Met een gemiddelde temperatuur van 18,3 °C tegen normaal 16,2 °C was juni de op één na warmste junimaand sinds 1901, het begin van de metingen. Alleen juni 2023 was gemiddeld warmer. De zon liet zich elke dag wel ergens even zien en het was droger dan gemiddeld.
Deze laatste dag van de maand wordt de warmste dag
De eerste elf dagen van de maand lag de temperatuur rond het langjarig gemiddelde en regende het vaak. Het koudst werd het in Deelen met 3,6 °C op 11 juni. Daarna was het meestal zomers, soms tropisch warm. Op de langste dag van het jaar, 21 juni, werd het opnieuw op veel plaatsen tropisch warm. Doordat de luchtvochtigheid laag was voelde het niet drukkend aan. Aan het einde van de maand stroomde opnieuw zeer warme lucht vanuit Spanje over Nederland. In het zuiden en oosten werd het op veel plaatsen 30 tot 35 °C. Deze laatste dag van de maand wordt de warmste dag.
Droger dan gemiddeld
De meeste regen viel in de eerste tien dagen van de maand met 8 juni als natste dag. In de nacht van 7 op 8 juni viel in het noorden op veel plaatsen 30 tot 50 millimeter. Gemiddeld over het land viel 51 millimeter neerslag, daarmee was het droger dan het langjarig gemiddelde van 66 millimeter. De verschillen over het land waren groot, met iets meer neerslag dan gebruikelijk in het noorden en veel minder neerslag dan gebruikelijk in grote delen van het midden en het zuidwesten.
Geen zonloze dagen
Zoals gebruikelijk in juni scheen de zon het meest langs de westkust
Met gemiddeld over het land 273 uren zon tegen 214 uur gemiddeld was maand zeer zonnig. De maand telde geen zonloze dagen: de zon liet zich elke dag wel ergens even zien. Zoals gebruikelijk in juni scheen de zon het meest langs de westkust. Net op KNMI-station Hoek van Holland ongeveer 305 uren zon, het langjarig gemiddelde is 230 uur. Het somberst was het in het oosten van het land met op KNMI-station Nieuw-Beerta ongeveer 230 uur zon.