Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek | 49 Take-off projecten toegewezen in voorjaarsronde 2025
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Bron publicatie: 10 juli 25
49 Take-off projecten toegewezen in voorjaarsronde 2025
In deze ronde zijn 49 projecten geselecteerd die ondersteuning krijgen voor innovatieve ideeën en startups.
38 haalbaarheidsstudies en 11 vroegefasetrajecten zijn toegewezen in de 2025 voorjaarsronde van Take-off. Met het Take-off programma krijgen onderzoekers in fase 1 de mogelijkheid om de haalbaarheid van commercialisatie te toetsen van een idee voortvloeiend uit innovatieve onderzoeksresultaten. In fase 2 ontvangen kennisgedreven, innovatieve startups in de vroege fase van hun ontwikkeling een lening om een bedrijf van de grond te krijgen.
Haalbaarheidsstudies (fase 1)
Haalbaarheidsstudies stellen de onderzoekers in staat om de commerciële toepasbaarheid van hun vernieuwende ideeën te toetsen. Blijkt dit zo te zijn, dan zouden ze gebaseerd op het haalbaarheidsrapport een onderneming kunnen starten.
Een project dat gaat starten met een haalbaarheidsstudie is ROOM. Dit is een op studenten afgestemde mobiele app afgestemd gericht op persoonlijke groei, mentale gezondheid en veerkracht. Studenten in het hoger onderwijs hebben namelijk steeds vaker last van mentale gezondheidsproblemen, wat invloed heeft op hun academische prestaties en welzijn. De ROOM app gebruikt geavanceerde technologie, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten, om hiaten in bestaande welzijnstools op te vullen. De app biedt evidence-based interventies die in het dagelijks leven toepasbaar zijn. Binnen dit project wordt de commerciële haarbaarheid van schaalvergroting onderzocht.
Het project ‘Haplotagging - Rapid, efficient genome sequencing for food security and population health’ gaat ook van start. Het team achter dit project is de uitvinder van haplotagging, een simpele, goedkope en schaalbare moleculaire labeling methode. Deze methode kan ingezet worden voor de ontwikkeling van nieuwe, robuuste en hoogproductieve gewassen en eiwitbronnen. Dit is nodig omdat factoren alsklimaatverandering, een groeiende wereldbevolking en opkomende pathogenen grote uitdagingen vormen voor de zaadveredelingsindustrie.
Vroegefasetrajecten (fase 2)
In de vroegefasetrajecten ontvangen startups een geldlening om hun onderneming, gebaseerd op onderzoeksresultaten van Nederlandse onderzoeksorganisaties, richting de markt te krijgen. Deze lening geeft ze de mogelijkheid om een proof of concept te ontwikkelen. Het doel is dat de ondernemers aan het einde van dit traject andere publieke en/of private partijen kunnen overtuigen om te investeren.
MosaMatrix is een van de projecten die aan de slag gaat met een vroegefasetraject. Dit project richt zich op het 3D-printen van menselijke cellen voor weefselregeneratie. Specifiek biedt het bedrijf een nieuwe generatie bio-inkten aan die gebruikt kunnen worden in alle commercieel beschikbare bioprinters die menselijke cellen printen. Met dit project gaat MosaMatrix het team uitbreiden en de technologie verder valideren in de praktijk.
Daarnaast gaat HaptonTech aan de slag. Dit bedrijf heeft een haptische polymeercoatingtechnologie ontwikkeld waarmee gebruikers op verzoek kunnen schakelen tussen texturen op een beeldscherm. Hierdoor kunnen gebruikers kiezen hoe het voelt om iets digitaal te tekenen of aan te raken. Zelfs afbeeldingen kunnen hiermee tastbaar worden op hun apparaat. Om de stof van een kledingstuk te voelen hoeft men bijvoorbeeld niet meer fysiek naar de winkel, maar kan dat door deze technologie online. Dit zal de manier veranderen waarop we bijvoorbeeld digitaal werken, onderwijs op afstand volgen of online winkelen.