Het NWO-domein voor Exacte en Natuurwetenschappen heeft 28 projecten gehonoreerd in de Open Competitie ENW-XS ronde 24-3.
De goedgekeurde projecten behandelen uiteenlopende onderwerpen zoals herbruikbaarheid van kunststoffen, de inzet van generatieve AI in de zorg, zelfherstellende coatings voor waterzuivering en onderzoek naar immunotherapieën tegen kanker.
De volgende deadline voor ENW-XS-projecten is gepland in 2025. Later dit jaar volgt meer informatie op de programmasite.
Gehonoreerde projecten:
- Antimicrobiële microrobots: Dr. Apachitei van de TU Delft onderzoekt kleine robots die antibioticaresistente infecties rond implantaten bestrijden.
- Phaeo-CART CRISPR-systeem: Prof. Barbosa van Wageningen Universiteit ontwikkelt een nieuw systeem voor genetische modificatie van microalgen om hun bioproductie te verbeteren.
- Geothermische infrastructuren op vulkanen: Dr. Beniest van de VU Amsterdam onderzoekt de potentie van geothermische energie uit inactieve vulkanen.
- Anti-verouderingsonderzoek met platwormen: Prof. Berezikov van UMC Groningen ontwikkelt een model met platwormen om verouderingsprocessen te begrijpen en te remmen.
- Monitoring van bloedstromen voor hersengezondheid: Dr. Bhattacharya van de TU Delft werkt aan een niet-invasieve techniek om hersenschade vroeg te detecteren.
- Oncolytische virustherapie voor medulloblastoom: Prof. Bovenschen van UMC Utrecht past virus- en celtherapieën toe tegen kinderkanker.
- Gevorderde recycling van kunststoffen: Dr. Cardinaels van de TU Eindhoven ontwikkelt nieuwe methoden om meermaals kunststoffen te recycleren.
- Functionele MRI van hersenorganoïden: Dr. Cloos van Radboud Universiteit verbetert MRI-technieken zonder dierproeven.
- Multi-golflengte fotoakoestische beeldvorming: Dr. Ghanbarzadeh Dagheyan van Universiteit Twente ontwikkelt verbeterde technieken voor kankerdiagnose.
- Vaccinresponsen verbeteren met metabolische middelen: Dr. Heieis van LUMC onderzoekt toevoegingen die de effectiviteit van vaccins verhogen.
- AI-ondersteunde behandeling van gezichtverlamming: Dr. Iren van de Open Universiteit test AI-gestuurde thuiszorg voor patiënten met verlamming.
- Sneltest voor sepsis: Dr. Kaiser van Erasmus MC werkt aan een nieuwe test om vroege sepsissymptomen te detecteren.
- Optische aan/uit-moleculen in kankertherapie: Prof. Leurs van de VU Amsterdam ontwikkelt moleculen die tumorcellen kunnen uitschakelen met licht.
- Biologische ‘lijm’ voor weefselengineering: Prof. Leijten van Universiteit Twente gebruikt stamcellen als bindmiddel voor innovatieve weefselkweektechnieken.
- Nieuwe schimmelproteasen ontdekken: Dr. Mihăilă van Universiteit Utrecht werkt aan verbetering van nierorganoïden voor medisch onderzoek.
- Baarmoederhalskanker detecteren met zelfmonsters: Dr. Molina Beitia van Amsterdam UMC onderzoekt alternatieven voor makkelijker en toegankelijker kankerscreening.
- Levend implantaat voor type 1 diabetes: Dr. Mohammed van Universiteit Maastricht onderzoekt een biologisch systeem ter vervanging van synthetische implantaten voor diabetespatiënten.
- Fluorescentie ratiometrie voor bloedtests: Dr. Mutti van Universiteit van Amsterdam verbetert bloeddiagnostiek voor betere gezondheidszorg in ontwikkelingsregios.
- Heroverprogrammeren van neutrofielen met IgA: Dr. Olofsen-Dieleman van UMC Utrecht onderzoekt of neutrofielen voor kankerbehandeling kunnen worden gebruikt.
- PFAS-verwijdering met schuimalgen: Dr. Ramdin van TU Delft ontwikkelt methoden om schadelijke chemische stoffen uit water te verwijderen.
- Natuurlijke ritmische processen in materialen: Dr. Runikhina van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt patronen voor geavanceerde materiaalontwikkeling.
- Epigenetische bewerking voor nierherstel: Dr. Sarno van UMC Groningen vernieuwt nieren met genbewerking voor transplantatiedoeleinden.
- Eiwithacking voor kankerimmunotherapie: Prof. Schliehe van Erasmus MC verbetert de effectiviteit van kankerbehandelingen door eiwitafbraakmechanismen.
- Zelfherstellende membranen voor waterzuivering: Dr. Smulders van Wageningen Universiteit creëert nieuwe membranen om water schoner te maken.
- iPSC-gebaseerde modellen van oogaandoeningen: Dr. Swinkels van Radboud UMC onderzoekt menselijke modellen voor betere behandeling van oogziekten.
- Niet-coderend RNA in prostaatkanker: Dr. Verhaegh van Radboud UMC onderzoekt kleine eiwitten als mogelijke nieuwe kankertherapie.
- Waterstofopslag in nanomaterialen: Dr. Zhang van Universiteit Utrecht onderzoekt innovatieve opslagtechnieken voor gebruik van waterstof als energie.