Ondernemers zijn bij uitstek optimistisch. Ze denken en handelen in kansen, in oplossingen in plaats van problemen. Zo scheppen ze banen, creëren nieuwe producten en diensten, en leveren oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Toch laat de private financieringsmarkt het mkb vaak links laat liggen en zijn de publieke regeling van de overheid niet altijd effectief. Daar wil het CDA verandering in brengen.
De grote transities van onze tijd zoals verduurzaming en digitalisering vragen veel van mkb-ondernemers hun werknemers. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden moet het mkb investeren. In zichzelf, in het toekomstig verdienvermogen en daarmee in onze samenleving.
Zorgelijk is daarom de recente enquête van MKB-Nederland en VNO-NCW: ondernemers zijn pessimistisch over hun toekomst en over teruglopende investeringen. Regeldruk en vergunningverlening zijn de belangrijkste knelpunten, volgens de ondernemers zelf.
Het mkb wordt te veel aan zijn lot overgelaten. Want terwijl de private financieringsmarkt het mkb vaak links laat liggen, zijn de publieke regeling van de overheid niet altijd effectief. Dat is een gemiste kans.
Er is veel financiering beschikbaar in de markt, maar zij vinden de risico’s te groot en de opbrengst te klein. Om dat tegen te gaan is de Borgstelling MKB-kredieten in het leven geroepen. Die werkt nog niet goed genoeg. Het CDA pleit daarom een BMKB die de risico’s voor de financier dusdanig verkleint en de opbrengsten verhoogt zodat het wel aantrekkelijk is om te investeren in het mkb. Bijvoorbeeld door de provisie te verlagen of portefeuillegaranties in te stellen.
Een ander voorbeeld: Invest-NL is opgericht om de transitieopgaven te financieren en om het gat te vullen dat de markt laat vallen bij ondernemingsfinanciering. Het is nu tijd om Invest-NL door te ontwikkelen tot investeringsbank en hét herkenbare aanspreekpunt voor financierings- en ontwikkelvragen van mkb-ondernemers. Door de regelingen die nu zijn versnipperd over tal van loketten en overheidsinstanties hier te concentreren heeft de overheid een betrouwbare partner voor ondernemers en hun financiers. Om aan te sluiten bij wat het mkb nu nodig heeft moeten de regelingen meer worden gericht op verduurzamen, opschalen en innoveren. Alleen zo maken we het mkb toekomstbestendig.
Er staan mensen klaar om een bekende geld te lenen zodat die kan investeren in zijn bedrijf, maar we vergeten dit gedrag te stimuleren.
Inge van Dijk
Gelukkig zijn er meer mogelijkheden dan alleen investeringen door de markt of de overheid. Er staan mensen klaar om een bekende geld te lenen zodat die kan investeren in zijn bedrijf, bijvoorbeeld om te kunnen innoveren of opschalen. Vroeger werd dat beloond met een belastingvoordeel voor degene die het geld uitleent, maar we zijn vergeten dit gedrag te waarderen en stimuleren. Daarom komt het CDA met het voorstel dit voordeel opnieuw invoeren via een win-win-regeling. Zo geven we particuliere investeerders het laatste zetje om te investeren in het lokale midden- of kleinbedrijf en daarmee de lokale samenleving.
Dag in dag uit neemt het mkb verantwoordelijkheid voor een leefbare samenleving en een fatsoenlijk land. Om midden- en kleinbedrijven de erkenning te geven die ze verdienen, wil het CDA dat zij boter bij de vis krijgen. Zo investeren we in de samenleving, door het mkb te financieren.