Logo
Current Flag
Europese Commissie
Toespraak door Commissaris Lahbib op het Lente Vrijwilligerscongres van het Centrum voor Europees Vrijwilligerswerk
Bron publicatie: 3 april 25

Toespraak door Commissaris Lahbib op het Lente Vrijwilligerscongres van het Centrum voor Europees Vrijwilligerswerk

Gefeliciteerd aan Mechelen voor het zijn van de Europese Hoofdstad van het Vrijwilligerswerk voor 2025! Dit is de eerste keer dat een Belgische stad deze eer ontvangt. Mechelen is echt een stad van vrijwilligers — één op de vijf inwoners is vrijwilliger. Jullie zijn een krachtig voorbeeld voor België en de rest van Europa.

Vrijwilligers zijn cruciaal in het voorbereiden op en reageren op crises. Ze zijn steunpilaren voor onze gemeenschappen in Europa. Jullie hebben lokaal inzicht en expertise en, vooral, het vertrouwen van de gemeenschap. Dit vertrouwen is de superlijm die een nieuwe cultuur van paraatheid in de EU samenhoudt.

De bedreigingen voor Europa zijn complex en vaak verbonden. Extreme weersomstandigheden zoals overstromingen en bosbranden treffen ons steeds vaker. Onze samenlevingen zijn kwetsbaarder. Informatie die online wordt gedeeld kan worden misbruikt.

Vanaf het begin van mijn mandaat als Commissaris voor Paraatheid heb ik landen bezocht in Europa en daarbuiten. Elk land heeft zijn eigen uitdagingen. Mensen bereiden zich anders voor in Finland dan in Portugal of in Denemarken dan in Griekenland.

Geen enkel land kan deze uitdagingen alleen aan. Daarom neemt de EU een holistische en proactieve aanpak met solidariteit als leidraad.

Vorige week lanceerden we onze nieuwe EU Paraatheidsstrategie. Deze richt zich op concrete acties om onze lidstaten te ondersteunen. We verhogen het bewustzijn onder burgers, werken met de private sector en bouwen vertrouwen en verantwoordelijkheid op.

De nieuwe Strategie richt zich op drie gebieden:

Eerst, een allesomvattende aanpak voor alle soorten rampen. Ten tweede, een integrale aanpak waarbij alle overheidslagen betrokken zijn, van de burgemeester tot de voorzitter van de Europese Commissie. Ten derde, een aanpak voor de gehele samenleving: iedereen, inclusief vrijwilligers, speelt een rol.

We willen dat mensen de ruggengraat van hun eigen veiligheid worden.

Enkele voorbeelden: We verhogen het risicobewustzijn via campagnes en introduceren een EU Paraatheidsdag. Ook verbeteren we waarschuwingssystemen met ons Galileo-satellietsysteem. Aan het eind van het jaar kan Galileo waarschuwingsberichten rechtstreeks naar burgers sturen.

We betrekken ook meer jongeren bij het opbouwen van een nieuwe cultuur van paraatheid. Programmas als Erasmus+ en het Europees Solidariteitskorps creëren een nieuwe generatie die klaar is voor noodsituaties. Onlangs ontmoette ik 23 jonge leiders om de Europese Paraatheid te bespreken. Hun passie en ideeën benadrukken het belang van jongeren.

De Strategie zorgt ervoor dat niemand achterblijft. We zorgen voor de kwetsbaren: kinderen, ouderen, mensen met een handicap.

Als EU-commissaris voor Gelijkheid wil ik de vrouwelijke vrijwilligers bedanken. Jullie hebben een unieke rol in het veilig houden van ons continent.

Samenwerken als één team is ook expertise delen. Deel je beste praktijken via ons Civil Protection Knowledge Network Platform. Zo blijven we allemaal veiliger.

Paraatheid draait niet alleen om systemen. Het gaat om mensen die bereid zijn om te helpen, zoals jullie vrijwilligers. Jullie maken Europa beter voorbereid. Samen zijn we veiliger.

Deel dit artikel
Bron laatst geupdate: 3 april 25
Openrijk publicatie: 3 april 25
Bron: Europese Commissie