RapTor is een vervolg op het cybercrime-onderzoek naar de omvangrijke duale darkweb-markt Bohemia/ Cannabia. Bohemia/ Cannabia was voor gebruikers internationaal gezien interessant door het aanbod van grote hoeveelheden drugs en cybercrime-diensten, zoals malware en DDoS. In het onderzoek identificeerde het Team High Tech Crime (THTC) van de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies in juni 2024 de beheerders, van wie er destijds twee werden gearresteerd. In totaal werd er bij de aanhouding van de verdachten samen ruim 8 miljoen euro aan virtuele valuta in beslag genomen. Daarnaast zijn er nog twee vendoren gearresteerd.
Tijdens Operatie RapTor zijn door samenwerkingen met internationale politiepartners wereldwijd 220 verdachten opgespoord en gearresteerd. Het gaat om aanhoudingen in de Verenigde Staten, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Spanje, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. De Nederlandse politie heeft verschillende vendoren (kopers en verkopers) geïdentificeerd en sluit aanhoudingen niet uit.
Het gaat om handel in, of het voor handen hebben van drugs, maar ook om vuurwapens, steekwapens, vervalste producten, zoals creditcardgegevens en illegale tabak.
Darkweb
Criminelen maken voor hun activiteiten graag gebruik van legale bedrijven en diensten, waaronder het darkweb; een verzameling van anonieme en versleutelde websites waar je alleen met versleutelingssoftware, zoals TOR, op kunt komen. Hoewel het darkweb op zichzelf niet strafbaar is, is het verboden om het te gebruiken voor criminele activiteiten. De onderzoeken lopen continu door om nog meer individuen die betrokken zijn bij handel via darkweb-markten op te sporen en te arresteren.