Het goede doen voor Nederland. Dat is mijn motivatie in de politiek. Het afgelopen jaar hebben we als CDA op veel momenten keuzes moeten maken: kunnen we samenwerken met andere partijen als dat goed is voor Nederland? We deden dat om de verhoging van de btw op sport en cultuur te voorkomen. We deden het om bezuinigingen op onderwijs te verzachten. We deden het om de NAVO-norm van 2% in een wet vast te leggen. Op al deze momenten kozen we voor constructieve politiek. We kregen kritiek, maar ook waardering. Precies zoals het hoort als je verantwoordelijkheid neemt.
We hebben ons uiterste best gedaan om de asielwetten als CDA te kunnen steunen, maar helaas moeten we onze steun voor de Asielnoodmaatregelenwet intrekken na het aannemen van het amendement strafbaarstelling illegaliteit. Dit betekent namelijk een straf op medemenselijkheid.
Als CDA hebben we er alles aan gedaan om beide asielwetten over de streep te trekken. Ons uitgangspunt is altijd: wat goed is, steunen we. Wat niet goed is, steunen we niet. En we komen zelf met verbetervoorstellen. Het CDA heeft zich daarom ingezet om de asielwetten beter te maken. Tot wetten die standhouden bij de rechter. Die uitvoerbaar zijn voor de IND. En die recht doen aan de samenleving én aan onze waarden.
We hoopten steeds dat de uitgestoken hand zou worden beantwoord. Dat een aantal aanpassingen mogelijk zou zijn, zodat wij beide wetten zouden kunnen steunen. Zo gaat dat in normale tijden: politiek is samenwerken, een compromis sluiten, soms meebewegen om een wet toch aangenomen te krijgen. Om antwoorden te kunnen geven op de grote uitdagingen van onze tijd.
In onze fractievergadering op dinsdagochtend hadden we ons voorlopige standpunt bepaald: we zouden voor de Asielnoodmaatregelenwet stemmen, en tegen de Tweestatusstelselwet. We waren bereid als partij om ook de moeilijke maatregelen uit deze laatste wet – namelijk het beperken van gezinshereniging en het stellen van strengere eisen aan nareizigers van subsidiair beschermden – te steunen. Maar ik vond: als je als partij zegt meer grip op migratie te willen, dan moet je ook bereid zijn moeilijke maatregelen te verdedigen.
Ons belangrijkste bezwaar zit in de uitvoering. De IND, de organisatie die alle asielaanvragen moet beoordelen, zegt dat de Tweestatusstelselwet tegelijk moet worden ingevoerd met het Migratiepact, omdat anders de organisatie twee keer een grote stelselwijziging moet doorvoeren en dat niet aan kan. Het CDA wil de IND sterker maken, niet zwakker. Ons amendement om de IND meer tijd te geven werd niet overgenomen, wat het voor ons onmogelijk maakt om voor de wet te stemmen.
Tegelijkertijd is gisteren de Asielnoodmaatregelenwet, waar we van plan waren voor te stemmen, op een fundamenteel punt aangepast. Een amendement waarin illegaliteit strafbaar wordt gesteld, is door de Kamer aangenomen. Meerdere Kamerleden waren afwezig bij deze belangrijke stemming.
Illegaal verblijf in Nederland is onacceptabel. Het CDA is voorstander van het strafbaar stellen van het níet meewerken aan terugkeer als uitgeprocedeerde asielzoeker. Echter, het amendement van de PVV heeft een verstrekkende werking, want er staat ook: “Personen of organisaties die illegaal in Nederland verblijvende vreemdelingen helpen onder te duiken, zullen op grond van artikel 47 van het Wetboek van Strafrecht ook strafbaar zijn.”
Daar staat dus: kerkleden, vrijwilligers of organisaties zoals de daklozenopvang van het Leger des Heils die uitgeprocedeerde asielzoekers hulp bieden, kunnen in de gevangenis komen. Medemenselijkheid is voor de PVV een misdrijf.
Maar we gaan in Nederland medemenselijkheid niet crimineel maken.
Dit heeft niets meer met deugdelijke wetgeving te maken. Deze wet kan het CDA dan ook niet meer met goed fatsoen steunen. Uit naastenliefde een medemens helpen hoort niet strafbaar te zijn. Als we dit accepteren, verdwijnt de medemenselijkheid uit onze samenleving. Dat is voor het CDA onacceptabel. Als het kabinet met deze wet onder de arm naar de Eerste Kamer gaat zullen ze ook daar niet op de steun van het CDA kunnen rekenen.
Als CDA blijft onze inzet hetzelfde. Wij willen bijdragen aan échte oplossingen om grip te krijgen op migratie. Geen stoere woorden, maar maatregelen die werken. We kiezen voor grip, niet voor chaos. Deze tijd vraagt om politiek met een rechte rug. Niet om politiek van slappe knieën. Een land waar medemenselijkheid geen zwakte is, maar kracht. Om het goede te doen voor Nederland.
Henri Bontenbal