Op Wereld Vluchtelingen Dag eren we de kracht en veerkracht van vluchtelingen die hun thuis niet uit vrije wil hebben verlaten, maar vanwege conflict, geweld, vervolging of mensenrechtenschendingen. Dit jaar komt Wereld Vluchtelingen Dag op een moment dat meer dan 122 miljoen mensen wereldwijd gedwongen zijn verplaatst.
De EU ondersteunt miljoenen vluchtelingen, van degenen die zijn gevlucht voor het conflict in Syrië tot het herbergen van meer dan 4,3 miljoen Oekraïners onder Tijdelijke Bescherming vanwege de oorlog in Rusland, waarmee de EU zich bevestigt als een veilige haven voor degenen die hulp nodig hebben.
Wereldwijd houdt de EU haar verantwoordelijkheid als s werelds grootste donor, en reageert op crises zoals die in Sudan en het Midden-Oosten. Onze humanitaire en ontwikkelingsinspanningen zijn gericht op het waarborgen van de rechten van vluchtelingen, het waarborgen van toegang tot essentiële diensten en het bieden van duurzame oplossingen – waaronder vrijwillige terugkeer, lokale integratie en hervestiging.
Wereldwijde samenwerking en solidariteit zijn essentieel om de bescherming van vluchtelingen wereldwijd te waarborgen. Steun aan het vitale werk van internationale organisaties, vooral het UN-vluchtelingenagentschap (UNHCR) en de UN Relief and Works Agency (UNRWA), is van het grootste belang en moet worden voortgezet.
De EU zal haar rol op het wereldtoneel blijven spelen en de rechten van vluchtelingen waarborgen, in overeenstemming met de EU- en internationale wetgeving.
Achtergrond
De EU en haar lidstaten dragen belangrijk bij aan wereldwijde hervestigingsinspanningen. Sinds 2015 hebben EU-hervestigingsschemas meer dan 134.000 kwetsbare vluchtelingen een veilige haven geboden. Bovendien zijn sinds 2021 bijna 53.000 vluchtelingen – voornamelijk Afghanen in gevaar – welkom geheten in de EU via humanitaire toelatingsschemas. Gebaseerd op deze inzet hebben EU-lidstaten 61.000 hervestigings- en humanitaire toelatingen voor 2024-2025 beloofd tijdens het Global Refugee Forum in 2023.
Na een historische overeenkomst over het Pact over Migratie en Asiel in 2024, is er gewerkt aan de vertaling van de grote en complexe set van wetgevende akten naar een operationele realiteit tegen medio 2026.
Het Pact over Migratie en Asiel weerspiegelt een alomvattende en een-route-aanpak voor migratiebeheer. De Commissie werkt samen met de lidstaten aan een tweesporenaanpak, waarbij wetgevingswerk op EU-niveau wordt vergezeld door operationele activiteiten. Dit omvat werk aan de externe dimensie van migratie, door het nastreven van uitgebreide partnerschappen met partnerlanden.
Dit is een gemeenschappelijke inspanning, waarbij de Commissie de lidstaten op elke stap ondersteunt, inclusief aanvullende financiering, om de juridische en operationele capaciteiten op te zetten die nodig zijn om de nieuwe wetgeving met succes te laten toepassen tegen medio 2026.