Na de beslissing van de Amerikaanse regering om universele tarieven op goederen uit de Europese Unie in te voeren, zal de EU op een rustige, zorgvuldige en vooral verenigde manier reageren terwijl we onze reactie afstemmen.
We zullen geen overhaaste beslissingen nemen – we willen elke kans geven aan onderhandelingen om een eerlijke deal te bereiken, ten voordele van beide partijen.
Daarom heb ik, zoals gemandateerd door President von der Leyen, afgesproken met mijn Amerikaanse collegas om morgen een videogesprek te houden om de beste manier te verkennen om verder te gaan vanuit deze onnodige en pijnlijke fase, door legitieme zorgen aan beide kanten aan te pakken.
Ik zal hier dag en nacht aan werken.
De EU zal echter niet passief toekijken als we geen eerlijke deal kunnen bereiken met onze Amerikaanse partners.
We zijn voorbereid om stevige, impactvolle maar proportionele tegenmaatregelen te implementeren. Het analytische werk om onze voorstellen te leiden is in volle gang.
Dit gaat niet over het escaleren van spanningen. Het gaat erom onze bedrijven, banen en consumenten op verantwoorde wijze te beschermen tegen de schade die deze tarieven zullen veroorzaken.
Onze reactie zal de EU-herstelmaatregelen aanvullen die al zijn aangekondigd na de beslissing van de VS vorige maand om onze staal- en aluminiumexport ter waarde van 26 miljard euro te treffen.
De consultatie voor deze tegenmaatregelen is nu afgerond, en ik zal de volgende stap bespreken met de EU-handelsministers op 7 april, met een stemming die twee dagen later wordt verwacht.
Bovendien moeten we ons herinneren dat de EU niet afhankelijk is van één markt, en we zullen deze situatie gebruiken om onze handelsrelaties wereldwijd verder te diversifiëren – om ervoor te zorgen dat onze bedrijven wereldwijd kunnen groeien en gedijen.
De EU pleit al lang voor sterke, eerlijke en wederzijds voordelige handel. We hebben keer op keer bewezen dat deze aanpak rijke dividenden oplevert – voor onze partners en voor ons.
We begrijpen dat de VS hun binnenlandse industriële basis willen versterken. Dat wil de EU ook – we willen ook sterker worden in productie en innovatie.
Daarom, met een wederzijds voordelige deal, zijn de potentiële winsten voor de EU en de VS grenzeloos. Dit blijft de aanpak die we willen nastreven voor trans-Atlantische handel.