Voorafgaand aan Internationale Roma Dag op 8 april hebben uitvoerend vicevoorzitter Roxana Mînzatu, commissaris voor Gelijkheid Hadja Lahbib, en commissaris voor Uitbreiding Marta Kos de volgende verklaring afgegeven:
Op Internationale Roma Dag vestigen we de aandacht op de 700-jarige aanwezigheid en bijdragen van het Roma-volk in Europa, die integraal zijn voor het diverse erfgoed van Europa.
Met een geschatte totale bevolking van 10 tot 12 miljoen, waarvan 6 miljoen EU-burgers zijn, is Roma Dag een kans om de diversiteit, cultuur, kunst, taal en bijdragen van de Roma-gemeenschap aan de Europese geschiedenis en samenleving te eren.
Hoewel respect voor fundamentele rechten en gelijke behandeling hoekstenen van onze Unie zijn, profiteren Roma-mensen vandaag de dag nog steeds niet volledig van deze rechten. Roma-burgers worden vaak geconfronteerd met wijdverspreid antigypsisme en marginalisatie, en hebben vaak geen toegang tot essentiële middelen zoals schoon water en voldoende voeding. Bovendien zijn er nog steeds hardnekkige ongelijkheden in de toegang tot essentiële diensten - variërend van kwalitatief onderwijs tot werkgelegenheid, huisvesting en gezondheidszorg - die indruisen tegen onze principes van democratie en gelijkheid.
We moeten deze problemen blijven aanpakken. Met het EU Roma Strategisch Kader 2030 hebben we een uitgebreide agenda vastgesteld voor de EU en de lidstaten, inclusief specifieke doelen, zoals het halveren van de armoedekloof tussen Roma en niet-Roma, het verminderen van woningnood met minstens een derde, of het aanpakken van onderwijssegregatie voor Roma-kinderen. Deze brede inzet overstijgt de EU-grenzen. In een gezamenlijke aanpak hebben de Westelijke Balkan en Türkiye deze doelstellingen ook overgenomen en in hun respectieve nationale strategieën ingebed om met het EU-kader in overeenstemming te komen.
Deze missie zal alleen volledig succesvol zijn als we ons verenigen in onze inspanningen. We roepen daarom lidstaten en onze uitbreidingspartners op om de uitvoering van hun Nationale Roma Strategische Kaders op te voeren. Een beslissende houding is noodzakelijk om antigypsisme en sociale uitsluiting te bestrijden en de vertegenwoordiging en participatie van Roma in het openbare leven te vergroten. Nationale autoriteiten moeten ervoor zorgen dat inclusieve en op maat gemaakte ondersteuning beschikbaar is voor Roma-gemeenschappen.
Door de inspanningen om de uitdagingen waarmee Roma worden geconfronteerd te intensiveren en tastbare vooruitgang te boeken, kunnen we een eerlijk en gelijk Europa opbouwen dat alle burgers ten goede komt. Roma-gemeenschappen verdienen het om gelijk behandeld te worden en hun volledige rechten als Europeanen te genieten.
Achtergrond
De Roma zijn de grootste minderheidsgemeenschap in Europa, met 6 miljoen Roma in de EU en 4 miljoen in de uitbreidingsregio (Montenegro, Servië, Noord-Macedonië, Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kosovo, Türkiye, Oekraïne, Moldavië en Georgië). De Wereld Roma Unie en de Raad van Europa schatten dat er ongeveer 400.000 Roma in Oekraïne leven.
Het Eerste Wereld Roma Congres, georganiseerd op 8 april 1971, legde de basis voor een proces van collectieve bevestiging van de Roma-gemeenschap. Onder gemeenschappelijke etnische identiteitsmarkeringen en aspiraties, zoals geschiedenis, cultuur en taal, werd 8 april vastgesteld als Internationale Roma Dag.
Het Roma-volk heeft lange tijd te maken gehad met ongelijkheden, sociale uitsluiting, discriminatie en marginalisatie. 80% van de Roma loopt risico op armoede, vergeleken met het algemene gemiddelde risiconiveau van 17% in de EU.
De Europese Commissie benadrukt al lang de noodzaak van actie, en riep in 2011 de lidstaten op om nationale strategieën voor Roma-integratie aan te nemen. In 2020 nam de Europese Commissie een vernieuwd EU Roma Strategisch Kader voor Gelijkheid, Inclusie en Participatie 2020-2030 aan als een directe bijdrage aan de uitvoering van het EU Actieplan tegen racisme 2020-2025, en als onderdeel van president von der Leyens inzet voor een Unie van Gelijkheid. De Commissie rapporteert tweejaarlijks over de uitvoering van deze strategieën.
Hoewel de situatie van Roma is verbeterd, zowel in de EU als in de uitbreidingsregio, heeft Europa nog een lange weg te gaan om echte gelijkheid voor Roma te bereiken. De Europese Cohesiebeleidsfondsen 2021-2027, in het bijzonder het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+), het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO) voorzien in diverse instrumenten die lidstaten kunnen gebruiken om deze belangrijke uitdaging in hun landen aan te pakken. Het Instrument voor Pre-toetreding (IPA) en het Nabuurschaps-, Ontwikkelings- en Internationale Samenwerkingsinstrument (NDICI) financieren ook Roma-inclusieprojecten in de uitbreidingsregio.
Via het Burgers, Gelijkheid, Rechten en Waarden (CERV) programma financiert de Europese Commissie verschillende acties ter ondersteuning van de Roma-gemeenschap. Deze omvatten financiering voor projecten ter bestrijding van antigypsisme, herdenking van de Holocaust inclusief Roma-slachtoffers, of partnerschappen met Roma-organisaties onder andere belangrijke initiatieven.
Andere initiatieven van EU-lidstaten zijn onder meer het ROMACT project, gericht op het bevorderen van de inclusie van Roma-gemeenschappen, het EQUIROM project om antigypsisme en discriminatie te bestrijden en gelijkheid voor Roma te bevorderen, of het RomaMemory project om de geschiedenis van de Roma Holocaust te behouden en educatieve inspanningen en bewustwording te vergroten.
De Europese Commissie ondersteunt voortdurende inspanningen van uitbreidingslanden via het Roma integratie fase III project. Het project is gericht op het helpen van de regeringen in de Westelijke Balkan en Turkije bij de uitvoering van hun Nationale Strategieën om beter af te stemmen op het EU 2020-2030 Roma Kader en vooruitgang te boeken bij de vervulling van Roma-inclusieverbintenissen die onder de onderhandelingen zijn aangegaan.
De Europese Commissie heeft bijgedragen aan de Roma Week georganiseerd door het ERGO Netwerk en gehost door het Europees Parlement voor acht opeenvolgende jaren. Dit jaar vindt het evenement plaats van 7-10 april.
Voor meer informatie
EU Roma strategisch kader voor gelijkheid, inclusie en participatie
Raadsaanbeveling van 12 maart 2021 over Roma gelijkheid, inclusie en participatie
Rapport van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten: Roma in 10 Europese landen - Hoofdresultaten