Het is warm en zeer zonnig dit weekend, met maximumtemperaturen tussen 25 en 34 °C. Het Nationaal Hitteplan is niet actief, wel is het advies om de weersverwachting in de gaten te houden.
Hitte kan gevaarlijk zijn. Vooral ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid zijn hier gevoelig voor. Bij een zware lichamelijke activiteit kan iedereen klachten krijgen, zoals uitdroging en oververhitting. Het KNMI waarschuwt met code geel voor hitte als we 1 dag een maximumtemperatuur van 35 °C of hoger verwachten. Dat is op dit moment niet het geval.
Adviezen bij hitte:
- Blijf uit de zon
- Gebruik zonnebrandcrème, ook bij lichte bewolking. Bekijk de zonkracht in de KNMI-app
- Drink genoeg water. Neem onderweg ook water mee
- Doe geen zware lichamelijke activiteiten tussen 12:00 en 18:00 uur
- Let goed op mensen met een kwetsbare gezondheid in uw omgeving
- Let ook goed op uw huisdieren
- Houd uw woning koel: gebruik zonwering, sluit overdag ramen en deuren en lucht uw huis 's ochtends vroeg
- Laat geen kinderen en huisdieren achter in een dichte auto, ook niet voor een paar minuten
- Bekijk zwemwater.nl als u van plan bent te gaan zwemmen in natuurwater
- Zaterdag is in het zuiden en midden van Nederland kans op smog door ozon. Bekijk smogwaarschuwingen van het RIVM
Bekijk de actuele weersverwachting voor het hele land. Wilt u de weersverwachting voor uw eigen plaats? Download de KNMI-app voor iOS in de App store of voor Android in de Play store.
Nationaal Hitteplan niet actief
Het Nationaal Hitteplan is dit weekend niet actief, wel adviseren we om de weersverwachting in de gaten te houden. Het besluit om het Nationaal Hitteplan te activeren wordt genomen door het RIVM na overleg met het KNMI. De kans op aanhoudend warm weer, maar ook onder andere de verwachte nachttemperatuur en luchtvochtigheid spelen hierbij een belangrijke rol.
Warmer in de stad
De meeste steden in de wereld zijn warmer dan de landelijke omgeving. In steden wordt warmte geproduceerd en daarnaast wordt warmte door bebouwing ook beter vastgehouden dan in landelijk gebied. Dit kan leiden tot een verschil in temperatuur van enkele graden in steden ten opzichte van de landelijke omgeving. Dit effect wordt ook wel het stedelijk warmte-eilandeffect of Urban Heat Island genoemd.
In de KNMI-app staan kaarten met metingen, onder meer van de temperatuur in Nederland. Op deze kaart met de actuele temperatuur voor uw plaatsen is te zien dat het vaak warmer is in de stad. Door de kleuren op deze kaart krijgt u een algemeen beeld en ziet u temperatuurverschillen tussen plaatsen in Nederland.
Volgend jaar nieuwe index hittekracht
De ene soort hitte is de andere niet. Wanneer voelt het nou écht heet? Het KNMI ontwikkelt samen met TNO, RIVM en de VU hittekracht om beter te kunnen inschatten hoe belastend hitte is voor de mens. In deze nieuwe index worden temperatuur, luchtvochtigheid, zonnestraling en wind gecombineerd. Vanaf zomer 2026 is de index naar verwachting beschikbaar via de KNMI-app, zodat iedereen kan zien hoe zwaar de hitte op dat moment aanvoelt. Zo helpen we Nederland om beter voorbereid te zijn op hitte, nu en in de toekomst.