Kamervoorzitter Martin Bosma heeft op dinsdag 1 juli de tentoonstelling ‘De Tweede Kamer en de ‘Vergeten oorlog’ in Korea’ geopend. In deze expositie staat het Kamerdebat centraal van 30 juni 1950, waarin de Kamer instemde met Nederlandse deelname aan de VN strijdmacht ter verdediging van Zuid-Korea.
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Kamer voor het eerst besloot Nederlandse militairen uit te zenden naar een internationale vredesmissie. Tussen 1950 en 1954 werden 4.748 Nederlanders uitgezonden naar de militaire missie van de Verenigde Naties in de Korea-oorlog. 122 van hen kwamen om het leven, 645 raakten gewond en drie zijn er vermist. Het was de grootste vredesmissie waaraan Nederland heeft deelgenomen.
Artikel-100
"Het uitzenden van militairen naar oorlogsgebied is de zwaarste beslissing die de Tweede Kamer kan nemen", zei Bosma bij de opening van de expositie, waar ook de Zuid-Koreaanse ambassadeur en enkele veteranen aanwezig waren. "Tegenwoordig heeft de Kamer een vaste wijze van besluitvorming over dat soort bijdragen met de regering afgesproken, de zogenaamde Artikel-100-procedure. Het is vastgelegd in Artikel 100 van de Grondwet."
Kamerdebat
De Tweede Kamer stemde in op 30 juni 1950. De tentoonstelling staat stil bij dit Kamerdebat, de ervaringen van de Nederlandse militairen in Korea en de manier waarop de Tweede Kamer tegenwoordig besluit om militairen uit te zenden.
Open voor publiek
De expositie is voor het publiek te bezichtigen. Het gebouw van de Tweede Kamer is iedere werkdag geopend. Meer informatie over openingstijden en regels rond bezoek vindt u op deze website.
Foto-onderschrift: officieel afscheid van het Nederlands Detachement Verenigde Naties. Op het Binnenhof werden de mannen toegesproken door minister-president Drees. Bron: Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/ANP