NWO maakt zeven miljoen euro beschikbaar voor ‘KIC Future plastics: ontwikkeling van veilige kunststoffen voor een duurzame toekomst’. Onderzoekers en bedrijven kunnen hiermee gezamenlijk onderzoek doen naar duurzame, veilige en milieuvriendelijke kunststoffen en de implementatie in de huidige kunststofketen.
De huidige plasticproductie is gebaseerd op fossiele grondstoffen en gaat gepaard met veel afval, milieuschade en gezondheidsschade door o.a. microplastics. Vandaar is er behoefte aan nieuwe kunststoffen die biogebaseerd zijn of op CO2-gebaseerde polymeren die bioafbreekbaar zijn. Daarnaast zijn ze herbruikbaar, en goed te integreren in de huidige kunststof keten. Ook hebben ze een verminderde milieu- en gezondheids-impact. De uitdaging hierbij is het voorkomen van schadelijke lekstromen naar het milieu, onder meer in de vorm van zwerfvuil, microplastics of slijtage. Naast de technische aspecten is ook de vormgeving van het sociaal-economische aspect nodig. Om lekstromen te verminderen is namelijk ook een andere vorm van consumeren en bedrijfsvoering nodig.
Deze call is ontwikkeld samen met de Kennis- en Innovatieagenda Circulaire Economie 2024-2027 (KIA CE) en richt zich op de transitie van fossiel-gebaseerde kunststofketens naar duurzame kunststoffen. Het doel is om zowel de technische als bedrijfseconomische uitdagingen van nieuwe kunststoffen op te lossen. Vandaar staat deze call open voor zowel wetenschappers uit de exacte- en technische wetenschappen, en ook de sociale- en bedrijfswetenschappen. Om te zorgen voor goede aansluiting met de praktijk, is het noodzakelijk om ook bedrijven in de kunststofketen te betrekken bij de aanvraag. Dit kunnen zowel kunststof producenten, gebruikers als afvalverwerkende organisaties zijn.
Kunststoffen zijn hier niet beperkt tot plastics, maar ook o.a. coatings, composieten, verven en rubbers.
Bijeenkomsten
Voor deze call is het belangrijk dat zowel de natuur technische als sociaaleconomische aspecten belichten worden, en tegelijkertijd er ook aansluiting met de praktijk is. Daarom is het van belang dat er een consortium gevormd wordt tussen verschillende partijen. Om dit te ondersteunen organiseert NWO een matchmakingsbijeenkomst op 13 mei in Utrecht. Hier kunnen geïnteresseerde partijen met elkaar kennis maken, aanmelden kan via de link. De bijeenkomst is niet verplicht, maar wel aanbevolen.
Hiernaast organiseert NWO ook nog een online informatiesessie op 15 april. Hier kunt u vragen stellen over deze call.
Budget
In totaal is zeven miljoen euro beschikbaar. Hiermee financiert NWO maximaal 70 % van het project. De overige 30% moet door (private) cofinanciering betaald worden. Er moeten ten minste 2 cofinanciers betrokken worden in het consortium. Per aanvraag kan er minimaal 750.000 euro en maximaal 2.000.000 euro aangevraagd worden.
Tijdlijn
- 15 april 2025, online informatiebijeenkomst
- 13 mei 2025, matchmakingbijeenkomst
- 24 juni 2025 14:00, deadline intentieverklaringen
- 16 september 2025 14:00, deadline volledige aanvragen
NWO-KIC: innovatieprogramma’s in het kennis- en innovatieconvenant
NWO ontwikkelt innovatieprogramma’s gericht op de maatschappelijke uitdagingen van Nederland met het doel impact te realiseren voor de economie, mens en samenleving. In deze programma’s ligt de nadruk op samenwerking tussen kennisinstellingen, private partijen en overheid. De resultaten dragen daarmee bij aan het realiseren van economische kansen. Essentieel is daarom dat private partijen investeren in elk onderzoeksproject.