Klimaatverandering zorgt voor het stijgen van de zeespiegel en toename in extreme weersomstandigheden. Dit leidt tot grotere schommelingen in de waterstanden van rivieren. Om het Nederlandse riviersysteem toekomstbestendig te maken en beleidskeuzes beter te onderbouwen is kennisontwikkeling over dit systeem noodzakelijk. De NWA-call ‘Toekomstbestendige grote rivieren in Nederland’ wil hier een bijdrage aan leveren door zulk onderzoek te financieren. De call gaat naar verwachting in juni open voor aanmeldingen.
Over de call
NWO en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat slaan de handen ineen om onderzoek naar de toekomstbestendigheid van de grote Nederlandse rivieren te stimuleren. Het NWA-programma ‘Toekomstbestendige grote rivieren in Nederland’ nodigt onderzoekers en (publieke en private) maatschappelijke partners uit om een consortium te vormen om onderzoek te doen waarmee beleidskeuzes omtrent het riviersysteem onderbouwd kunnen worden. Het onderzoek moet kijken naar de effecten van beleidskeuzes op de (ruimtelijke) inrichting van Nederland in de toekomst en het behoud van de noodzakelijke rivierfuncties. Daarnaast moet het programma inzicht geven in hoe rivierfuncties zich tot elkaar verhouden binnen deze beleidskeuzes. Zo geeft het programma antwoorden op de vraag hoe Nederland zich het beste kan voorbereiden op de toekomstige uitdagingen rond het riviersysteem.
Het programma biedt expliciet ruimte voor nieuwe inzichten en innovatief onderzoek. Hiervoor is een interdisciplinaire benadering gericht op het gehele riviersysteem noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan natuurwetenschappelijke, technische, planologische, ecologische, socio-economische, beleid of juridische kennis. Gezien het grensoverschrijdende karakter van rivieren is ook een stroomgebiedsbenadering relevant voor het onderzoek. Het onderzoek moet een duidelijke verbinding hebben met beleid en concrete handvatten bieden voor beleid en/of uitvoering. Daarbij is kennis van en aansluiten op lopende programma’s zoals bijvoorbeeld Ruimte voor de Rivier (voorheen integraal rivier management) noodzakelijk.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is initiatiefnemer van deze call, ondersteund door Rijkswaterstaat. Verdere details over de call zullen bij openstelling gepubliceerd worden.
Budget en tijdspad
Voor deze call is circa €2,8 miljoen euro beschikbaar en er kan één project worden gehonoreerd. De call opent naar verwachting in juni 2025.
Collaboratieve workshops
NWO organiseert twee workshops voor dit onderzoeksprogramma om geïnteresseerden te ondersteunen bij het vormen van consortia. Tijdens de bijeenkomsten kunnen deelnemers ideeën uitwisselen en samen de aanzet voor een consortium vormen. Het is dus niet nodig om al een gevormd consortium te hebben voorafgaand aan de workshops. Wel moet de uiteindelijke hoofdaanvrager beide workshops bijwonen. De workshops staan open voor iedereen, en maatschappelijke organisaties worden nadrukkelijk uitgenodigd om deel te nemen. Het ministerie Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat, zullen aanwezig zijn om duiding te geven en vragen te beantwoorden.
- Collaboratieve workshop 1: woensdag 10 september
- Collaboratieve workshop 2: donderdag 25 september
Programma Nationale Wetenschapsagenda
De basis van de totstandkoming en vernieuwing van de Nationale Wetenschapsagenda ligt bij burgers. In het NWA-programma is de verbinding van samenleving en wetenschap essentieel. Overheden, onderzoekers, maatschappelijke organisaties en burgers ontwikkelen en benutten samen kennis om tot wetenschappelijke en maatschappelijke impact te komen. En aan de hand van wetenschapscommunicatie wordt kennis gedeeld in de samenleving om de betrokkenheid bij en het vertrouwen in wetenschap te vergroten.
Disclaimer
Dit is uitsluitend een aankondiging van een voorgenomen onderzoeksprogramma van NWO. De mogelijkheid tot het aanvragen van financiering staat open na publicatie van een call for proposals in de Staatscourant.