2024 was het warmste jaar in Europa sinds het begin van de metingen. We hebben de langste hittegolf ooit gezien in Zuidoost-Europa en het afsmelten van gletsjers in Scandinavië en Spitsbergen was niet eerder zo groot. Gedurende het jaar was er een opvallend verschil tussen Oost- en West-Europa met extreem droge en vaak recordwarme omstandigheden in het oosten en warme maar natte omstandigheden in het westen – zoals in Nederland. Het nieuwste Copernicus/WMO rapport over het Europese klimaat van 2024 zet alle feiten op een rijtje.
Hoge temperatuur
Europa is het continent dat het snelste opwarmt. De impact van klimaatverandering op de maatschappij is niet te missen. 2024 was het warmste jaar ooit gemeten in Europa met recordhoge temperaturen in Midden-, Oost- en Zuidoost-Europa (afbeelding 1).
Na een warmer dan gemiddelde lente waren er 6 hittegolven in de zomer van 2024 inclusief de langste en een-na-extreemste Europese hittegolf in de meetreeks (afbeelding 2). De sterkte en rangorde van hittegolven is hier afgeleid van de temperatuurafwijking, de lengte en het getroffen gebied. De hittegolf van juli 2007 in Zuidoost-Europa is daarmee de meest extreme hittegolf in de meetreeks met een lengte van 10 dagen en temperatuurafwijking van 9,7 °C in 72 procent van het Zuidoosten van Europa. De meest extreme hittegolf in 2024 duurde 13 dagen met een temperatuurafwijking van 9,2 °C in 55 procent van het gebied. Dit was onderdeel van een reeks hittegolven in de zomer en vroege herfst.