Caribisch Nederland zet krachtig in tegen mensenhandel en mensensmokkel
In 2025 zet Caribisch Nederland nadrukkelijker in op de bestrijding van mensenhandel en mensensmokkel. Mensenhandel is een ernstige schending van de mensenrechten waarbij personen gedwongen worden uitgebuit. Het betreft een zeer complexe misdaad waarbij slachtoffers worden gedwongen tot handelingen en situaties tegen hun wil, vaak onder bedreiging, misleiding of geweld. Slachtoffers realiseren zich vaak niet dat zij uitgebuit worden en leven veelal in angst en onzekerheid. Mensenhandel komt voor in verschillende vormen, waaronder seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting, criminele uitbuiting, gedwongen bedelarij en gedwongen orgaanverwijdering.
Deze misdaad heeft diepgaande gevolgen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van slachtoffers en vereist actieve betrokkenheid van de hele samenleving om effectief te kunnen bestrijden. Met diverse activiteiten en campagnes wordt gedurende het hele jaar bewustwording gecreëerd en concrete handvatten geboden aan bewoners en professionals op Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Het jaarprogramma is in het eerste kwartaal gestart met netwerk-events op Saba en Sint Eustatius, gericht op samenwerking tussen ketenpartners van de eilanden. Op 14 april vindt er een netwerk-event plaats op Bonaire, waar tevens verdiepende trainingen over signalering en aanpak van deze misdrijven worden aangeboden. Deze trainingen zijn gericht op professionals in de justitie- en zorgketen.
In juni wordt extra aandacht besteed aan de Internationale Dag tegen Kinderarbeid (12 juni), waarbij criminele uitbuiting van minderjarigen centraal staat. Het is essentieel om criminele uitbuiting onder jongeren vroegtijdig te herkennen en actief tegen te gaan. Jongeren kunnen bijvoorbeeld onder druk worden gezet om drugs te vervoeren, goederen te stelen of geld wit te wassen. Vaak lijkt het voor hen een manier om snel geld te verdienen, maar in werkelijkheid raken zij verstrikt in een web van uitbuiting en afhankelijkheid. Daarom wordt actief ingezet op samenwerking met scholen en educatieve instellingen om jongeren weerbaar te maken en bewustwording te creëren.
Gedurende het hele jaar worden campagnes gehouden op tv, radio en sociale media, waarbij het publiek actief betrokken wordt met de vraag "Wat kunt u doen?". Ook worden signaalkaarten verspreid, zodat mensen weten waar en hoe zij verdachte situaties anoniem kunnen melden.
Vanaf augustus verschijnt de campagne "Herken jij de signalen?" duidelijk zichtbaar in het straatbeeld via posters, billboards en flyers. De afsluiting van het jaar is rond 18 oktober, de Nationale Dag tegen Mensenhandel, met uitgebreide activiteiten en een informatieve media-tour.
Caribisch Nederland zegt duidelijk "Nee" tegen mensenhandel en mensensmokkel. Maar dat is niet genoeg. Ook jij kunt helpen mensenhandel te stoppen. Herken het. Meld het. De centrale boodschap van de campagne is dan ook:
“Samen tegen mensenhandel: onze eilanden, onze zorg” Meld het!
Voor meer informatie en meldingen: volg onze campagnes via sociale media of bezoek onze website www.rijksdienstcn.com.