Hallo iedereen,
Zoals u weet, staat onze staal- en metaalindustrie voor een ernstige crisis door stijgende elektriciteitsprijzen en wereldwijde overcapaciteit. Handelsconflicten hebben de situatie verergerd.
We hadden twee keuzes:
Ofwel accepteren dat Europa niet meer concurrerend is in staal en onze productiecapaciteit geleidelijk verliezen.
Of we behouden een industrie die we nodig hebben voor bouw, autos en defensie.
De keuze was duidelijk. Europa moet zijn staal redden.
We zijn het verplicht aan onze geschiedenis. Europa begon met staal.
We zijn het verplicht aan staal- en metaalwerkers.
We zijn het verplicht aan onze hele economie.
Dit plan is opgesteld met producenten, vakbonden en NGOs.
Dit plan voldoet aan al onze concurrentiecriteria
De energiekosten
Het aanbod
De vraag
Vandaag geven we een sterk signaal aan investeerders en werknemers. We bieden voorspelbaarheid en een concurrerend kader voor Europese productie.
Ik begin met wat het meest wordt verwacht: onze instrumenten om Europees staal te beschermen. In enkele jaren tijd heeft wereldwijde overcapaciteit - vooral uit Azië - onze orderboeken hard geraakt. Met dalende energieprijzen is dit prioriteit nummer één: we moeten onze staalfabrieken beschermen tegen oneerlijke buitenlandse concurrentie.
Europa moet een mondiale staalspeler zijn, geen speelplaats.
Zoals u weet, hebben we een vrijwaringsclausule die onze markt al beschermt - maar dat is niet genoeg.
Directe actie: op 1 april versterken we de huidige vrijwaringsclausule. We mikken op een daling van maximaal 15% in import.
Middellangetermijnaacties: de vervanging van de vrijwaringsclausule, die in 2026 afloopt, wordt gepresenteerd in de tweede helft van 2025. En deze zal effectiever zijn dan de huidige.
Lange termijn acties: we zullen onderzoeken lanceren naar aluminium op de Europese markt, met het oog op het introduceren van een vrijwaringsclausule vergelijkbaar met die voor staal.
Ten tweede hervormen we het Grensoverschrijdend Koolstofaanpassingsmechanisme (BCAM) tegen het einde van het jaar. Dit was een belangrijke eis van de industrie. We hebben de tijdlijn versneld en onze ambitie voor hervorming verhoogd.
Tegen het einde van het jaar presenteren we maatregelen om de actie van CBAM te versterken. Deze zullen in drie richtingen werken: export, anti-omzeilingsmaatregelen en de uitbreiding van de betrokken producten.
Onze producenten kunnen niet de meest deugdzame en tegelijkertijd de meest benadeelde op de internationale markt zijn.
Tot slot bekijken we ook het wijzigen van de oorsprongsregels om te voorkomen dat buitenlands staal een eenvoudige kleine transformatie in Europa ondergaat en vervolgens wordt verkocht als een Europees product.
Het doel is duidelijk: onze concurrenten mogen de tekortkomingen van ons regelgevingskader niet langer uitbuiten.
Vervolgens moeten we actie ondernemen op het gebied van vraag en aanbod.
Aan de vraagzijde - dit is het bedrijfsplan voor staal gemaakt in Europa. Om de vraag naar Europees schoon staal te vergroten, zullen we stimulansen introduceren, en een minimum aan schoon, Europees gemaakt staal in onze openbare aanbestedingen.
We bestuderen ook de mogelijkheid om het gebruik van gerecycled staal in bepaalde producten op te leggen. Dit zou de export van ons schrootstaal moeten beperken. Dit is een belangrijk probleem, omdat het recyclen van ons eigen staal minder energie kost en ons zelfvoorzienender maakt. Schroot moet in Europa blijven!
Tot slot gaan we onze bevoorrading van essentiële grondstoffen veiligstellen, met tientallen kritische grondstoffenprojecten die ik volgende dinsdag zal presenteren.
Ten slotte zal de staalindustrie van morgen zijn
We hebben daarom verschillende concrete toezeggingen gedaan:
Garandeer concurrerende elektriciteitsprijzen, met name via langetermijn PPAs (Power Purchase Agreements).
Ontspan de regels voor staatssteun om de ecologische transitie van staalfabrieken te financieren.
Investeer massaal in waterstof: een nieuwe gedelegeerde handeling zal worden gepresenteerd om koolstofarme waterstof te ondersteunen, met name in combinatie met kernenergie.
Ontwikkel onderzoek en innovatie met 150 miljoen euro in 2026 en 2027 gewijd aan decarbonisatietechnologieën.
Bovenal gaan we een Europese Decarbonisatiebank creëren om de nodige fondsen te werven en deze transitie te ondersteunen.
Dames en heren, u begrijpt het. Europa blijft zijn mentaliteit veranderen en zal zijn strategische en vitale belangen beschermen. Staal en metalen behoren daartoe.
Het is essentieel voor onze industrie en banen.