Een nieuw instrument op Schiphol moet de wind veel nauwkeuriger en ruimtelijker gaan meten. Daarmee kan de veiligheid van het vliegverkeer verbeterd worden. Samen met Luchtverkeersleiding Nederland heeft het KNMI bepaald op welke locaties de komende jaren wordt getest. Bij de Buitenveldertbaan zijn de metingen in februari begonnen. Slechts een paar luchthavens in de wereld hebben beschikking over zo’n soort instrument.
Het instrument is een zogeheten Skiron3D Doppler wind lidar (afbeelding 1), en kan met behulp van een laser wind tot op 16 kilometer afstand nauwkeurig meten. Hiermee kan de plaatselijke windverwachting op Schiphol verbeterd worden en nauwkeuriger de wind in de aanvliegroutes worden bepaald.
Nieuwe mogelijkheden
De metingen worden in de toekomst gebruikt om te waarschuwen voor gevaarlijke windsituaties voor vliegtuigen
De metingen worden in de toekomst gebruikt om te waarschuwen voor gevaarlijke windsituaties voor vliegtuigen. Zo kan bijvoorbeeld de aanwezigheid van windschering (een zeer lokale plotselinge verandering in de wind) herkend worden door meteorologen en doorgegeven worden aan piloten en luchtverkeersleiding.
Naast het meten van wind op hoogte (afbeelding 2), kan het instrument ook hoge dwarswindsnelheden bij het landen meten. Afbeelding 3 laat een voorbeeld zien met veranderlijke dwarswind gemeten op de Zwanenburgbaan. Met deze informatie kan een piloot hierop voorbereid zijn of kan de luchtverkeersleider een landingsbaan toewijzen met minder dwarswind.
Ook wordt het instrument gebruikt om de huidige windmetingen te verbeteren door bijvoorbeeld te kijken naar oorzaken van turbulentie. Dit zijn allemaal nieuwe mogelijkheden die met de huidige windmetingen op de luchthaven niet mogelijk zijn.