Tijdens het corona-voorjaar van 2020 maakten we melding van zeer blauwe luchten. Deze week waren wederom strakblauwe luchten te zien. Hoe verhouden deze dagen zich tot die van 2020? We deden dezelfde berekening als destijds voor het bepalen van een objectieve graad van de “blauwheid”. En wat blijkt? De blauwheid van de lucht gedurende de huidige week is vergelijkbaar met die tijdens de lockdown.
Schonere lucht tijdens corona-lockdown
Het interessante is dat de situatie qua vliegverkeer en industrie nu heel anders is dan toen: tijdens de corona-lockdown was de uitstoot van luchtvervuiling veel lager dan normaal, wat in zijn algemeenheid leidde tot schonere lucht. Toch vonden we in 2020 al dat de lucht ook heel blauw kan zijn in situaties met min of meer normale uitstoot. De hoge zonnestraling en blauwe luchten in het voorjaar van 2020 hadden veel meer met de meteorologische situatie te maken dan met de uitzonderlijke omstandigheden door de toenmalige lockdown (zie deze studie).
Aanvoer van schone lucht op 18 maart
Deze week bepaalde een hogedrukgebied ons weer met afwezigheid van lage wolken en een zeer droge bovenlucht zodat vliegtuigstrepen snel oplossen. De oorsprong van de lucht in Nederland lag op dinsdag 18 maart boven het oosten van Duitsland en Scandinavië en bovendien daalde deze onderweg (afbeelding 1). Het resultaat was schone lucht met uitzonderlijk weinig zwevende stofdeeltjes (aerosolen). Aerosolen verstrooien de verschillende kleuren van het zonlicht relatief gelijkmatiger dan luchtmoleculen en maken de lucht daardoor witter. Minder aerosolen betekent dus een blauwere kleur. De lucht was ook zeer droog, wat verder bijdroeg aan de blauwheid op 18 maart (afbeelding 2).