Het beekdalstelsel van de Drentsche Aa heeft op 10 juli de status van Aardkundig Monument gekregen. Bij het Deurzerdiep, in de gemeente Aa en Hunze, vond de onthulling plaats van een informatiepaneel door wethouder Ivo Berghuis en gedeputeerde Henk Jumelet. Bij de onthulling waren ook afgevaardigden van de auditcommissie van het UNESCO Global Geopark aanwezig, die deze week in Drenthe zijn voor de vierjaarlijkse evaluatie van Geopark De Hondsrug.
Unieke plek in landschap en geschiedenis
De Drentsche Aa is een van de best bewaarde beekdalstelsels van West-Europa. Een beekdalstelsel is een combinatie van verschillende waterstromen met landschap eromheen. De Drentsche Aa-regio op de Hondsrug is een van de oudste continu bewoonde gebieden van Nederland. Het grootste deel van het Drentsche Aa gebied valt onder Nationaal Park Drentsche Aa en De Hondsrug Unesco Global Geopark. Een deel van het gebied valt onder Natuur Netwerk Nederland (NNN) en is ook een Natura 2000 gebied, waardoor het extra beschermd is. Gedeputeerde Henk Jumelet: “De Drentsche Aa is een landschap vol leven en verhalen. Iedereen is welkom om het met eigen ogen te komen beleven. Met de aanwijzing van het beekdalstelsel van de Drentsche Aa als Aardkundig Monument laten we zien hoe bijzonder de bodem onder onze voeten is. Dit verdient aandacht en bescherming.”
Wat betekent deze status?
Aardkundige Monumenten zijn onderdelen die iets vertellen over de ontstaansgeschiedenis van een gebied onder invloed van ijs, wind en water. Met het aanwijzen en onthullen van Aardkundige Monumenten wil de provincie Drenthe iedereen kennis laten maken met de rijke geschiedenis van de Drentse bodem. In Drenthe zijn nu veertien Aardkundige Monumenten. Wethouder Ivo Berghuis: “Het beekdalstelsel De Drentsche Aa, het is één van de best bewaarde beekdalstelsels van West-Europa. En één van de oudste continu bewoonde gebieden van Nederland. Een gebied waar ook vandaag de dag wonen, werken en (duurzaam) recreëren samengaat. Een gebied waar we zorgvuldig mee om willen gaan. Daarom is het goed bezoekers te informeren over het bijzondere karakter met dit aardkundig monument.”
Route Aardkundig Monument Beekdalstelsel Drentsche Aa
Vanaf het “Huis van de Drentsche Aa/ Bistro Aa” in Deurze is een wandelroute van 2,3 kilometer ontwikkeld die langs het Aardkundig Monument loopt. De route gaat ook langs het Deurzerdiep, onderdeel van het beekdalstelsel Drentsche Aa. De route maakt deel uit van het Wandelknooppuntennetwerk en is gemaakt in samenwerking met IVN, Geopark De Hondsrug, Nationaal Park Drentsche Aa, Landschapsbeheer Drenthe, Recreatieschap Drenthe, gemeente Aa en Hunze en provincie Drenthe.
Speuren en puzzelen in de zomervakantie
Voor basisschoolleerlingen is er deze zomer een extra ontdekkingstocht: een Filipine-puzzel langs de wandelroute, ontwikkeld door de provincie Drenthe in samenwerking met het UNESCO Global Geopark De Hondsrug. De puzzel sluit aan op wat onderweg te zien is en ligt in de periode van 14 juli tot en met 25 augustus 2025 klaar bij Bistro Aa. Na het oplossen van de puzzel volgt een beloning. Een muntje voor een ijsje die in te leveren is bij Bistro Aa binnen dezelfde periode.