Derk Boswijk dient met Songül Mutluer (GroenLinks/PvdA) het initiatiefwetsvoorstel in om het verspreiden van beelden van slachtoffers strafbaar te stellen. Beelden van mensen die gewond zijn geraakt of zijn overleden na bijvoorbeeld een auto-ongeluk of mishandeling op internet delen zijn een enorme inbreuk op de privacy van het slachtoffer en rijt wonden bij nabestaanden open. Derk Boswijk vindt het pure sensatie.
We vinden eigenlijk allemaal dat het niet kan, maar toch gebeurt het.
Derk Boswijk
Tweede Kamerlid
Het doel van de wet is dat omstanders een helpende hand uitsteken in plaats van hun telefoon erbij pakken. Het is al meermaals gebeurd dat nabestaanden via sociale media moesten vernemen dat een van hun naasten is overleden voordat de politie ze op een fatsoenlijke wijze heeft kunnen informeren.
Het probleem van het openbaar maken is gedurende de jaren steeds actueler geworden,” aldus Derk. Je ziet een verhuftering in de maatschappij en steeds vaker gebruiken mensen een smartphone om slachtoffers vast te leggen. Het filmen wordt vaak als belangrijker gezien dan het helpen. Het is puur sensatie.”
Als het wetsvoorstel wordt aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer, komt er een gevangenisstraf van maximaal één jaar of een geldboete van maximaal 9.000 euro te staan op het als eerste verspreiden van beelden van slachtoffers. Het wetsvoorstel bevat ook uitzonderingen voor bijvoorbeeld bijdragen aan opsporingsonderzoeken.