevingen draaiende te houden en onze burgers onder alle omstandigheden veilig te houden.
Europa staat voor veel complexe en vaak verbonden bedreigingen. Daarom volgt onze voorbereidingsstrategie een allesomvattende aanpak, gericht op zowel natuurlijke als door de mens veroorzaakte rampen en hybride bedreigingen.
Extreme weersomstandigheden komen steeds vaker en heviger voor, met tragische gevolgen voor gemeenschappen. Technologie en infrastructuur zijn ook kwetsbaar, en geen enkel land kan deze uitdagingen alleen aan.
We moeten deze realiteiten aanpakken met collectieve verantwoordelijkheid en ons richten op het beschermen van kwetsbare groepen zoals kinderen, ouderen en mensen met een handicap.
Onze democratische samenlevingen moeten essentiële diensten blijven leveren, zelfs tijdens crises. We hebben een holistische, gecoördineerde aanpak nodig die risicos en uitdagingen anticipeert.
De Europese Unie speelt een cruciale rol in voorbereiding. Uit een enquête van vorig jaar bleek een sterke publieke steun voor een grotere betrokkenheid van de EU bij crisisvoorbereiding.
Als Commissaris voor Voorbereiding en Crisisbeheer ben ik vastbesloten om samen te werken met onze President en de Lidstaten om de voorbereiding te verbeteren en onze burgers veilig te houden.
Dit gaat over het verhogen van het bewustzijn en het actief voorbereiden van onze mensen, samenwerken met overheden, partners en burgers om vertrouwen en verantwoordelijkheid op te bouwen.
Sinds het begin van mijn mandaat heb ik contact gehad met Europese landen, geleerd van noodcentra en civiele beschermingsdiensten om onze EU Voorbereidingsstrategie te ontwikkelen.
De EU neemt nu concrete maatregelen, met de lancering van onze nieuwe Voorbereidingsunie-strategie, gericht op drie principes: een allesomvattende aanpak, een overheid-brede aanpak en een maatschappij-brede aanpak.
We versterken ons Coördinatiecentrum voor noodhulp, versterken het Unie Mechanisme voor civiele bescherming, gebruiken satellietsysteem en beschermen kritieke infrastructuur.
We versterken de strategische reserves van rescEU en verbeteren de civiel-militaire samenwerking, betrekken jongeren via programmas zoals Erasmus+ en het Europese Solidariteitskorps.
Het versterken van de voorbereiding is essentieel voor de veiligheid van Europa. Uw steun in het Parlement is van vitaal belang voor succes. Samen zijn we veiliger, en nu is het tijd om te handelen.