In het voorjaar en de vroege zomer van dit jaar werd een mariene hittegolf met zeewatertemperaturen tot lokaal vier graden boven normale waarden gemeten voor de kust van de Britse eilanden. De triggers lijken vergelijkbaar met die van de uitzonderlijke hittegolf in de zomer van 2023 in de Noord-Atlantische Oceaan: klimaatverandering en zwakke wind.
De Noord-Atlantische mariene hittegolf van 2025
De mariene hittegolf van 2025 (afbeelding 1 en 2) startte vroeger in het voorjaar dan de hittegolf van 2023, maar heeft ook veel overeenkomsten met zijn voorganger. In beide gevallen warmden grote delen van de Noord-Atlantische Oceaan in slechts enkele maanden op tot uitzonderlijk hoge temperaturen. De mariene hittegolf van dit jaar is recent afgenomen in sterkte, maar nog niet voorbij.
Vier recente studies over de mariene hittegolf van 2023
Vier recente wetenschappelijke studies die in dezelfde periode zijn uitgekomen hebben de oorzaken en gevolgen van de uitzonderlijke warme Noord-Atlantische oceaan van 2023 verder ontrafeld. De studies tonen aan dat de uitwisseling van warmte tussen atmosfeer en oceaan de belangrijkste oorzaak was van de mariene hittegolf. Veranderingen in oceaanstromingen waren niet de oorzaak, en hadden zelfs een afkoelend effect.
1. Zonnestraling en verdamping
Onderzoek gepubliceerd in Geophysical Research Letters legt de nadruk op de rol van verhoogde zonnestraling en lagere verdamping. Zwakkere winden leidden tot minder afkoeling van het zeewater door verdamping. De grotere hoeveelheid zonnestraling had te maken met minder bewolking. Hoewel de zonnestraling bovengemiddeld was op sommige locaties, was het echter niet genoeg om de hoofdoorzaak te zijn van de hele Noord-Atlantische hittegolf.