OM eist 100 uur taakstraf en schadevergoeding voor het vernielen van graven en gedenktekens in Zandvoort
In de avond van 19 juli 2022 worden op de begraafplaats aan de Tollenstraat in Zandvoort willekeurig meerdere graven en gedenktekens vernield. Ook worden andere voorwerpen, zoals vazen en bloempotten die op- of naast de graven staan kapot gemaakt. Betrokken familieleden, naasten, maar ook inwoners van de Noord-Hollandse badplaats zijn diep geschokt. Vandaag moesten twee mannen van 36 en 40 jaar uit Haarlem en Zandvoort zich verantwoorden voor de politierechter in Haarlem.
Verdachten nemen geen verantwoordelijkheid
De officier van justitie: “Het zijn zeer pijnlijke feiten. Zeker als je let op de leeftijd van de verdachten. Het gaat hier niet om baldadige jongeren die hun acties niet kunnen overzien, maar om twee volwassen mannen, waarbij een van hen ook nog eens geen verantwoordelijkheid neemt voor wat ze gedaan hebben.”
Camerabeelden en getuigenverklaring
Tijdens de verhoren bij de politie ontkennen de verdachten hun betrokkenheid of geven elkaar de schuld. Bij een later verhoor bij de rechter commissaris erkent de 36-jarige verdachte wel een aandeel te hebben gehad. De officier: “Terwijl er voldoende bewijzen zijn dat zij dit samen hebben gedaan. Zo zijn er camerabeelden waarop te zien is dat de verdachten over het hek van de begraafplaats klimmen. Op de beelden van die avond en nacht is verder niemand te zien. De verdachten worden ook herkend op de videobeelden.”
Getuigenverklaring vriendin
Daarnaast is er een getuigenverklaring van de vriendin van de 40-jarige verdachte. Zij zegt dat een van de verdachten die bewuste avond heeft verteld wat er was gebeurd op de begraafplaats. Ze wilden op bezoek bij een overleden, daar begraven buurman, maar konden hem niet vinden. Onder invloed van veel alcohol zouden ze over de graven zijn gelopen en potjes, planten en beeldjes hebben verplaatst en kapot hebben laten vallen. De 40-jarige verdachte verklaarde op zitting hierover dat hij wel aanwezig was, maar hier geen aandeel in heeft gehad en dat de 36-jarige medeverdachte dit allemaal op zijn geweten heeft. Hij gaf aan dat hij wel hoorde dat er spullen kapot vielen. Ook verklaarde de 40-jarige verdachte hij in eerste instantie heeft gelogen bij zijn verklaring, omdat hij de 36-jarige medeverdachte wilde beschermen.
“Nog nooit zo’n zaak meegemaakt. Onbegrijpelijk”
Ze vervolgt: “Als officier van justitie zie je vele zaken voorbij komen, maar een zaak als deze heb ik nog nooit eerder meegemaakt. Ik snap niet dat je zoiets doet. Onbegrijpelijk. Dat je naar een begraafplaats gaat, waar nabestaanden hopen dat een dierbare overledene zijn laatste rustplaats zal hebben, en daar vervolgens die rustplaatsen moedwillig vernielt, dat vind ik onbegrijpelijk. Het grafje van een 9-jarig kind. Een grafsteen die een jaar eerder is opgeknapt vanwege het overlijden van een moeder. Een overlijden zorgt al voor genoeg verdriet; nu is er nog meer leed ontstaan.”
Voldoende bewezenverklaring voor beide verdachten
Het standpunt van het OM is dat de verdachten hier verantwoordelijk voor zijn en dus ook strafbaar zijn. Zij zijn bewust (al dan niet onder invloed van veel alcohol) naar de begraafplaats gegaan en kennelijk is op enig moment besloten daar vernielingen aan te richten. Door de verdachten is niet eenduidig verklaard. De bewijsmiddelen in het dossier, in combinatie met de afgelegde verklaringen zijn voldoende om tot een bewezenverklaring te kunnen komen voor beide verdachten. Bij de strafeis is rekening gehouden dat de gepleegde feiten drie jaar geleden hebben plaatsgevonden. Het OM eist een taakstraf van 100 uur en een schadevergoeding van €473,- geëist door een van de gedupeerden voor herstelwerkzaamheden aan het graf en reiskosten. Ik vind het niet meer dan gerechtvaardigd dat dit wordt toegekend inclusief de wettelijke rente en de schadevergoedingsmaatregel.
Oordeel van de politierechter
De politierechter vond dat er onvoldoende ondersteuning was en dat de overtuiging ontbreekt dat de 40-jarige verdachte ook de graven en gedenktekens heeft vernield. De rechter sprak de 40-jarige verdachte vrij. Voor de 36-jarige verdachte zag de rechter wel voldoende overtuigend bewijs dat hij de graven en gedenktekens heeft vernield. De rechter veroordeelde hem tot 100 uur taakstraf en het betalen van de geëiste schadevergoeding.