Logo
Current Flag
CDA
Opi­nie Derk Bos­wijk: Waar­borg rech­ten van vrou­wen wereld­wijd
Bron publicatie: 7 maart 25

Opi­nie Derk Bos­wijk: Waar­borg rech­ten van vrou­wen wereld­wijd

Het kabinet vindt dat alle programmas die Nederland financiert, direct moeten bijdragen aan ons eigen belang: handel, veiligheid en minder migratie. Dat is een ongekende blunder. Bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, en specifiek op gender en vrouwenrechten, zijn niet in het eigenbelang van Nederland. Integendeel, ze gaan er dwars tegen in. Investeren in gendergelijkheid en vrouwenrechten loont, waar ook ter wereld maar vooral in fragiele landen.

Lees het opiniestuk van Derk en Anne Kwakkenbos in het Nederlands Dagblad van 7 maart

Waarborg rechten van vrouwen wereldwijd

Altijd liep Nederland voorop als het ging om vrouwenrechten en gendergelijkheid, maar die rol laten we op schandalige wijze schieten, stellen Cordaid-medewerker Anne Kwakkenbos en CDA-Kamerlid Derk Boswijk, met het oog op internationale Vrouwendag.

Alle programmas die we financieren, moeten direct bijdragen aan ons eigen belang: handel, veiligheid en minder migratie. Nee, dit komt niet van Donald make America great again Trump, maar van onze minister Reinette Klever. Het is haar samenvatting van het nieuwe beleid voor ontwikkelingshulp. En haar verdediging van ongekend grote bezuinigingen.

Een ongekende blunder vooral, vinden wij. Bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, en specifiek op gender en vrouwenrechten, zijn niet in het eigenbelang van Nederland. Integendeel, ze gaan er dwars tegen in. Overigens hebben wij het nog steeds over ontwikkelingssamenwerking, niet over hulp. Words matter, woorden doen ertoe.

Koning Willem-Alexander gaf de afgelopen week aan dat Nederland een leidersrol inneemt. Is dat zo? Nee.

Het wegbezuinigen door Nederland van bijna veertig procent van de middelen voor ontwikkelingssamenwerking raakt mensen over de hele wereld, maar vrouwen en meisjes het hardst. Wat is er met Nederland gebeurd? Altijd liep Nederland voorop als het ging om vrouwenrechten en gendergelijkheid. Het was een politiek speerpunt, in ons binnen- en buitenlandbeleid. Het maakte ons effectiever in onze defensie, in ons beleid, in onze ontwikkelingssamenwerking.

Die plek als voorbeeldland op het wereldtoneel zijn we in korte tijd verloren. Progressief? Dat zijn we allang niet meer.

Betere levenskeuzes

En dat is een duur verlies. Want als vrouwen actief zijn betrokken bij vredesonderhandelingen, zijn vredesprocessen duurzamer. De kans dat een vredesproces langer dan twee jaar duurt, neemt door de deelname van vrouwen met twintig procent toe. En de kans dat een vredesproces langer dan vijftien jaar standhoudt, neemt bij deelname door vrouwen zelfs met 35 procent procent toe.

Als vrouwen onderwijs krijgen, kunnen vrouwen en meisjes betere levenskeuzes maken, en dit zorgt vaak voor gezondere kinderen. Als vrouwen een baan hebben en kunnen participeren in de maatschappij, presteren landen beter op alle vlakken. En militaire operaties die gendersensitief zijn, dus die rekening houden met de verschillende behoeftes van vrouwen en mannen, hebben meer succes.

Conflicten beheersen de wereld in toenemende mate. Welnu, als alleen mannen met wapens aan tafel zitten, staat de hele bevolking buitenspel. Te vaak wordt er te veel gekeken naar degenen die conflicten creëren, helaas meestal mannen. Te weinig naar degenen die zorgdragen voor vrede, in hun eigen huis, kerk, dorp, stad of land. Vaak zijn dat vrouwen.

Koning Willem-Alexander gaf de afgelopen week aan dat Nederland een leidersrol inneemt. Is dat zo? Nee. Met dit kabinet, precies op het moment dat gendergelijkheid en vrouwenrechten voor het eerst sinds lange tijd sterk onder druk staan, laten we die leiderschapsrol op een schandalige wijze schieten.

Het huidige kabinet geeft aan dat Nederland centraal moet staan. Dat vinden wij ook. Maar Nederland kan alleen maar floreren bij een stabielere wereld. En een stabielere wereld is niet mogelijk zonder de cruciale rol van vrouwen en meisjes in al hun diversiteit.

Organisaties als Cordaid werken in de meest fragiele situaties ter wereld: in landen en regios die getroffen worden door gewapende conflicten, humanitaire rampen en natuurlijke rampen. De belangrijkste les uit het werk in deze landen is dat je alleen effectief bent als je inclusief werkt. Wij weten uit de praktijk: zonder vrouwen, geen vrede. Krijgen vrouwen toegang tot anticonceptie, dan groeit het gezinsinkomen met positieve gevolgen voor toekomstige generaties. En gaan meer meisjes naar school, dan vertaalt zich dat in een hoger bruto nationaal product (bnp) van een land.

Laten we onze rol als voorbeeldland weer oppakken. Of, de Hollandse handelsgeest indachtig: maak van gendergelijkheid weer dat trotse én hoogstnoodzakelijke exportproduct. En ja, dat is ook in het belang van Nederland. Want dát maakt verschil, meer dan een benepen visie op eigenbelang.

Investeren in gendergelijkheid en vrouwenrechten loont, waar ook ter wereld maar vooral in fragiele landen. Investeren in een duurzamere wereld is juist nu cruciaal. Laat dat even op je inwerken in de aanloop naar komende zaterdag 8 maart. Dan is het internationale Vrouwendag.

Deel dit artikel
Bron laatst geupdate: 7 maart 25
Openrijk publicatie: 16 maart 25
Bron: CDA