Voor een Kamer die Werkt, zo heet het rapport dat een werkgroep van Kamerleden op dinsdag 8 april heeft aangeboden aan Voorzitter Martin Bosma en de commissie voor de Werkwijze. Het rapport inventariseert een reeks praktische aanbevelingen voor de Kamer, vaste commissies en individuele Kamerleden waarmee zij de effectiviteit van hun werk kunnen verbeteren en de positie van de Kamer als geheel kunnen versterken.
De laatste jaren zijn er in verschillende rapporten aanbevelingen gedaan om het werk in de Kamer te verbeteren. Dit was de aanleiding voor de oprichting van de werkgroep onder leiding van Roelien Kamminga (VVD), zie ook de motie-Kamminga. Zo was er eind 2021 het rapport Versterking functies Tweede Kamer. Ook de rapporten van de parlementaire enquêtecommissies Aardgaswinning Groningen en Fraudebeleid en Dienstverlening besteden aandacht aan functioneren van de Kamer. Een ander voorbeeld is het rapport van de werkgroep Informatieafspraken, dat ingaat op het verbeteren van de informatievoorziening aan de Kamer.
Toepassen in de praktijk
Naar aanleiding van deze rapporten zijn inmiddels verbeteringen aangebracht in reglementen, procedures en werkwijzen. Het is belangrijk, zo schrijft de werkgroep Voor een Kamer die Werkt, dat deze verbeteringen ook landen in de praktijk en routine worden. Er zijn steeds meer (vaak kleinere) fracties, waarvan de Kamerleden gemiddeld genomen relatief weinig parlementaire ervaring hebben. Tegen deze achtergrond is de werkgroep aan de slag gegaan.
Aanbevelingen
Dit zijn de belangrijkste aanbevelingen van de werkgroep:
- Behandel wetgeving zorgvuldig en stel prioriteiten;
- Breng meer structuur en verdieping in de parlementaire controle;
- Besteed meer aandacht aan het perspectief van de burgers;
- Blijf kritisch op informatievoorziening en werk aan contacten;
- Maak gebruik van beschikbare ondersteuning en rapporteer jaarlijks over de werkwijze;
- Leer van ervaringen met parlementaire enquêtes.
Ruimte op plenaire agenda
De aanbevelingen worden verder uitgewerkt in concrete voorstellen. Zoals voor het scheppen van meer ruimte op de agenda voor plenaire debatten. Deze agenda is voortdurend overbelast door de vele debataanvragen, waardoor het maanden kan duren voordat een debat plaatsvindt. Een evenwichtige en gestructureerde plenaire agenda is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle Kamerleden, schrijft de werkgroep. Durf daarbij prioriteiten te stellen en keuzes te maken. Creëer meer ruimte door het verlengen van debataanvragen te beperken tot eenmaal twaalf weken, in plaats van tweemaal.
Tijd voor reflectie inbouwen
Wanneer de Kamer de behandeling van een wetsvoorstel heeft afgerond, volgen doorgaans op de dinsdag erna stemmingen. In verschillende rapporten is al geconcludeerd dat dit heel snel is. De werkgroep-Kamminga stelt nu voor om een extra week in te bouwen, om ruimte te geven voor overleg, kwalitatieve controle en bezinning op de amendementen. De werkgroep ziet daarnaast mogelijkheden voor een snelle check op de uitvoerbaarheid door uitvoeringsorganisaties.
Betrokkenheid van burgers
De commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven (CVB) is de afgelopen periode bezig geweest om brieven, mails en andere signalen van burgers aan de Kamercommissies beter in kaart te brengen en te behandelen, zodat deze beter tot hun recht komen. De commissie heeft daarvoor nieuwe werkwijzen voorgesteld, ook richting andere Kamercommissies. Ga actief aan de slag hiermee, is het advies van de werkgroep-Kamminga. De werkgroep vindt dat de Kamer voortdurend na moet denken over manieren om signalen van burgers bij hun werk te betrekken.
Vervolg
Het rapport van de werkgroep komt in handen van de commissie voor de Werkwijze. Deze commissie neemt op dinsdag 22 april een besluit over de behandeling van het rapport en de aanbevelingen.
Lees meer
- Lees het rapport Voor een Kamer die Werkt en de bijbehorende aanbiedingsbrief.